Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019 22:06

Το ζήτημα των τσιγγάνων θέλει συνέπεια και υπερβάσεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Είναι πολύ σοβαρό και πολυσύνθετο το ζήτημα των τσιγγάνων. Και δεν είναι μόνο στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας.

Επικεντρώνεται στη συγκεκριμένη περιοχή γιατί βρίσκεται κοντά στην πόλη της Καλαμάτας και γιατί εκεί έχουν καταπατηθεί, πέρα από τη δημόσια έκταση, και ιδιωτικά οικόπεδα, περιουσίες ανθρώπων που τις στερούνται για χρόνια.

Η χθεσινή συνάντηση με τους υποψηφίους δημάρχους ήταν ένα πρώτο βήμα. Ο καταυλισμός, που ήταν γκέτο και άβατο, άνοιξε στην κοινωνία, έστω και με τη μορφή προεκλογικού διαλόγου. Θετικό είναι και το γεγονός της δημιουργίας του συλλόγου των τσιγγάνων, με πρόεδρο ένα νέο άνθρωπο που συζητάει, που καταλαβαίνει ότι με διάλογο μπορεί να διεκδικήσει λύσεις για τους ομοφύλους του.

Χθες οι τσιγγάνοι αποδέχθηκαν ότι έχουν καταλάβει ξένες περιουσίες. Ξεκαθάρισαν ότι θέλουν να μείνουν στην περιοχή, γιατί είναι μέσα στην Καλαμάτα. Αναγνώρισαν, ωστόσο, ότι σε αυτή δεν μπορούν να μείνουν όλοι, όση κατανόηση και να δείξει το κράτος. Γιατί με αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης στον κρατικό χώρο που έχει καταληφθεί, μπορούν να φτιαχτούν κατοικίες για 20 οικογένειες και όχι και για τις 67 που ζουν τώρα, σε τραγικές συνθήκες.

Σύμφωνα με το νόμο και τους κανόνες της Πολιτείας, μπορούν να διεκδικήσουν χώρους κοντά στην Καλαμάτα, που τους βολεύει, και όχι στην Μπιρμπίτα, την οποία απορρίπτουν με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο για μετεγκατάσταση.

Στη χθεσινή συνάντηση οι τσιγγάνοι πήραν το μήνυμα πως, πέρα από δικαιώματα, έχουν και υποχρεώσεις - και κυρίως ότι πρέπει να αλλάξουν συνήθειες, για να ξεφύγουν από την γκετοποίηση και να ενταχθούν στην κοινωνία. Και το μήνυμα αυτό το έστειλε ο δάσκαλος των παιδιών τους στο 16ο Δημοτικό Σχολείο. Τους ξεκαθάρισε ότι τα παιδιά τους πρέπει να πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο, να ακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα και να ξεκινούν από το Νηπιαγωγείο. Τους επεσήμανε ακόμη ότι οι ίδιοι οι τσιγγάνοι θα πρέπει να δουν και να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της παραβατικότητάς τους.

Ηταν συγκλονιστικός ο δάσκαλος, όταν είπε δημόσια ότι ο ίδιος χρειάζεται να είναι γονιός ή παππούς των τσιγγανόπαιδων μαθητών, γιατί αυτοί είναι στη φυλακή. Οπως αποκαλυπτικές ήταν και οι αναφορές του για τα αρραβωνιάσματα από το δημοτικό και για την αιμομιξία.

Η αντιμετώπιση του ζητήματος των τσιγγάνων έχει ακόμα πολύ και μακρύ δρόμο, κυρίως μετά τις εκλογές. Αν τα πρώτα αυτά βήματα συνεχιστούν με συνέπεια, υπάρχει ελπίδα. Απαιτούνται υπερβάσεις απ’ όλους.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019 18:11