Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019 18:59

Ολο και πιο λίγοι

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ολο και πιο λίγοι

Είναι στ’ αλήθεια θλιβερό πόσο λίγος κόσμος κάνει τον κόπο να παρακολουθήσει εκδηλώσεις σχετικά με το περιβάλλον και την προστασία του, ακόμα και τώρα που τα σημάδια από την “υφέρπουσα” αλλαγή του κλίματος γίνονται όλο και πιο εμφανή.

Μπορεί κάποιος να υποστηρίξει βέβαια ότι με το πρόβλημα επιβίωσης που σε πολλούς από εμάς δημιούργησε η οικονομική κρίση, το τελευταίο πράγμα που θα ενδιέφερε κάποιον θα ήταν η παρουσία του σε τέτοιες εκδηλώσεις. Ετσι, από τη μία “φωνάζουμε” για ενημέρωση κι από την άλλη -όταν η ενημέρωση μας “χτυπάει την πόρτα”- αδιαφορούμε προκλητικά έστω και να ακούσουμε το οτιδήποτε. Πιο λυπηρό ακόμα είναι ότι από το έτσι κι αλλιώς ισχνό ακροατήριο οι νέοι άνθρωποι αποτελούν μειονότητα.

Βέβαια, ανάλογη είναι και η στάση που τηρείται μέσες άκρες κι από τα μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, όπου τα σχετικά με το περιβάλλον θέματα συνήθως χρησιμοποιούνται κατά συνθήκη και για να γεμίζουν “τρύπες” στο πρόγραμμα ή τις σελίδες. Η διαμόρφωση άποψης των περισσότερων Καλαματιανών σε περιβαλλοντικά ζητήματα επομένως, όπως προκύπτει, γίνεται κυρίως από όσα έτυχε να τους μεταφέρει κάποιος, που κι αυτός από κάπου το άκουσε -δηλαδή από “δεύτερο” ή και “τρίτο” χέρι.

Ας σημειώσουμε, ωστόσο, ότι η επιφυλακτικότητα του κόσμου ενδεχομένως να μην οφείλεται στο εκάστοτε θέμα προς συζήτηση, αλλά να εκπορεύεται από τη στάση συγκεκριμένων που παρίστανται στις εκδηλώσεις αυτές -όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων- μόνο για να μιλήσουν, χωρίς καμία διάθεση να ακούσουν, εκτός κι αν τύχει να λες τα ίδια με εκείνους. Ας αναρωτηθούν -όσοι νομίζουν ότι πρέπει να το κάνουν τουλάχιστον- αν τέτοιου είδους πρακτικές εξυπηρετούν στην ευαισθητοποίηση του κόσμου απέναντι στην απειλή της περιβαλλοντικής αστάθειας και της μεταβολής του κλίματος.

Τα δόγματα και τα θέσφατα όσο εμπνευσμένα κι αν είναι, μάλλον πίσω πάνε τα πράγματα αντί να τα προωθούν...

 

Βασίλης Γ. Μπακόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019 17:03