Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019 20:06

Με ζητήματα της ζωής το σχολείο αποκτάει ενδιαφέρον

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Με ζητήματα της ζωής το σχολείο αποκτάει ενδιαφέρον

 

 

Οταν το σχολείο ασχολείται με ζητήματα της καθημερινότητας, της ζωής, γίνεται ελκυστικό και αποκτάει ενδιαφέρον. Αυτό το βίωσαν οι μαθητές της Β’ τάξης των ΕΠΑΛ σε συζήτηση, στα πλαίσια του μαθητικού φεστιβάλ με τίτλο “Κι αν ήσουν εσύ;”, ένα πρόγραμμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες.

Στη συζήτηση με την κοινωνική λειτουργό και επιμελήτρια Ανηλίκων Αγγελική Ρουμελιώτου που τους μίλησε για τα δικαιώματα των παιδιών και για το πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους, τα παιδιά μέσα από τη ζωηράδα και τη φασαρία βρήκαν ενδιαφέρον και συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση.

Η συζήτηση ξεκίνησε από το τραγικό δεδομένο ότι τα τροχαία είναι η πρώτη αιτία θανάτου στους εφήβους. “Τα μηχανάκια είναι ένα εργαλείο για να πας στη δουλειά σου και πρέπει να οδηγείς με σύνεση. Οι έφηβοι παίρνουν ένα μηχανάκι χωρίς άδεια οδήγησης, κάνουν σούζες και βάζουν σε κίνδυνο τη δική τους και τη ζωή των άλλων”, σημείωσε η κ. Ρουμελιώτου. Οταν ενημέρωσε ότι “στα δικαστήρια ανηλίκων βλέπουμε παιδιά με 13 και 15 κλήσεις” κάνα δυο μαθητές άρχισαν να “περηφανεύονται” και να “ανταγωνίζονται στη μαγκιά” για το ποιος έχει τις περισσότερες κλήσεις. Ομως, στην πορεία της συζήτησης τα παιδιά είχαν απορίες για τις ποινές που προβλέπονται για την παραβατική συμπεριφορά, για την ευθύνη των γονιών, την κοινωφελή εργασία, την τοποθέτηση σε ανάδοχη οικογένεια και κυρίως την εισαγωγή στο Ιδρυμα Αγωγής Ανηλίκων (αναμορφωτήριο).

Η συζήτηση έφθασε και στο μπούλινγκ που γίνεται στα σχολεία και κάποια παιδιά παρουσίασαν τη δική τους εκδοχή, δικαιολογώντας το μπούλινγκ.

Αυτή η ώρα ήταν η πιο ενδιαφέρουσα για κάποια, για τα πιο ζωηρά παιδιά και η κ. Ρουμελιώτου έφυγε πιο σοφή και πιο γεμάτη. Τέτοια φεστιβάλ πρέπει να βρίσκουν περισσότερο χρόνο στα σχολικά προγράμματα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019 17:35

NEWSLETTER