Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019 17:33

Εργα που θα θωρακίσουν το δρόμο στον Ταΰγετο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εργα που θα θωρακίσουν το δρόμο στον Ταΰγετο

Ο εθνικός δρόμος Καλαμάτας - Σπάρτης στον Ταΰγετο παραμένει προβληματικός κι επικίνδυνος. Ιδιαίτερα στα 3 - 4 σημεία μετά την Αρτεμισία, όπου είχαν σημειωθεί κατολισθήσεις και καθιζήσεις, χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Οι αποκαταστάσεις έχουν μείνει στη μέση, η κυκλοφορία σε αυτά γίνεται μόνο σε μία λωρίδα και οι οδηγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί και κυρίως υπομονετικοί, για να μην συμβεί κάποιο σοβαρό τροχαίο ατύχημα.

Η προσωρινότητα των παρεμβάσεων αποκατάστασης δεν πρέπει να γίνει μόνιμη. Πρέπει να ολοκληρωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, καθώς το καλοκαίρι που πλησιάζει η κίνηση στον Ταΰγετο αυξάνεται, οπότε μεγαλώνει και η απειλή για ατύχημα.

Το σημαντικότερο είναι στην περιοχή να μελετηθεί σωστά, επιστημονικά και σε βάθος το πρόβλημα, να εντοπιστεί η αιτία, ώστε να γίνει το έργο που θα δώσει την οριστική λύση. Να επιλεγεί και να υλοποιηθεί η παρέμβαση που θα θωρακίσει το δρόμο και θα τον κρατήσει γερό και ζωντανό για τα επόμενα αρκετά χρόνια.

Υπάρχει η χρηματοδότηση των 3 εκ. ευρώ που έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για τον εθνικό δρόμο στον Ταΰγετο. Για να γίνουν οι ορθές τεχνικά παρεμβάσεις, που θα θωρακίσουν το δρόμο απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία εκδηλώνονται όλο και πιο συχνά πλέον. Είναι ευκαιρία να αξιοποιηθεί η σημαντική αυτή χρηματοδότηση και να πιάσει τόπο και το τελευταίο ευρώ. Είναι ευθύνη και υποχρέωση της περιφερειακής αρχής να λειτουργήσει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και να λειτουργήσει περισσότερο από κάθε άλλη φορά με γνώμονα το μεγαλύτερο δυνατό όφελος και το δημόσιο συμφέρον. Εχει υποχρέωση να μελετήσει σωστά τα πληγωμένα κι επικίνδυνα αυτά σημεία του δρόμου και να κάνει τις παρεμβάσεις που θα υποδείξουν οι επιστήμονες - μελετητές.

Θα είναι εγκληματικό οι κατολισθήσεις - καθιζήσεις να αντιμετωπιστούν με πρόχειρο κι επιφανειακό τρόπο και τα 3 εκ. ευρώ να πάνε στο βρόντο. Η επιλογή της ασφαλτόστρωσης και άλλων παρεμβάσεων για την εικόνα και μόνο θα είναι οδυνηρή και καταδικαστική για το δρόμο και για την προοπτική της περιοχής του Ταϋγέτου.

Είναι ευκαιρία τώρα, με τα 3 εκ. ευρώ να γίνουν οι εργασίες που δεν έγιναν μετά τις πυρκαγιές του 1998 και του 2007 και άφησαν απροστάτευτο κι ευάλωτο τον Ταΰγετο, που αξίζει καλύτερη τύχη.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019 15:27