Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 02 Μαϊος 2019 19:44

Νέα πολιτικά ήθη, παλιά υλικά

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Εχουμε μπει στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και πολλοί αναρωτιούνται αν ο "Κλεισθένης" θα φέρει την... επανάσταση στο έως σήμερα γνωστό "καλλικρατικό" τοπίο διαμορφώνοντας μια "νέα τάξη πραγμάτων" στους ΟΤΑ, οργανωτικά, διοικητικά και επιχειρησιακά.

Οι αλλαγές με το νέο θεσμικό πλαίσιο (όπως π.χ. το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής) απαιτούν άλλες στρατηγικές πολιτικής και συμπεριφοράς από τα αιρετά όργανα. Ομως οι ίδιοι "αναντικατάστατοι" δήμαρχοι και περιφερειάρχες, όπως και οι ίδιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, καταλαμβάνουν και πάλι τις θέσεις στα ψηφοδέλτια. Και το νέο που έχει ανάγκη ο τόπος; Οι μεγαλοστομίες για εκτενή μεταρρύθμιση και ανανέωση;

Για να είμαστε ειλικρινείς, στους καρεκλοκένταυρους της εξουσίας ο λαός θα δώσει εντολή να τον εκπροσωπήσουν εκ νέου, αλλά και οι πολιτικοί άντρες και γυναίκες που ηγούνται συνδυασμών θα έπρεπε να επιλέξουν με μεγαλύτερη σύνεση. Η ανακύκλωση προσώπων, που εναλλάσσονται στις θέσεις και κληροδοτούν τους... τίτλους και τα προνόμια στα νεότερα μέλη της... οικογένειας, δεν θα εκλείψει όσο οι επικεφαλής επιλέγουν με κομματικές λογικές. Γιατί η έλλειψη νέων και αξιόλογων ανθρώπων από την πολιτική σκηνή είναι το αποτέλεσμα ενός διεφθαρμένου συστήματος. Και για να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε όταν λέμε νέα πρόσωπα (γιατί φυσικά και υπάρχουν αξιόλογα νέα πρόσωπα), δεν αναφερόμαστε στους... ανίκανους που επιλέχτηκαν με τη λογική να φέρουν ψήφους στο συνδυασμό ή για να τηρήσουν ισορροπίες.

Μη γελιόμαστε, το νέο που η χώρα έχει ανάγκη αυτή την κρίσιμη περίοδο για την ανάκαμψή της οικονομικά και κοινωνικά, δεν θα έρθει μέσα από ένα νέο θεσμό όπως ο "Κλεισθένης". Θα έρθει μέσα από τα πρόσωπα που θα τον υπηρετήσουν με συνέπεια, νέες ιδέες, αλλά και φιλοδοξίες, οι οποίες δεν θα συγχέονται με προσωπικά συμφέροντα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Μαϊος 2019 17:42