Πέμπτη, 16 Μαϊος 2019 17:33

Αλήθεια και πρόγραμμα για τους δρόμους της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Είναι σπουδαία είδηση η δημοπράτηση του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Πρόκειται για το σπουδαιότερο έργο, που η Μεσσηνία περίμενε με μεγάλη προσμονή τα τελευταία χρόνια.

Εργο που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση σε ελκυστικές περιοχές του νομού. Ο δρόμος δεν αφορά την Καλαμάτα και τη Μεσσήνη, αλλά το Πεταλίδι, την Κορώνη, την Πύλο, τη Μεθώνη, τη Φοινικούντα, την Ανατολική Πυλία και τη Δυτική Μεσσηνία.

Το θετικό είναι πως η χρηματοδότηση δεν αναμένεται από το ΕΣΠΑ που δεν έχει χρήματα, αλλά διασφαλίζεται με τη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, με την αξιοποίηση μέσων που μπορούν να υλοποιήσουν και να συντηρήσουν ένα τέτοιο έργο.

Η πρώτη φάση είναι καθοριστική, γιατί θα δείξει στην πράξη ποιες εταιρείες θα ενδιαφερθούν για την κατασκευή του: Αν πραγματικά θα δικαιωθούν οι προσδοκίες για τη συμμετοχή των πιο μεγάλων εταιρειών της χώρας. Και η συμμετοχή τους θα βελτιώσει τις μελέτες και θα κάνει πιο άρτιο κατασκευαστικά το έργο.

Η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για το έργο αυτό είναι η πιο σημαντική είδηση για τη Μεσσηνία μετά την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου του “Μορέα” μέχρι και τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της Καλαμάτας. Η εξέλιξη αυτή καθιστά επιτακτική τον καταρτισμό ενός προγράμματος δρομολόγησης και υλοποίησης των επόμενων οδικών αξόνων, που η Μεσσηνία θα πρέπει να διεκδικήσει τα αμέσως επόμενα χρόνια με το νέο ΕΣΠΑ και κάθε άλλη χρηματοδοτική ευκαιρία.

Οφείλουμε ως νομός να επιμείνουμε στα έργα που περιμένουμε εδώ και χρόνια και δυστυχώς έχουν μείνει στις εξαγγελίες, στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.

Ο δρόμος Καλό Νερό - Τσακώνα, το καταληκτικό τμήμα της Ολυμπίας Οδού που έμεινε εκτός σύμβασης παραχώρησης, κυριαρχεί. Ενδιαφέρει την Τριφυλία και μπορεί να υλοποιηθεί ως συνεχιζόμενο και καταληκτικό τμήμα του “Μορέα”.

Είναι και οι δρόμοι περιφερειακής αρμοδιότητας που εντάχθηκαν προεκλογικά σ’ αυτό το ΕΣΠΑ που δεν έχει λεφτά. Οφείλουμε να μιλήσουμε αληθινά και να αποφασίσουμε από πού και πώς θα βελτιωθούν οι δρόμοι Μεσσήνη - Εύα - Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη και Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι. Με τα ψέματα και τις υποσχέσεις δεν πρόκειται να γίνουν, όπως δεν έγιναν τόσα χρόνια.

Κι επιτέλους, να δούμε πώς μπορεί να γίνει έργο ουσιαστικής βελτίωσης στην 1η επαρχιακή οδό, στον κεντρικό δρόμο της Μάνης. Οι εργολαβίες συντήρησης των 600.000 και των 400.000 ευρώ είναι κοροϊδία και πεταμένα λεφτά.