Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 21 Μαϊος 2019 19:03

Ευρωεκλογές, χωρίς να μιλάμε για Ευρώπη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ευρωεκλογές, χωρίς να μιλάμε για Ευρώπη

 

Λίγα 24ωρα έμειναν ακόμα μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών και στα επιτελεία των κομμάτων επικρατεί συναγερμός. Πρόκειται για μία άκρως σημαντική εκλογική αναμέτρηση από όποια σκοπιά κι αν το δει κανείς.

Πρωτίστως όμως για το μέλλον της Ευρώπης. Διαπίστωση που την κάνουν τα περισσότερα κόμματα, λες και από μόνη της φθάνει για να περιγράψει στους ψηφοφόρους τι πρεσβεύουν τα κόμματα.

Η αλήθεια είναι ότι στην πλειοψηφία τους τα... φιλοευρωπαϊκά κόμματα μόνο για την Ευρώπη δεν έχουν μιλήσει σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Κύριο θέμα συζήτησης είναι η σημασία του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και η προβολή του στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Από εκεί και πέρα το μεγαλύτερο μέρος των συζητήσεων γίνεται ξεκάθαρα με όρους εσωτερικής αντιπολίτευσης. Το οξύμωρο μάλιστα είναι ότι σε αυτή την προεκλογική πολλά περισσότερα έχουμε ακούσει για την Ευρώπη από τις δυνάμεις του λεγόμενου ευρωσκεπτικισμού, που αναφέρονται σε ευρωπαϊκά ζητήματα προσπαθώντας να τα αποδομήσουν. Δηλαδή με λίγα λόγια οι υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης δυνάμεις δεν κρίνουν σκόπιμο να αφιερώσουν μεγάλο μέρος της καμπάνιας τους στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και... υποψηφίων ευρωβουλευτών, αλλά παίζουν με την εσωτερική ατζέντα.

Ουσιαστικά ορισμένοι αυτοαναιρούνται, καθώς με τη στάση τους αποδεικνύουν ότι μόνο σοβαρά δεν σκέφτονται για την Ευρώπη. Φυσικά το μόνο που σώζει σε ένα βαθμό την κατάσταση ως προς τους φόβους περί μεγάλης αποχής, είναι ο συνδυασμός των ευρωεκλογών με τις αυτοδιοικητικές. Γιατί σε άλλη περίπτωση και με αυτή την τακτική, οι περισσότεροι θα προτιμούσαν την 26η Μαΐου να πάνε για ούζα στην Παραλία κάνοντας “ζέσταμα” για την καλοκαιρινή περίοδο, που σχεδόν έφθασε.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Μαϊος 2019 16:08