Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2019 18:14

Πολιτική - κοινωνική ερμηνεία για το Δήμο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Πολιτική - κοινωνική ερμηνεία για το Δήμο Καλαμάτας

 

Μια πολιτική - κοινωνική ανάλυση των εκλογών της δεύτερης Κυριακής στο Δήμο Καλαμάτας, που ανέδειξαν δήμαρχο το Θανάση Βασιλόπουλο, θα επιχειρήσω να κάνω στο σημερινό σημείωμα.

Ο Θ. Βασιλόπουλος αναδείχθηκε δήμαρχος από τα χωριά, από την περιφέρεια, τις Δημοτικές Ενότητες Αρφαρών και Θουρίας. Εκεί που ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας επικρίθηκε έντονα πως δεν είχε κάνει τίποτα, πως είχε εγκαταλείψει τα χωριά.

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος, που τελικά ήταν πολύ ανταγωνιστικός και όχι "χαμένος από χέρι", επικράτησε στην Καλαμάτα και ιδιαίτερα στο κέντρο και στην παραλία, στις περιοχές όπου κυριαρχεί το αστικό στοιχείο. Οχι στη Ράχη και στην Αγία Τριάδα, στη δυτική γειτονιά, στις πιο λαϊκές συνοικίες.

Ο Θ. Βασιλόπουλος ήταν το φαβορί και είχε σημαντικό προβάδισμα από την πρώτη Κυριακή. Γιατί είχε τη στήριξη της Ν.Δ. που έτσι κι αλλιώς κυριαρχεί εκλογικά στην περιοχή, όχι μόνο τώρα που πάει φουλ για κυβέρνηση, αλλά και στα πέτρινα χρόνια της. Και η στήριξη αυτή εξειδικεύτηκε με τις ανακοινώσεις των ανθυποψηφίων δημάρχων της γαλάζιας πολυκατοικίας.

Στα χωριά ο Θ. Βασιλόπουλος κυριάρχησε, γιατί ως αντιδήμαρχος καθαριότητας χρόνια τώρα συνεργάστηκε κι έχτισε σχέσεις με τους προέδρους. Αυτοί, ήταν, άλλωστε που τον επέλεξαν ως υποψήφιο δήμαρχο - διάδοχο στην παράταξη Νίκα. Επιπλέον, ο ίδιος είναι λαϊκό πρόσωπο, πιο προσεγγίσιμο και αποδεκτό, πιο φιλικό και οικείο στους ανθρώπους των χωριών.

Από την άλλη, ο Β. Κοσμόπουλος είναι ο επιστήμονας, ο τεχνοκράτης, που έπρεπε να επιλεγεί κόντρα στον “γκαραζιέρη” δήμαρχο. Ο Β. Κοσμόπουλος ψηφίστηκε από την αστική τάξη της Καλαμάτας, από τον κόσμο της πόλης που ήθελε έναν μορφωμένο δήμαρχο, ο οποίος θα μπορεί να μιλήσει και να διεκδικήσει καλύτερα, από την κυβέρνηση και άλλες υπερκείμενες αρχές. Για το λόγο αυτό τον Β. Κοσμόπουλο τον ψήφισαν και δεξιοί, νεοδημοκράτες που μπορούν να διαφοροποιηθούν και να πάνε κόντρα στις επιλογές του κόμματός του, όταν κρίνουν πως αυτό επιβάλλει το συμφέρον του τόπου τους.

Για το λόγο αυτό επίσης τον Β. Κοσμόπουλο τον ψήφισαν τη δεύτερη Κυριακή πρόσωπα που την πρώτη είχαν επιλέξει Αλειφέρη, Οικονομάκου και Βασιλόπουλο ακόμα (λόγω υποχρέωσης σε υποψηφίους συμβούλους).

Αυτή είναι η πολιτική - κοινωνική εξήγηση και ερμηνεία για την απρόσμενα αμφίρροπη μάχη της δεύτερης Κυριακής. Και δεν έχει καμία σχέση με σενάρια παρασκηνίου και μικροπολιτικής σκοπιμότητας και προδοσίας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2019 15:29

NEWSLETTER