Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019 21:50

Να εξυγιανθεί το σύστημα υλοποίησης των δημοσίων έργων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Παρατάσεις στις προθεσμίες ολοκλήρωσης 8 έργων του Δήμου Καλαμάτας ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα.

Μια ακόμα απόδειξη πως το σύστημα υλοποίησης δημοσίων έργων στη χώρα μας είναι ξεπερασμένο, νοσεί σοβαρά, προκαλεί την κοινή λογική και δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα πρέπει να δει η νέα κυβέρνηση και να αλλάξει προς τη σωστή κατεύθυνση, να το εξυγιάνει. Και σωστή κατεύθυνση είναι τα έργα να τελειώνουν στην προθεσμία τους ή κοντά σε αυτή, χωρίς ψεύτικες και προκλητικές δικαιολογίες. Με επίβλεψη που δεν κάνει τα στραβά μάτια, αλλά βάζει πάνω απ’ όλα το συμφέρον του τόπου και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Για παράδειγμα: Είναι λογικό και αναμενόμενο να δοθεί παράταση στο έργο κατασκευής του Ανοιχτού Θεάτρου, δίπλα στο Νέδοντα, πάνω από την Κεντρική Αγορά. Το έργο σταμάτησε, γιατί αποδείχθηκε ότι η μελέτη ήταν προβληματική, λανθασμένη, και δεν μπορούσε να υλοποιηθεί στην πράξη, γιατί θα φτιαχνόταν ένα παράνομο κι επικίνδυνο έργο και δεν θα μπορούσε να πληρωθεί. Η ευθύνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί, βαρύνει αποκλειστικά ή κυρίως το δήμο.

Αυτό δεν αποτελεί άλλοθι και δεν δίνει άφεση αμαρτιών, αλλά η παράταση δεν αμφισβητείται. Επιβάλλεται. Είναι επιτακτική.

Με την εργολαβία των ασφαλτοστρώσεων όμως υπάρχει ζήτημα. Η παράταση είναι δικαιολογημένη για το χειμώνα και την άνοιξη, για τις μέρες που έβρεχε (και ήταν αρκετές), αλλά μέχρι εκεί. Οι εργασίες θα μπορούσαν να είχαν ξεκινήσει το Νοέμβριο που είχε καλό καιρό και μπορούσε να γίνει ασφαλτόστρωση. Το ίδιο ισχύει και για μέρες του Μαΐου, πολύτιμες, που χάθηκαν ενώ θα έπρεπε να γίνεται οργασμός εργασιών, έστω και προεκλογικά.

Δήμος, αιρετοί και υπηρεσιακοί και εργολάβοι οφείλουν να συνεννοούνται και να συνεργάζονται, γιατί έχουν τον ίδιο στόχο: Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών με την κατασκευή άρτιων κατασκευαστικά έργων, με νόμιμες διαδικασίες, με λογικές εκπτώσεις (λογικό κέρδος), στο χρόνο που πρέπει, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Η Πολιτεία οφείλει να δει και να αλλάξει το ζήτημα των υπέρογκων εκπτώσεων. Δεν μπορεί σήμερα να υλοποιούνται έργα με 50% και 60% εκπτώσεις. Είναι η κύρια αιτία που νοσεί το σύστημα των δημοσίων έργων.