Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019 15:57

Διακομματική συνεννόηση για τα μεγάλα έργα της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Διακομματική συνεννόηση για τα μεγάλα έργα της Μεσσηνίας

Το επόμενο διάστημα, η 4ετία που έρχεται με τη νέα κυβέρνηση είναι κρίσιμη για τα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα της Μεσσηνίας. Αναφερόμαστε στα έργα που έχουν δρομολογηθεί ή βρίσκονται σε εκκρεμότητα και τα οποία πρέπει να τρέξουν και να μπουν σε τροχιά υλοποίησης, ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες και τα εμπόδια.

Καλό θα είναι τώρα, την προεκλογική περίοδο, τα ζητήματα αυτά να τεθούν σε προτεραιότητα, να δοθούν δεσμεύσεις και να συμφωνηθεί πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Το συμφέρον του τόπου μας επιβάλλει να υπάρξει διακομματική συνεννόηση για δρομολόγηση και υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων.

Σε πρώτη προτεραιότητα είναι ο οδικός άξονας Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, για τον οποίο η νυν –και απερχόμενη όπως φαίνεται– κυβέρνηση επέλεξε τη βελτίωση - ανακατασκευή του υφιστάμενου δρόμου Ασπρόχωμα - Ριζόμυλος (4ιχνος με τη μορφή αστικής αρτηρίας, με παρακάμψεις της Μεσσήνης και της Βελίκας) με ΣΔΙΤ. Και καθώς δεν υπάρχουν χρήματα στο ΕΣΠΑ και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η ΣΔΙΤ είναι ο μόνος τρόπος για να υλοποιηθεί το έργο.

Αν η νέα κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την επιλογή του υφιστάμενου δρόμου, οφείλει να τρέξει τη δική της επιλογή, την παραλιακή χάραξη ή όποια άλλη, χωρίς δικαιολογίες και άλλοθι. Πάντως, στις 5 Ιουλίου θα γνωρίζουμε ποιες μεγάλες ελληνικές εταιρείες ενδιαφέρονται να κατασκευάσουν το έργο.

Το δεύτερο -αν όχι μεγαλύτερο, ισάξιο και συμπληρωματικό έργο- είναι ο εκσυγχρονισμός του διεθνούς αεροδρομίου Καλαμάτας μαζί με άλλα 22 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, για τα οποία η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη ΣΔΙΤ. Να τονιστεί ότι το “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” είναι το πιο ελκυστικό από όλα τα άλλα, λόγω της Costa Navarino και της προοπτικής ανάπτυξης της Μεσσηνίας.

Ακολουθούν δύο έργα που σχετίζονται με την ανάπτυξη της Τριφυλίας. Ο δρόμος Καλό Νερό – Τσακώνα που πληρώνει το έγκλημα της αφαίρεσης όλου του τμήματος της Ολυμπίας Οδού από την Πάτρα και κάτω, από τη σύμβαση παραχώρησης. Δρόμος που ανήκει στα διευρωπαϊκά δίκτυα και υπάρχουν τρόποι να υλοποιηθεί, όπως η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του “Μορέα”.

Και τέλος, τα δίκτυα του Φιλιατρινού φράγματος που εντάχθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο ΕΣΠΑ, το οποίο έχει ακόμα χρήματα για αγροτικές υποδομές.

Για όλα αυτά τα έργα απαιτείται διακομματική συνεννόηση, να επιβεβαιωθεί στην πράξη ότι το συμφέρον του τόπου είναι πάνω από κάθε προεκλογική και μικροκομματική εκμετάλλευση.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019 16:05

NEWSLETTER