Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019 15:16

Να πιάσουν τόπο τα 3 εκ. ευρώ για τον Ταΰγετο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Να πιάσουν τόπο τα 3 εκ. ευρώ για τον Ταΰγετο

 

Παραμένει προβληματικός και επικίνδυνος ο εθνικός δρόμος Καλαμάτα - Σπάρτη στον Ταΰγετο, μετά τις καταστροφές από τον περασμένο δύσκολο χειμώνα.

Σύμφωνα δε με την ενημέρωσή μας, η μελέτη που συντάσσεται με ευθύνη της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα.

Αναφερόμαστε στα 3-4 σημεία μετά την Αρτεμισία, όπου είχαν σημειωθεί κατολισθήσεις και καθιζήσεις και στα οποία χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Οι εργασίες αποκατάστασης έχουν μείνει στη μέση και η κυκλοφορία εκεί γίνεται μόνο σε μία λωρίδα, ενώ οι οδηγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί και κυρίως υπομονετικοί, για να μη συμβεί κάποιο σοβαρό τροχαίο ατύχημα.

Γράφαμε και τον Απρίλιο ότι η προσωρινότητα των παρεμβάσεων αποκατάστασης δεν πρέπει να γίνει... μόνιμη, αλλά τα έργα να ολοκληρωθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα, καθώς το καλοκαίρι η κίνηση στον Ταΰγετο αυξάνεται, οπότε μεγαλώνει και η απειλή για ατύχημα.

Το καλοκαίρι όμως ήρθε και η κατάσταση δεν έχει αλλάξει.

Εκείνο που έχει σημασία είναι να μελετηθεί σωστά, επιστημονικά και σε βάθος το πρόβλημα στην περιοχή, να εντοπιστεί η αιτία του, ώστε να γίνει έργο που θα δώσει οριστική λύση. Να επιλεγεί και να υλοποιηθεί η παρέμβαση που θα θωρακίσει το δρόμο και θα τον κρατήσει γερό και «ζωντανό» για τα επόμενα αρκετά χρόνια.

Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αξιοποιηθεί η χρηματοδότηση των 3 εκ. ευρώ που έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για τον εθνικό δρόμο στον Ταΰγετο.

Αφού η απερχόμενη δεν πρόλαβε, είναι ευθύνη και υποχρέωση πλέον της νέας περιφερειακής αρχής να αξιοποιηθεί η σημαντική αυτή χρηματοδότηση και να πιάσει τόπο και το τελευταίο ευρώ. Η νέα περιφερειακή αρχή πρέπει να κάνει τις παρεμβάσεις που θα υποδείξουν οι επιστήμονες μελετητές.

Θα είναι εγκληματικό οι κατολισθήσεις - καθιζήσεις να αντιμετωπιστούν με πρόχειρο κι επιφανειακό τρόπο και τα 3 εκ. ευρώ να πάνε στο βρόντο. Η επιλογή μιας ασφαλτόστρωσης και άλλων παρεμβάσεων για την εικόνα και μόνο, θα είναι οδυνηρή και καταδικαστική για το δρόμο, αλλά και ευρύτερα για την περιοχή του Ταϋγέτου.

Είναι ευκαιρία τώρα, με τα 3 εκ. ευρώ, να γίνουν οι εργασίες που δεν έγιναν μετά τις πυρκαγιές του 1998 και του 2007 και άφησαν απροστάτευτο κι ευάλωτο τον Ταΰγετο.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019 14:14

NEWSLETTER