Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 09 Ιουλίου 2019 14:18

Ζητούμενο το χαμόγελο των πολιτών και όχι των κομμάτων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ζητούμενο το χαμόγελο των πολιτών και όχι των κομμάτων

Εξακομματική Βουλή προέκυψε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, γεγονός που σκόρπισε χαμόγελα σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για διαφορετικούς λόγους στο καθένα.

Η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τα ηνία της χώρας μετά από 4 χρόνια εξασφαλίζοντας αυτοδυναμία 158 εδρών και σημειώνοντας μεγάλη αύξηση των ποσοστών της σε σχέση με το 2015. Η νέα κυβέρνηση καλείται πλέον να θέσει σε άμεση εφαρμογή το πρόγραμμα, με το οποίο ζήτησε και πήρε την ψήφο της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Αλλωστε εκ των πραγμάτων δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για... περίοδο προσαρμογής. Τα ανοιχτά ζητήματα είναι πολλά και η λογική λέει πως η ΝΔ, που ζητούσε εδώ και μήνες εκλογές, θα πρέπει να αποδείξει πως είναι έτοιμη να προχωρήσει. Εχει άλλωστε πολύ μεγαλύτερη εμπειρία διακυβέρνησης από αυτή που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέλαβε το 2015.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι μπορεί να πέρασε πλέον σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης -κάτι που είχε ουσιαστικά κριθεί μετά τις ευρωεκλογές- κατάφερε όμως να αποσπάσει ένα ιδιαιτέρως μεγάλο ποσοστό, σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό που έλαβε στις 26 Μαΐου. Απώλεια δηλαδή μικρότερη των 4 μονάδων σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, με φθορά κυβέρνησης 4ετίας και με βολές προς αυτόν ανά φάσεις από όλο το πολιτικό φάσμα. Ολο αυτό ουσιαστικά έβαλε γερά θεμέλια για την περαιτέρω τοποθέτηση του κόμματος στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ικανοποίηση και στο ΚΙΝΑΛ, που αύξησε τη δύναμή του τόσο σε ποσοστό όσο και σε απόλυτους αριθμούς. Στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, αν και ακόμα κανείς δεν το εκφράζει ανοιχτά, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει το επόμενο διάστημα θέμα ηγεσίας, δεδομένης της κατάληψης ζωτικού πολιτικού χώρου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Φυσικά χαμογελαστοί και στα δύο νέα κοινοβουλευτικά κόμματα, στην Ελληνική Λύση και στο ΜέΡΑ25, που πλέον όχι απλώς θα αρθρώνουν πολιτικό λόγο εντός Βουλής, αλλά πολύ πιθανόν θα παίξουν ρυθμιστικό ρόλο στην πορεία των πολιτικών πραγμάτων από εδώ και πέρα. Κοινώς ομολογούμενο είναι ότι στα θετικά περιλαμβάνεται και η μη είσοδος στη Βουλή της Χρυσής Αυγής.

Εκτός όμως από τα μαζικά χαμόγελα εντός Βουλής, αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και είναι και το πιο ουσιώδες είναι να υπάρξει χαμόγελο και στην κοινωνία. Αυτό θα φανεί όμως στην πράξη, καθώς θα ξετυλίγεται το κυβερνητικό πρόγραμμα της διοίκησης Μητσοτάκη, με ζητούμενο τη συνέπεια και φυσικά το κοινό καλό.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Ιουλίου 2019 14:28