Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019 19:44

"Τυφλή" βία στους δρόμους

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
"Τυφλή" βία στους δρόμους

Περισσεύει η βία στους δρόμους, σε σημείο που φοβάσαι να κάνεις έστω και νεύμα σε άλλον οδηγό, μήπως θυμώσει και κατέβει να σε δείρει! Κάθε φίλος ή γνωστός έχει και μια ιστορία να διηγηθεί, που είτε την βίωσε ως μάρτυρας είτε την υπέστη ο ίδιος.

Αλλωστε δεν είναι μυστικό ότι καθημερινά στους δρόμους γίνονται διάφοροι τραμπουκισμοί, και μπορεί πάντα οι Ελληνες οδηγοί να ήταν... θερμοκέφαλοι, όμως αυτό το κακό δύσκολα συνηθίζεται.

Δεν πάει πολύς καιρός που μια φίλη τρομοκρατήθηκε από άντρα οδηγό ο οποίος έκλεισε την κυκλοφορία και κατέβηκε από το αυτοκίνητό του απειλώντας την. Τι είχε συμβεί; Αυτός ο θερμοκέφαλος πετάχτηκε από ένα στενό και η γυναίκα μαζί με το φρένο πάτησε και κόρνα. Πολύ παρεξηγήθηκε ο "κύριος", ο οποίος και φταίχτης ήταν και τσαμπουκά έκανε. Εξαντλώντας το νταηλίκι του -και αφού σιγουρεύτηκε ότι έχει... θεατές- απειλούσε και χλεύαζε την άλλη οδηγό να κατεβάσει το παράθυρο αν τολμά. Εννοείται ότι κανένας από το φιλοθεάμον κοινό δεν τόλμησε να αναμειχθεί... Φοβάμαι ότι δεν θα το έκανε κανείς, ακόμα κι αν την πλάκωνε στο ξύλο ή της έσπαζε το αυτοκίνητο.

Ομως το ζήτημα είναι αλλού. Είναι στην αυξανόμενη βία στην καθημερινότητά μας. Τυφλή βία, που δεν ξέρουμε ούτε πώς να την αντιμετωπίσουμε ούτε πώς να προστατευτούμε από αυτήν.

Διαβάζοντας μάλιστα μια έρευνα από το Ipsos και το ίδρυμα Vinci Autoroutes φέτος την άνοιξη, στο πλαίσιο του 6ου Ευρωπαϊκού Βαρόμετρου για την υπεύθυνη οδήγηση, αναρωτήθηκα μήπως αυτή η... χρόνια απειθαρχία στους δρόμους τροφοδοτεί τόσο την αγένεια ανάμεσα στους οδηγούς, όσο και την επιθετικότητα.

Ενδεικτικά μπορεί κανείς να αναφέρει ότι σύμφωνα με τις απαντήσεις Ευρωπαίων οδηγών από 11 διαφορετικές χώρες, το 53% των Ευρωπαίων χρησιμοποιούν την κόρνα κατά των οδηγών που τους εκνευρίζουν. Επίσης διαπιστώνει ότι έχουν αυξηθεί οι οδηγοί που βρίζουν τους άλλους οδηγούς και εδώ το... βραβείο παίρνουν οι Ελληνες σε ποσοστό 71% και ακολουθούν οι Γάλλοι με 69%, ενώ οι Σουηδοί είναι οι πιο ψύχραιμοι, με το ποσοστό εκεί να κυμαίνεται στο 32%.

Οσο για τους Ευρωπαίους οδηγούς, οι οποίοι δεν διστάζουν να κατέβουν από το αυτοκίνητό τους για να εξηγηθούν με άλλους οδηγούς, αυτοί είναι οι Πολωνοί, οι οποίοι αναδεικνύονται πρωταθλητές στο εν λόγω... άθλημα, με έναν στους τρεις Πολωνούς οδηγούς να υιοθετεί τη συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019 18:11

NEWSLETTER