Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 14:47

Προτεραιότητα στην αντιπλημμυρική θωράκιση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Προτεραιότητα στην αντιπλημμυρική θωράκιση

 

Δεν είναι της επικαιρότητας, αλλά το θυμήθηκα χθες με τον “Αντίνοο”, βλέποντας φωτογραφίες και σχόλια στο διαδίκτυο για νεροποντές και καταιγίδες σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου.

Στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου στην Τρίπολη, το Φεβρουάριο του 2018, από την προηγούμενη κυβέρνηση υπήρξε υπεύθυνη τοποθέτηση πως «το Μάρτιο (ένα μήνα μετά) θα ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα του “Μορέα” και της “Ολυμπίας Οδού”, που περιλαμβάνουν και τις σημαντικές παρεμβάσεις από την Καλαμάτα έως το Πήδημα και στο αεροδρόμιο Καλαμάτας».

Μάλιστα, όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά, από υπεύθυνα πολιτικά χείλη είχε σχολιαστεί τότε ότι «τα έργα στην Καλαμάτα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και 10ετίες και να μην πνίγεται ο κόσμος».

Τελικά, οι κυβερνητικές υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν. Και φαίνεται, κιόλας, πως ξεχάστηκαν, γιατί ούτε το Μάρτιο του 2019 δεν ξεκίνησε το σημαντικό έργο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής.

Παρότι είχε γίνει προετοιμασία σε υπηρεσιακό επίπεδο και αρμόδια πολιτικά πρόσωπα είχαν ανάψει το πράσινο φως, το θέμα σβήστηκε ξαφνικά από τα ενδιαφέροντα και τις αναφορές της κυβέρνησης. Και όλα αυτά, ενώ ο δήμαρχος Καλαμάτας που βρισκόταν σε συζητήσεις με την κυβέρνηση είχε επισημάνει πως πρόκειται για έργο 80 εκ. ευρώ και είχε εκφράσει αισιοδοξία για τη δρομολόγηση και την υλοποίησή του.

Επειδή τα αντιπλημμυρικά είναι έργα προτεραιότητας, όπως αποδείχθηκε περίτρανα με τις φονικές πλημμύρες του 2016, είναι καιρός το έργο αυτό να επανέλθει στις αναφορές και στα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας προς τη νέα κυβέρνηση. Και αυτό γιατί πρόκειται για έργα προστασίας δημοσίων υποδομών και ιδιωτικών περιουσιών, μα πάνω απ’ όλα της ανθρώπινης ζωής.

Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας οφείλει να το επαναφέρει και η καινούργια κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με το σπουδαίο αυτό αντιπλημμυρικό έργο, και να το δρομολογήσει χωρίς καθυστέρηση. Να εξεταστεί υπεύθυνα και να αποφασιστεί ότι το ΕΣΠΑ μπορεί και πρέπει να χρηματοδοτήσει τέτοια έργα, και όχι αναπλάσεις κι έργα βιτρίνας.

Ακόμα, η νέα δημοτική αρχή να φροντίσει για την υλοποίηση και την ολοκλήρωση των τριών αντιπλημμυρικών έργων που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Υποδομών (των δύο στην παλιά εθνική οδό από τη Θουρία έως τον Αντικάλαμο και του τρίτου από την Παναγίτσα έως το Νέδοντα), έχοντας πάντα το νου της στο Νέδοντα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 13:21

NEWSLETTER