Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019 20:10

Συνεργασία και συνευθύνη για σύντομη λύση με τα σκουπίδια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Συνεργασία και συνευθύνη για σύντομη λύση με τα σκουπίδια

 

Είναι τραγική η κατάσταση με τα σκουπίδια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και δεν αφορά μόνο το ζήτημα της οριστικής διαχείρισης, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Κανείς πλέον δεν αμφισβητεί ότι το πιλοτικό και πρωτοποριακό πρόγραμμα της περιφερειακής αρχής με το διαγωνισμό της ΣΔΙΤ απέτυχε. Μετά από τόσα χρόνια δεν έχουν αποκτηθεί ούτε οι χώροι, όπου προβλέπεται να κατασκευαστούν οι 2 από τις 3 μονάδες επεξεργασίας στην Περιφέρεια, στην Αρκαδία και στη Λακωνία. Το πρόγραμμα που ξεκίνησε πρώτο σε όλη την Ελλάδα με τις ευλογίες της τότε κυβέρνησης, με την παρουσία 4 υπουργών στην πανηγυρική παρουσίασή του, έχει περάσει στην τελευταία θέση.

Η... πρωτοπορία της απερχόμενης περιφερειακής αρχής είναι ότι δεν κατάφερε να ξεκινήσει επίσημα κανένα έργο του πολυδιαφημισμένου προγράμματος.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι ίδια και χειρότερη καταγράφεται η κατάσταση και με την προσωρινή διαχείριση των σκουπιδιών, με το σήμερα, καθώς η Πελοπόννησος είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Με ευθύνη της απερχόμενης περιφερειακής αρχής και αρκετών απερχόμενων δημάρχων που φοβήθηκαν το πολιτικό κόστος και αδιαφόρησαν, δεν προχώρησαν οι διαδικασίες της προσωρινής διαχείρισης.

Τα σκουπίδια σήμερα εναποτίθενται στις χωματερές... που αποκαταστάθηκαν ή μεταφέρονται σε άγνωστα μέρη. Στους Δήμους Δυτικής Μάνης και Οιχαλίας, οι σωροί των σκουπιδιών πνίγουν τον τόπο, όλα τα χωριά, ακόμα και τους πιο ελκυστικούς τόπους γιατί η μεταφορά “βούλιαξε”. Και κανείς δεν αντιδρά. Στην Οιχαλία, όπου ακούγονται διάφορες φωνές για αντίδραση και κινητοποίηση αρχών και φορέων, κανείς δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία, ούτε η απερχόμενη ούτε η νέα δημοτική αρχή. Τα ίδια και χειρότερα και στη Μάνη.

Από την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνει αγώνας δρόμου και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Ο νέος περιφερειάρχης Παν. Νίκας προανήγγειλε συσκέψεις και λύση μέχρι το τέλος του 2019. Σε ετοιμότητα και κινητοποίηση πρέπει να βρίσκονται και οι δημοτικές αρχές στη Μεσσηνία και στους άλλους νομούς. Και η νέα κυβέρνηση να είναι έτοιμη, αν όχι να δώσει τη λύση, να την στηρίξει. Γιατί με συνεργασία και με συνευθύνη θα δοθεί λύση στην προσωρινή διαχείριση των σκουπιδιών. Κανείς δεν μπορεί πλέον να κάνει παιχνίδι για πάρτη του ή να κρύβεται με τα σκουπίδια, μέχρι να προχωρήσει η οριστική διαχείριση.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019 17:49

NEWSLETTER