Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2019 21:38

Η Λωζάνη κι η Κοζάνη...

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η Λωζάνη κι η Κοζάνη...

 

Υπάρχει μια τάση από ντόπιους παράγοντες, κατά καιρούς, να συγκρίνεται η Καλαμάτα με κοσμοπολίτικες πόλεις της Γαλλίας -“μικρό Παρίσι” την είχαν αποκαλέσει παλιότερα, πιο πρόσφατα την παρομοίαζαν με τουριστικό θέρετρο της ίδιας χώρας στη Μεσόγειο.

Απλά και μόνο επειδή τις νυχτερινές ώρες, όπου έχει φώτα και μαγαζιά με κόσμο -δηλαδή στην κεντρική πλατεία- αναδεικνύεται μια όμορφη, μαγευτική θα ’λεγε κανείς εικόνα. Μια εικόνα ό,τι πρέπει για φωτογραφία... Οπως, βεβαίως και η πολυσύχναστη -κάθε καλοκαίρι, μόνο- παραλία της πόλης, που επίσης φαντάζει πολύ ωραία φωτισμένη τις βραδινές ώρες, γεμάτη κόσμο.

Τις ίδιες ώρες, ωστόσο, μετά τον Σεπτέμβριο, μπορεί να κάνει κάποιος μια βόλτα στην ακόμα φωτισμένη, πλην έρημη πλέον, παραλία και τα εκεί καταστήματα, που δύσκολα μαζεύουν κόσμο μετά τη δύση του ήλιου. Μπορεί ακόμα να κάνει μια βόλτα έξω από το κέντρο της Καλαμάτας, ανεξαρτήτως ώρας και εποχής, για να διαπιστώσει το απέραντο χάος που δημιουργεί η έλλειψη ελεύθερων χώρων -πρασίνου, παιδικών χαρών, ίσως - ίσως και χώρων στάθμευσης για τα αυτοκίνητα που πλήθυναν απότομα τις εποχές των “παχιών αγελάδων”.

Ισως να πρέπει κάποιος να κάνει μια βόλτα -μετά από μια βροχή ακόμα καλύτερα- και στην περιοχή νότια της οδού Κρήτης, αλλά και στη Νέα Είσοδο, στο Φραγκοπήγαδο, στην Αθηνών και στις γύρω συνοικίες, για να θαυμάσει τα… ρέματα που δημιουργούνται στους δρόμους, αλλά και τις… νερολακκούβες. Ή να πρέπει να αναζητήσει δέντρα που κόβονται με απείρως ταχύτερους ρυθμούς από αυτούς που φυτεύονται νέα...

Σίγουρα κάθε πόλη στον κόσμο -ναι, και το Παρίσι!- έχει προβλήματα και αδυναμίες, γι’ αυτό καλό θα είναι οι εκάστοτε άρχοντές τους να ασχολούνται και με τα… περιμετρικά, όχι μόνο με το κέντρο, που κι αυτό βεβαίως δεν πρέπει να παραμεληθεί.

Μάλλον έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να… ισοσκελίσουμε τους Γάλλους...


NEWSLETTER