Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019 20:06

Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας

 

 

Με την ένταξη έργων της Καλαμάτας στο ΕΣΠΑ ξεκίνησε τη θητεία του στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Παναγιώτης Νίκας.

Η εκτίμηση ότι ευνοεί τον τόπο του, πως κάνει ρουσφέτι στην πόλη που υπηρέτησε για πολλά χρόνια, δεν είναι πραγματική αλλά έχει την εξής βάση: Πρόκειται για έργα του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, ώριμα μελετητικά, έτοιμα για δημοπράτηση. Εργα που θα μπορούσαν να είχαν ενταχθεί από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, αλλά για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας παρέμειναν σε εκκρεμότητα.

Με την ένταξή τους αρχίζει να ενεργοποιείται η προσπάθεια για τη βελτίωση της απορρόφησης -χαμηλής και ανησυχητικής έως τώρα- του ΕΣΠΑ στην Πελοπόννησο.

Η νέα δημοτική αρχή Καλαμάτας έχει προίκα το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, κοντά στα 10 εκ. ευρώ. Οφείλει να κινηθεί με λογικούς ρυθμούς και να προχωρήσει τις διαδικασίες δημοπράτησης των έργων που έχουν ενταχθεί. Μόνο ευκαταφρόνητα έργα δεν είναι. Αναπλάσεις - έργα βιτρίνας με επικοινωνιακό αντίκτυπο, στο κέντρο της πόλης και στις Παραλίες: Αναγνωσταρά, οδός και πλατεία 23ης Μαρτίου, Πλαστήρα (ο κεντρικός δρόμος στη Δυτική Παραλία) και Ναυαρίνου (από Φαρών μέχρι Ακρίτα). Αν βάλεις και τις άλλες δύο παρεμβάσεις στο κέντρο, ολοκλήρωση πεζόδρομου στην Ιατροπούλου, ανάπλαση στην Κολοκοτρώνη και πεζοδρομήσεις στα κάθετα στενάκια της Αριστομένους και τη Σφακτηρίας, εργοτάξιο πραγματικό θα είναι η Καλαμάτα το 2020 και το 2021.

Ωστόσο, οι προκλήσεις σε αυτή τη δημοτική θητεία δε λείπουν. Είναι άλλες και μεγάλες, όπως για παράδειγμα η ολοκλήρωση των σχεδίων πόλης σε Ασπρόχωμα, Βέργα και Μικρή Μαντίνεια. Με βάση την εικόνα των σχεδίων όλα τα προηγούμενα χρόνια, είναι ζητούμενο η ολοκλήρωσή τους σε εύλογο χρονικό διάστημα. Επίσης, η ολοκλήρωση της διάνοιξης της Κρήτης, που θα οριοθετήσει ένα σημαντικό τουριστικό μέτωπο ακριβώς πάνω από τη Ναυαρίνου και θα δρομολογήσει την εικόνα και την προοπτική του παραλιακού δρόμου για τις επόμενες 10ετίες. Τότε θα μπορούμε να μιλάμε συγκεκριμένα για την πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου -αν επιλεγεί- και μια διαφορετική, πολύ πιο ελκυστική εικόνα του παραλιακού μετώπου της πόλης.

Τέλος, είναι και η αξιοποίηση του στρατοπέδου της Καλαμάτας, που δεν έχει καμία σχέση με στρατιωτικούς σκοπούς, θα δώσει προοπτικές ανάπτυξης και θα έχει καθοριστική συμβολή στην Καλαμάτα του μέλλοντος.

Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019 18:23

NEWSLETTER