Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012 17:27

Οι νέοι φοιτητές να δώσουν τη δική τους ώθηση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τέλος έλαβε από χθες η αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής και κατ' επέκταση των ονομάτων των επιτυχόντων. Πέραν του τετριμμένου πλέον ότι δεν χάθηκαν τα πάντα για όσους δεν πέτυχαν -αφού οι ευκαιρίες της ζωής είναι μπροστά τους, αρκεί να τις εκμεταλλευτούν- κρίνεται σκόπιμο να αναφερθούμε για μία ακόμα φορά στα όσα έρχονται από δω και πέρα για τους επιτυχόντες. Φυσικά ακόμα και για αρκετό καιρό η χαρά και ο ενθουσιασμός τόσο των επιτυχόντων όσο και του περιβάλλοντός τους, θα είναι το βασικό συναίσθημα, αλλά βλέποντάς το ψύχραιμα και... έξω από το χορό οφείλουμε να επισημάνουμε τους κινδύνους που εγκυμονεί η οικονομική κρίση για τους νέους πλέον φοιτητές. Οσο καλά κι αν συμπλήρωσαν το μηχανογραφικό, αρκετοί σίγουρα δεν θα απέφυγαν τις... κακοτοπιές. Φυσικά ο όρος δεν χρησιμοποιείται με τη γεωγραφική του έννοια, αλλά αναφέρεται στις περιοχές, στις οποίες λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης, πολλοί δεν θα σκεφτούν καν να εγκατασταθούν.  

Στους στόχους πάντως των νέων φοιτητών θα πρέπει να είναι η αναζήτηση τρόπων... απεμπλοκής από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, στο βαθμό που αυτή γίνεται παθογένεια, και η δημιουργία -στο μέτρο του δυνατού- των συνθηκών που θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση για το “ξεβάλτωμα”. Θα πρέπει δηλαδή πλέον οι νέοι άνθρωποι να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη που θα δώσει τη δυνατότητα στροφής προς το καλύτερο. 

Ισως τα παραπάνω να θεωρηθούν φιλολογίες χωρίς περιεχόμενο, στόχο έχουν όμως απλώς να προβληματίσουν. Εμείς από την πλευρά μας θα ευχηθούμε καλή αρχή στη νέα ζωή των φοιτητών, σε όλες τις εκφάνσεις της, είτε αυτό λέγεται ακαδημαϊκή είτε προσωπική ζωή και τους συμβουλεύουμε να “ρουφήξουν” κάθε στιγμή της φοιτητικής τους ζωής γιατί σε κάποια χρόνια από τώρα θα αναγκαστούν, θέλοντας και μη, να βουτήξουν στην άχαρη καθημερινότητα.