Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2012 12:55

Σύντομο ανέκδοτο η δωρεάν παιδεία

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Σε λίγες μέρες τα σχολεία ανοίγουν και οι γονείς καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Αλλωστε, η «δωρεάν παιδεία» ήταν και παραμένει ένα από τα πιο σύντομα ανέκδοτα σε αυτή τη χώρα. Τις παλιές καλές εποχές, ένα μεγάλο ποσοστό δαπανών για την εκπαίδευση το κάλυπταν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί. Ομως η αυξανόμενη ανεργία και η μείωση των εισοδημάτων έχει και τις παράπλευρες συνέπειες, όπως είναι οι κοινωνικές ανισότητες στην εκπαίδευση. 

Για τους μη έχοντες -και είναι πολλοί αυτοί- η πρόσβαση στα εκπαιδευτικά αγαθά γίνεται μια δύσκολη υπόθεση. Ηδη η πανάκριβη «δωρεάν παιδεία» έχει γίνει απρόσιτη για παιδιά που οι γονείς τους δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα με τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας. Ως συνέπεια, φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές τους και μαθητές σταματούν τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών ή τα φροντιστηριακά μαθήματα μέσης εκπαίδευσης, ακόμα και την προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις. 

Η κατάσταση αυτή γεννά φόβους ότι χιλιάδες νέοι μεγαλώνοντας θα αποκλειστούν από την εργασία γιατί δεν θα έχουν τη σωστή εκπαίδευση ή επιμόρφωση. 

Οι Δήμοι Τρίπολης και Ναυπλιέων, θέλοντας να συμβάλουν στην   άμβλυνση των ανισοτήτων στην εκπαίδευση, προχώρησαν στην ίδρυση Κοινωνικού Φροντιστηρίου, με σκοπό τη μαθησιακή υποστήριξη μαθητών που αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικά προβλήματα. Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται είναι πώς οι δήμοι θα συνεχίσουν να στηρίζουν τέτοια προγράμματα, εφόσον απειλούνται με οικονομική κατάρρευση. 

Η Πολιτεία θα πρέπει να αντιληφθεί πως, όταν πλήττονται οι δήμοι, πλήττονται και οι ίδιοι οι πολίτες. Και περικόπτοντας πόρους από την παιδεία και την αυτοδιοίκηση καταστρέφουν σημαντικούς πυλώνες κοινωνικής πολιτικής και ανάπτυξης. 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τrainspotting... Κέρδισαν τη ζωή »

NEWSLETTER