Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 19:46

Με τα λόγια δεν αντιμετωπίζονται οι πλημμύρες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Με τα λόγια δεν αντιμετωπίζονται οι πλημμύρες

Από τη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) του Δήμου Καλαμάτας για την αντιπλημμυρική προστασία, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα:

Πρόεδρος Αγριλου: “Εχουμε δύο ρέματα στο χωριό. Το ένα αντί να πηγαίνει προς τη Θουρία, όπως πήγαινε για χρόνια, τώρα το μισό πηγαίνει προς το Πήδημα. Γι’ αυτό πλημμύρισε το 2016”.

Πρόεδρος Αγίου Φλώρου: “Χρειάζονται καινούργια ρέματα στο χωριό. Τα παλιά ρέματα έχουν γίνει δρόμοι”.

Πιο χαρακτηριστικές ομολογίες απ’ αυτές μπορούν να υπάρξουν; Οι πρόεδροι των χωριών που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τι γίνεται στις περιοχές τους, τα είπαν. Τα αυτονόητα και τα αναμενόμενα είπαν οι άνθρωποι. Αυτά που διαπιστώνονται κάθε φορά, όταν μετά από ακραίο ή έντονο καιρικό φαινόμενο πλημμυρίζουν ρέματα και ποτάμια και προκαλούνται καταστροφές.

Και το 2016 που χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και πιο πριν, όταν πλημμύρισε ο Αρις στο Ασπρόχωμα και στον Αντικάλαμο, δημοτικοί σύμβουλοι Καλαμάτας κατήγγειλαν καταπατήσεις στο ποτάμι. Εγινε τίποτα, άλλαξε τίποτα; Οχι. Οπότε το κακό επαναλήφθηκε με πιο τραγικές συνέπειες το 2016. Αλλαξε τίποτα από τότε; Οχι. Η ιστορία θα επαναληφθεί όχι σαν φάρσα, αλλά ως τραγωδία. Και δεν θα φταίει η κλιματική αλλαγή, ούτε η κακή μας η μοίρα.

Οταν μένουμε στις διαπιστώσεις και στα λόγια, όταν γνωρίζουμε τι έφταιξε και δεν παρεμβαίνουμε να το αλλάξουμε, να το αποκαταστήσουμε, η επόμενη καταστροφική πλημμύρα είναι φυσικό επακόλουθο.

Αλήθεια, στην Καλαμάτα όλοι δεν έχουν διαπιστώσει την προκλητική παρέμβαση, το επικίνδυνο στένεμα του Νέδοντα από τον ίδιο δήμο, για τη δημιουργία και τη στέγαση των δημοτικών συνεργείων και αυτών της ΔΕΥΑΚ; Δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως πρόκειται για παρέμβαση, που μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες στην πόλη;

Ρητορικά τα ερωτήματα, αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει. Καμία παρέμβαση αποτροπής του κινδύνου και προστασία της πόλης δεν γίνεται.

Μόλις ολοκληρωθεί η οριοθέτηση του Νέδοντα που ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση, θα δρομολογηθούν και θα υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις που χρειάζονται; Με αυτά που έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.

Οταν δεν υλοποιούνται τα αυτονόητα, όταν οι διαπιστώσεις μένουν στα λόγια, δεν υπάρχει ελπίδα. Η κατάσταση θα αλλάξει όταν στο επόμενο ΣΤΟ η ομολογία κάποιου προέδρου θα οδηγήσει σε άμεση απόφαση και πράξη αντιμετώπισης της παρανομίας. Οσο μένουμε στα λόγια, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο κίνδυνος για πλημμύρες.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 17:32

NEWSLETTER