Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2019 23:15

Επιτυχημένες πρακτικές καθημερινότητας από ομοειδείς πόλεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

 

Σε αναζήτηση ταυτότητας εξακολουθεί να βρίσκεται η πόλη της Καλαμάτας.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η εικόνα που παρουσιάζει προς τους επισκέπτες σήμερα η μεσσηνιακή πρωτεύουσα είναι αρκετά διαφορετική και βελτιωμένη από αυτή των προηγούμενων ετών. Το ίδιο όμως θα πρέπει να συμβεί και με την εικόνα που προσφέρει και προς τους κατοίκους της. Αλλωστε, όπως λέγεται, μόνο όταν βελτιώσεις πραγματικά την καθημερινότητα των πολιτών, θα καταφέρεις να αναβαθμίσεις την εικόνα σου και προς τον επισκέπτη.

Θα ήταν ίσως αυθαιρεσία αν υποστηρίζαμε ότι από αυτούς, που κατά καιρούς είχαν τα ηνία της πόλης, υπήρξε κάποιος που να μην είχε στις προτεραιότητες του τη βελτίωση της καθημερινότητας, αλλά η καλή πρόθεση συχνά δεν ισοδυναμεί και με το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παραδείγματα επιτυχημένων πρακτικών υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα σε διεθνές επίπεδο και όπως κάθε πόλη, έτσι και η Καλαμάτα, όχι απλώς ως κέντρο της Μεσσηνίας αλλά και ως μία πόλη που ομολογουμένως έχει ανοδική πορεία, θα πρέπει να τις αναζητήσει. Να ψάξει και πιθανόν να προσαρμόσει στα μέτρα της πρακτικές, που ήδη επί χρόνια εφαρμόζονται σε πόλεις του εξωτερικού. Σε ποιες πόλεις; θα ρωτήσει κάποιος.

Η απάντηση σε αυτό είναι, σε πόλεις που είναι στα δικά της -πληθυσμιακά τουλάχιστον- μέτρα και ίσως λίγο παραπάνω. Κι αυτό διότι ίσως είναι ουτοπικό να πιστεύουμε ότι επιτυχημένα μοντέλα καθημερινότητας πόλεων πολύ μεγάλων διαστάσεων μπορούν να “κουμπώσουν” ομαλά σε πόλεις όπως η Καλαμάτα.

Ας δούμε λοιπόν ως πόλη πρακτικές που εφαρμόζουν άλλες ομοειδείς περιοχές στο εξωτερικό σε τομείς, όπως η καθαριότητα, οι συγκοινωνίες, το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν κ.ά. και ας επιλέξουμε τι πιθανόν θα μπορούσε να... κολλήσει στη δική μας περίπτωση.