Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019 16:20

Συνέπεια και αντίδραση στις μεγάλες εκπτώσεις των έργων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Οι μεγάλες εκπτώσεις είναι μία από τις παθογένειες της υλοποίησης των δημοσίων έργων στο Δήμο Καλαμάτας, στη Μεσσηνία και σ’ όλη τη χώρα.

Οπως παθογένεια, παλιότερα στα χρόνια των παχιών αγελάδων, ήταν οι προκλητικά μικρές εκπτώσεις που “φώναζαν” ότι οι ανταγωνιστές εργολάβοι τα είχαν βρει, τα είχαν συμφωνήσει.

Οι μεγάλες εκπτώσεις, πάνω από 50% και 60%, αλλά και πάνω από 70% -γιατί είχαμε και τέτοιες σε έργα καθαρισμών ποταμών και προστασίας από πτώσεις βράχων στον τόπο μας- έχουν αρνητικές συνέπειες στην υλοποίηση των έργων. Πρώτιστα στην ποιότητα και όπου οι επιπτώσεις είναι μικρές σ’ αυτήν, στο αντικείμενο που περικόπτεται ή στο χρόνο ολοκλήρωσης, με παρατάσεις τη μία πίσω από την άλλη και ακόμα τη σύναψη συμπληρωματικών συμβάσεων.

Γνωστά όλα αυτά και τα προηγούμενα χρόνια δεν αντιμετωπίστηκαν, όπως δεν αντιμετωπίζονται και τώρα με συνέπεια, σχέδιο και οργάνωση.

Οι τελευταίες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής στο Δήμο Καλαμάτας για το έργο στην οδό Κολοκοτρώνη και τους άλλους μικρότερους δρόμους γύρω από την Αριστομένους, όπου η μεγαλύτερη έκπτωση ήταν με 63,15%, είναι στη σωστή κατεύθυνση. Οδήγησαν τελικά τον εκπρόσωπο της μειοδότριας να παραδεχθεί ότι “είναι αρκετά οριακή η προσφορά και πολύ μικρό το κέρδος. Και οφείλεται σε δικό μας λάθος, λάθος εκτίμηση υπαλλήλου”. Και μάλιστα η εταιρεία έφθασε στο σημείο να διαβεβαιώνει πως δεν θα κάνει καμία ένσταση σε οποιαδήποτε απόφαση βγει.

Για να αντιμετωπιστεί η παθογένεια στην υλοποίηση των δημοσίων έργων, η Πολιτεία θα πρέπει να αλλάξει το καθεστώς των δημοπρασιών. Να μην επιλέγεται ο ανάδοχος με βάση τη μεγαλύτερη έκπτωση, αλλά μ’ έναν τρόπο (μαθηματικό τύπο ή όπως αλλιώς θα τον λένε) που δεν θα αναδεικνύει τον ανάδοχο με θύμα την ποιότητα του έργου. Κι επιτέλους να αναθεωρηθούν οι τιμές Σουφλιά που έχουν καθοριστεί εδώ και χρόνια και όπως λέγεται “δικαιολογούν” και δίνουν το άλλοθι για τις υπερβολικά υψηλές εκπτώσεις.

Η Οικονομική Επιτροπή οφείλει να συνεχίσει με συνέπεια στο δρόμο που άνοιξε. Να ζητεί αιτιολόγηση κι εξηγήσεις σε εκπτώσεις πάνω από 50% και 60%. Την ποιότητα των έργων θα προστατεύσει και το δημόσιο συμφέρον.

Και για να είμαστε εντάξει με τη συνέπεια, δεν μπορείς να αντιδράς στις μεγάλες εκπτώσεις έργων του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου και να συμφωνείς με τις ίδιες στον οδικό άξονα Πάτρα - Πύργος.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019 16:24