Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019 20:36

Με εφαρμογή των νόμων θα σώσουμε το περιβάλλον

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα ζητήματα της ρύπανσης στα ποτάμια, στα ρέματα και τις γράνες δεν αντιμετωπίζονται με πρόσκαιρους ελέγχους μετά από καταγγελίες και με πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις.

Καταγγελίες έγιναν και πέρυσι και πρόπερσι και ακολούθησαν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα πρόστιμα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Και τι έγινε; Δεν άλλαξε τίποτα, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε, τα προβλήματα δεν εξαφανίστηκαν.

Την περασμένη Κυριακή είχαμε νέα καταγγελία, η πρώτη για φέτος, του τυποποιητή - εξαγωγέα Γιώργου Γκούμα, για την αφόρητη δυσοσμία στην περιοχή του Μπουρνιά (στο αντλιοστάσιο του ΓΟΕΒ) και την εικόνα ρύπανσης στην αποστραγγιστική γράνα Μουτελάκη -όπως είχε καταγγείλει και πέρυσι και πρόπερσι.

Σημειώνω από το ρεπορτάζ μου το Σεπτέμβριο του 2018: “Πρόστιμα συνολικού ύψους 18.000 ευρώ σε 3 βιοτεχνικές - βιομηχανικές μονάδες, στον κάμπο μεταξύ Καλαμάτας - Μεσσήνης, για ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε αποστραγγιστικά αυλάκια του ΓΟΕΒ, επέβαλε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Οι αποφάσεις του κ. Τατούλη ελήφθησαν μετά από εισηγήσεις του ΚΕΠΠΕ Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, που πραγματοποίησε αυτοψίες στις 2 και 3 Μαΐου και διαπίστωσε τις παραβάσεις”.

Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις, όπως επισημαίνεται, “διαπιστώθηκαν απολήξεις σωληνώσεων εντός στραγγιστικού αύλακα με ενδείξεις προγενέστερης ροής υγρών αποβλήτων, μη αποδεκτών ποιοτικών χαρακτηριστικών για διάθεση σε επιφανειακό αποδέκτη, γεγονός που συνιστά ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Πλημμελής λειτουργία του συστήματος επεξεργασίας και διάθεσης υγρών αποβλήτων της μονάδας. Επιπροσθέτως από τον υπεύθυνο της μονάδας δεν επιδόθηκαν στοιχεία, όπως αυτά ζητήθηκαν από το ΚΕΠΠΕ Π.Ε. Μεσσηνίας σχετικά με τα αποτελέσματα δειγματοληψίας της εταιρείας στην εκροή των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων του συστήματος διάθεσης και επεξεργασίας”.

Εύλογα αναρωτιέται κανείς: Αυτά που διαπιστώθηκαν, αντιμετωπίστηκαν, αποκαταστάθηκαν; Εγινε επανέλεγχος από το ΚΕΠΠΕ για να εξετάσει αν η μονάδα συμμορφώθηκε, ξήλωσε τις απολήξεις και σταμάτησε τη διάθεση σε επιφανειακό αποδέκτη; Αν η νέα καταγγελία του κ. Γκούμα αποκαλύψει τις ίδιες παραβάσεις, θα φταίει η μονάδα; Και για τη ρύπανση θα επιβληθεί καινούργιο πρόστιμο και κάθε χρόνο θα έχουμε τα ίδια;

Κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, υπηρεσίες - αιρετά πρόσωπα και δημοσιογράφοι και την πληρώνει το περιβάλλον και η ίδια μας η ζωή. Μόνο με υπεύθυνη και συνεπή στάση θα δοθεί τέλος στη ρύπανση και στις εικόνες ντροπής. Με γενναία εφαρμογή των νόμων και με έλεγχο οργανωμένο και συνεχή θα σώσουμε το περιβάλλον και τη ζωή μας.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019 16:43