Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019 21:48

Προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα;

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα;

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 10 Δεκεμβρίου 1948.

Φέτος, τα Ηνωμένα Εθνη αφιέρωσαν τη χθεσινή μέρα στους νέους και συγκεκριμένα στους νέους που διαδηλώνουν για ένα υγιές περιβάλλον, για τα ίσα δικαιώματα γυναικών και κοριτσιών, για την ελεύθερη έκφραση, για ένα μέλλον ειρήνης, δικαιοσύνης και ίσων ευκαιριών. Ο εορτασμός της Ημέρας στην Ελλάδα συνέπεσε με τον απόηχο από τις εικόνες με τους αστυνομικούς των ΜΑΤ να ξεγυμνώνουν και να συμπεριφέρονται με εξευτελιστικό τρόπο σε νεαρό διαδηλωτή, καθώς και να ξυλοκοπούν έναν άλλο. Κι αυτό βάζει σε σκέψεις για το ποιες είναι οι απειλές σήμερα για τα δικαιώματα στην Ελλάδα και αν οι άνθρωποι προστατεύονται απέναντι στην αυθαιρεσία της εξουσίας. Επίσης στην Ελλάδα σήμερα είναι και το προσφυγικό/μεταναστευτικό που βάζει σε σκέψεις, για το αν πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε ό,τι σημαίνει οργανωμένη πολιτική κοινότητα και πώς (υπο)δέχεται και εντάσσει στην κοινωνία τον “ξένο” που καταφεύγει (ή αναγκάζεται να καταφύγει) στη χώρα μας.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος έθιξε στο εκκλησίασμα την περασμένη Παρασκευή στον Αγιο Νικόλαο μια τέτοια διάσταση, θέτοντας επί τάπητος την ανάγκη για έναν ουσιαστικό πολιτικό σχεδιασμό, ώστε ο πρόσφυγας/μετανάστης να μην βιώσει τον αποκλεισμό και τις διακρίσεις, αλλά και να προστατευτεί η ιδιοπροσωπία των Ελλήνων.

Από την άλλη είναι και η οικονομική κρίση, που έδειξε πόσο εύθραυστα μπορεί να καταστούν τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των πολιτών από το ίδιο το κράτος: Το δικαίωμα στην υγεία, την κοινωνική πρόνοια, την πρόσβαση στην εργασία, την εγγύηση ενός ελάχιστου εισοδήματος ή, εν ολίγοις, το δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως στην αξιοπρεπή διαβίωση, για να διασφαλιστεί η δυνατότητα πρόσβασης και απόλαυσης των προαναφερόμενων δικαιωμάτων από κάθε άνθρωπο και να πάψουν φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού και δαιμονοποίησης της διαφορετικότητας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019 21:50

NEWSLETTER