Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010 21:50

Ο προστάτης και οι "προστάτες"

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τη μνήμη του Αγίου Στυλιανού τιμά κάθε χρόνο η Εκκλησία στις 26 Νοεμβρίου. Ενός αγίου πολύ αγαπητού στους πιστούς, αφού είναι ο άγιος που προστατεύει τα μωρά και τα παιδιά γενικότερα. Τον βλέπουμε να απεικονίζεται γλυκός, κρατώντας ένα μωρό συνήθως στα χέρια, δίνοντας ελπίδα στους γονείς για τα ζητήματα που τους απασχολούν.
Τέτοιο γλυκό προσωπείο φέρουν όμως και οι επί γης "προστάτες" των παιδιών. Εκείνοι που δείχνουν καθ' όλα άψογοι και αγαπητοί, χαμογελαστοί και καθώς πρέπει, που όμως η αληθινή τους εικόνα είναι εντελώς διαφορετική.
Τα παιδιά σήμερα μεγαλώνουν σε μια κοινωνία που περισσότερο τα πνίγει, παρά τα προστατεύει. Γιατί το να έχεις παιδιά, ή να εργάζεσαι κοντά σε αυτά, δεν είναι κάτι που κάνεις με πτυχίο, ή έχοντας συμπληρώσει ένσημα.
"Προστάτες" έχουν και τα παιδιά που πουλάνε χαρτομάντηλα στα φανάρια και που ζητιανεύουν, "κηδεμόνες" έχουν χαρακτηριστεί και κάποιοι που ενδεχομένως να τα κακοποιούν, όταν κλείνει η πόρτα του σπιτιού.
Και εκτός από τις ακραίες και δυστυχώς συχνές τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχουν απλώς... οι υπερπροστατευτικοί γονείς, οι γονείς των πολλών απαιτήσεων, οι αδιάφοροι γονείς. Οι "κατηγορίες" αυτές και η συμπεριφορά τους δεν καταγράφεται από καμία έρευνα, δεν αναλύεται από καμία στατιστική. Είναι οι περιπτώσεις που μόνο οι ειδικοί ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί μπορούν να προσεγγίσουν και να παρέμβουν, αν βέβαια το πρόβλημα φτάσει μέχρι εκεί.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι πολίτες εντάσσονται στις εθελοντικές οργανώσεις που αφορούν τα παιδιά.
Τα παιδιά είναι απροστάτευτα, όσο κανένα άλλο πλάσμα στη γη τελικά. Και εμείς υπεύθυνοι για την όποια πορεία επιλέξουν να τραβήξουν στην ενήλικη ζωή τους.

 

Γιούλα Σαρδέλη

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2011 12:43
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εφ’ ω ετάχθης... Οι ευθύνες για το περιβάλλον »