Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010 21:56

Οι ευθύνες για το περιβάλλον

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την πολιτική γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων περιμένουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας, και μαζί με εμάς προφανώς τις περιμένουν και στη δημοτική αρχή της Καλαμάτας. Της πόλης που, μαζί με το Γύθειο, αποτελούν ίσως πανελλαδικά το πιο πολύπαθο δίδυμο στο συγκεκριμένο θέμα. Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας τόνισε χθες ότι “αλίμονό μας αν πάμε την 1η Ιανουαρίου χωρίς σαφή πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων”. Λίγες εβδομάδες πριν, εν μέσω του προεκλογικού πυρετού (που κατά τα φαινόμενα ο ίδιος δεν... ανέβασε ποτέ) είχε επισημάνει ότι ο νέος περιφερειάρχης, “όποιος κι αν είναι αυτός”, θα πρέπει να σεβαστεί τον ΠΕΣΔΑ του γ.γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου Φώτη Χατζημιχάλη, γιατί η κατάσταση δε σηκώνει επαναδιαπραγμάτευση και επανασύνταξη του ΠΕΣΔΑ.
Τις ίδιες μέρες, ο πρώτος πλέον αιρετός περιφερειάρχης Πελοποννήσου- υποψήφιος τότε- Πέτρος Τατούλης, κατά την επίσκεψή του στη χωματερή της Μαραθόλακκας, έλεγε ότι σε ενδεχόμενο εκλογής του (όπερ και εγένετο) θα προχωρήσει σε νέο ΠΕΣΔΑ που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες της Πελοποννήσου.
Σήμερα πάντως λήγει η προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας - Δήμου Καλαμάτας με τη θεσσαλική εταιρεία “Soukos Robots” για τη λειτουργία της κινητής μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων που καθ' όλη την τρίμηνη διάρκεια της πειραματικής λειτουργίας της βρισκόταν στην... ημερήσια διάταξη της δημοτικής αρχής, του Τύπου αλλά και των κατοίκων του Ταϋγέτου. Πλέον αναμένονται τα πορίσματα των ειδικών επιτροπών που εξετάζουν την καταλληλότητα και την επάρκεια της συγκεκριμένης μονάδας - η οποία κατά τα φαινόμενα αποχαιρετάει σύντομα τη Μαραθόλακκα με επόμενο σταθμό πιθανώς το Γύθειο. Το τι πραγματικά μπορεί να... δώσει προς το παρόν η μονάδα, το έχει δείξει όλο αυτό το διάστημα.
Εκτός από το καθαρά τεχνικό μέρος της υπόθεσης, υπάρχει φυσικά και το πολιτικό μέρος, το οποίο κάποιοι έδειξαν να κατέχουν και κάποιοι όχι, κατά τη διαχείριση της κατάστασης - με μοναδικό από χέρι χαμένο το φυσικό περιβάλλον του Ταϋγέτου... αλλά και μέρος της καθημερινότητας στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Σημασία έχει όμως τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Θα κλείσουμε με την ευχή η ελληνική γραφειοκρατεία και τα μικροπολιτικά συμφέροντα να μείνουν για λίγο στην άκρη. Και ενόψει των συναντήσεων του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη με το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και τους υπόλοιπους άρχοντες των πολύπαθων δήμων του Μοριά, να αναλογιστούν όλοι τους την ευθύνη που έχουν απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες - αλλά κυρίως στις επόμενες γενιές, στις οποίες θα παραδοθεί το φυσικό περιβάλλον.

Δημήτρης Πλεμμένος

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2011 12:43
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο προστάτης και οι "προστάτες" «Τα τρένα που φύγαν» »

NEWSLETTER