Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013 11:30

Αυτονόητες ερωτήσεις για παράξενες υποθέσεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Αυτονόητες ερωτήσεις για παράξενες υποθέσεις

Το μόνο "πρωτοποριακό" που έκανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στο διαγωνισμό για τα σκουπίδια, είναι ότι άφησε τη μειοδότρια εταιρεία -δηλαδή την ΤΕΡΝΑ- να επιλέξει τα οικόπεδα στα οποία θα δημιουργήσει τα εργοστάσια επεξεργασίας. Για ποιο λόγο το έκανε αυτό; Ειλικρινά δεν ξέρω και μόνο εικασίες μπορώ να κάνω, αφού από τη μια πλευρά είναι άγνωστες οι βουλές του Τατούλη, και από την άλλη κανένας δεν μπορεί κανείς να εξηγήσει και να αναλύσει με λογικούς όρους τον μηχανισμό του πολιτικοοικονομικού συστήματος που χρεοκόπησε μεν την Ελλάδα, αλλά συνεχίζει να κυβερνάει και να επιχειρεί σαν να μη συνέβη τίποτα στη χώρα.

Μια πιθανή λογική εξήγηση που θα μπορούσε να δώσει κάποιος είναι ότι ο Τατούλης άφησε τη μειοδότρια εταιρεία να βγάλει το φίδι από την τρύπα, επειδή φοβόταν να το κάνει ο ίδιος κι επειδή δεν αναλάμβανε κανένας άλλος. Το ζητούμενο όμως σε αυτή την εκδοχή είναι γιατί δέχτηκε η εταιρεία να βγάλει το φίδι από την τρύπα και δεν ζήτησε να της εξασφαλίσει η Πολιτεία τα οικόπεδα. Ας θέσω αλλιώς την ερώτηση: Γνωρίζετε πολλές σοβαρές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που θα αναλάμβαναν το ρίσκο της συμμετοχής τους σε ένα διαγωνισμό που πιθανότατα οδηγεί σε... μαύρες σημαίες και δακρυγόνα; Η απάντηση είναι απλή και αυτονόητη: Καμία σοβαρή επιχείρηση δεν θα συμμετείχε σε έναν τέτοιο διαγωνισμό, εκτός κι αν το κέρδος ήταν τόσο τεράστιο ώστε να δικαιολογεί ένα τόσο μεγάλο ρίσκο. Ομως επειδή ο κ. Τατούλης κρατάει... μυστικούς τους οικονομικούς όρους του διαγωνισμού, δεν γνωρίζουμε ούτε το κέρδος που θα έχει η ΤΕΡΝΑ ούτε την αποζημίωση που θα πάρει εάν ακυρωθεί ο διαγωνισμός λόγω... δακρυγόνων. 

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά δεν μπορούμε να τα εξηγήσουμε ούτε με αυστηρά οικονομικούς όρους ούτε με ορθολογική πολιτική ανάλυση. Ετσι κι αλλιώς οι ελληνικές εταιρείες ακολουθούν τους δικούς τους κανόνες, επιχειρώντας να προσαρμοστούν σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει έλλειμμα διαφάνειας και πλεόνασμα πόρων για... ανεξήγητα έργα. Θα ήμουν όμως χαρούμενος αν μας εξηγούσε η ΤΕΡΝΑ γιατί αγνόησε τις έτοιμες μελέτες για το Παλιοροβούνι και θα κάνει νέες μελέτες για την Καλλιρρόη. Ηταν “άστοχες” οι μελέτες για το Παλιοροβούνι ή μήπως έχει λεφτά για πέταμα; 

Θα χαρώ επίσης αν η ΤΕΡΝΑ μας εξηγήσει πειστικά γιατί στην Παλαιόχουνη μπορούν να μεταφερθούν τα σκουπίδια από την Κορινθία και την Αργολίδα και δεν μπορούν να μεταφερθούν από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία. Θα τη διατυπώσω κι αλλιώς την ερώτηση, για να γίνει απόλυτα κατανοητός ο παραλογισμός. Σύμφωνα με τους χάρτες πλοήγησης της Google, η Καλλιρρόη απέχει από την Παλαιόχουνη 43 χιλιόμετρα και τα αυτοκίνητα διανύουν την απόσταση αυτή σε 37 λεπτά. Ποια σοβαρή επιχείρηση θα αγνοούσε τις οικονομίες κλίμακας και, αντί να δημιουργήσει μόνο ένα εργοστάσιο, τελικώς θα δημιουργούσε δύο σε απόσταση μόλις 42 χιλιομέτρων μεταξύ τους; 

 Δεν περιμένω απαντήσεις. Να καταρρεύσει το σύστημα που γεννά αυτές τις αυτονόητες ερωτήσεις θέλω, μήπως οι επόμενες γενιές ζήσουν απαλλαγμένες από όσα πολιορκούν ασφυκτικά τη νοημοσύνη μας και τη ζωή μας.

Θανάσης Λαγός

lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013 11:36

NEWSLETTER