Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011 21:48

Δεν είναι ώρα καταμερισμού ευθυνών για το ΓΠΣ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σε εγρήγορση βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι Βέργας, Μικρής Μαντίνειας και Μπουρνιά, με αφορμή όλα όσα συμβαίνουν με το ΓΠΣ της Καλαμάτας. Ο τρόπος και η ένταση των αντιδράσεων διαφέρουν κατά περίπτωση, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο με το γενικό πνεύμα που επικρατεί.
Φυσικά και οι κάτοικοι ή οι ιδιοκτήτες εκτάσεων σε αυτές τις περιοχές έχουν τα δίκια τους, αφού βλέπουν από τη μία μέρα στην άλλη να αλλάζουν τα οικιστικά δεδομένα και την αξία των περιουσιών τους να μεταβάλλεται. Προφανώς και υπάρχουν σημαντικές ευθύνες, τόσο σε πολιτικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο. Αλλά αυτό είναι πραγματικά το τελευταίο που πρέπει να απασχολεί τους θιγόμενους αλλά και την πολιτική ηγεσία. Η δίμηνη διορία που έδωσε ο υπερπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Τάσος Αποστολόπουλος ήδη τρέχει... και δεν αφήνει πολλά περιθώρια για καταμερισμό ευθυνών, αλλά επιβάλλει συντονισμένες κινήσεις ώστε να σωθεί ό,τι γίνεται περισσότερο.
Πολλοί από τους θιγόμενους βεβαίως φάνηκε να έπεσαν από τα σύννεφα για τις πρόσφατες εξελίξεις, αφού είχαν αρκεστεί στις διάφορες προεκλογικές και μη εξαγγελίες ότι όλα πάνε καλά. Ετσι κοιμόντουσαν ήρεμοι αλλά η... τύχη τους δούλευε. Τώρα που κατάλαβαν πλέον τι “παίζει” με το ΓΠΣ, κι έχοντας πέσει σε κάποιες περιπτώσεις θύματα φημολογιών και κινδυνολογιών, ορισμένοι αποφάσισαν να απαξιώσουν στο σύνολό του το ΓΠΣ και ζητούν τον εκ βάθρων επαναπροσδιορισμό του, στο βωμό του προσωπικού τους συμφέροντος.
Επειδή όμως από κάθε ιστορία θα πρέπει κάτι να διδασκόμαστε, καλό θα είναι από εδώ και πέρα να είναι πιο προσεκτικοί τόσο οι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, όσο και οι πολίτες - οι οποίοι στην τελική είναι επί της ουσίας υποχρεωμένοι να παρακολουθούν όλα όσα διαδραματίζονται δημοσίως και τα οποία πιθανόν θα επηρεάσουν τους ίδιους και τις περιουσίες τους.
Πάντως, τουλάχιστον απογοητευτική μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση ορισμένων, οι οποίοι αρχικά ωρύονταν ότι χάνονται οι περιουσίες τους, και όταν εξασφάλισαν ότι τελικά δεν θίγονται από τις εισηγήσεις του ΣΧΟΠ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εγκατέλειψαν τους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχή τους στον αγώνα που δίνουν για τη δικαίωση και των δικών τους θέσεων. Κλασική συμφεροντολογική νοοτροπία, από αυτές που έφεραν αυτή τη χώρα εδώ που έχει φτάσει.
Ας κυριαρχήσει λοιπόν ψυχραιμία, ας υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση από τους αρμόδιους και ας ενεργοποιηθούν οι λαϊκές συνελεύσεις, ώστε αφενός να σωθεί ό,τι μπορεί και αφετέρου να προλαβαίνουμε στο μέλλον ανάλογες κακοτοπιές. Γιατί όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης, “το προλαμβάνειν κρείττον του θεραπεύειν”.

Δημήτρης Πλεμμένος

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011 21:48