Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011 22:01

Αποδόμηση των δομημένων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Καταιγιστικές είναι οι αντιδράσεις γιατρών, μηχανικών, φαρμακοποιών, στα νομοσχέδια με τα οποία η κυβέρνηση αποπειράται «άνοιγμα» των επαγγελμάτων τους.
Οι τρεις κλάδοι διακηρύττουν προς κάθε κατεύθυνση ότι η Πολιτεία ουσιαστικά παραβιάζει «ανοιχτές πόρτες» μιας και τα επαγγέλματά τους -όπως επιμένουν- κάθε άλλο παρά κλειστά είναι.
Στις αναλύσεις τους, συμπίπτουν ότι τα μέτρα που επιχειρεί να περάσει η σημερινή κυβέρνηση δεν αφορούν σε καμία περίπτωση «απελευθέρωση» των πιο πάνω επαγγελμάτων, αλλά αντίθετα αποσκοπούν στην εξουθένωση των ιδιωτών επιστημόνων και τεχνοκρατών - άρα και στην πιο ομαλή μετακύλιση σε ένα καθεστώς ολιγοπωλίων.
Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν, η απαξίωση και κατάργηση του τρένου (στην Πελοπόννησο), οι αυξήσεις στις τιμές των διοδίων στα κατ’ επίφαση «εθνικά» οδικά δίκτυα, η επέκταση του ορίου ηλικίας, ο περιορισμός των μισθών και των συντάξεων μαζί με την αύξηση των ορίων ηλικίας.
Κάποιοι μιλούν για συστηματικό «ξήλωμα» της μεσοαστικής τάξης, για μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα όπου οι πολυεθνικές και μερικές ντόπιες μεγάλες φίρμες θα έχουν τον πρώτο λόγο -και τα ανάλογα κέρδη βεβαίως- σε κάθε έκφανση της κοινωνικής δραστηριότητας, όπως η εργασία, η υγεία, η παδεία, οι κατασκευές, οι μεταφορές, οι επικοινωνίες, η ενέργεια.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που ήδη παρατηρούν την τραγική αφαίμαξη της χώρας από τα νιάτα της, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι επιστήμονες -όπως οι γιατροί, οι μηχανικοί- επιλέγουν να ξενιτευτούν, για να βρουν ευκαιρίες που εδώ μοιάζουν να σώνονται, αν δεν έχουν ήδη σωθεί.
Η επίκληση από την κυβέρνηση του ΔΝΤ και της τρόικας ενδεχομένως να δίνει, για λίγο χρόνο ακόμα, άλλοθι στους κυβερνώντες - αλλά πότε μια χώρα σώθηκε ξεπουλώντας όχι μόνο τις άψυχες, πλην όμως ουσιώδεις και νευραλγικές, υποδομές της, αλλά και το ίδιο το έμψυχο δυναμικό της, βάζοντας αμανάτι το όποιο μέλλον του;
Το καταπληκτικότερο όλων, βεβαίως, είναι ότι αυτή τη συστηματική αποδόμηση του κοινωνικού κράτους έχει αναλάβει -εργολαβικά, θα ’λεγε κανείς- το ίδιο κόμμα που κάποτε υπερήφανα διατυμπάνιζε ότι το έχτισε...
Βασίλης Μπακόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011 13:11