Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011 22:21

Κρίση και... ακρισία

Γράφτηκε από Μαρία Τομαρά
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κρίση ναι, το εμπεδώσαμε. Δώσατε, πήρατε, το καταλάβαμε ότι πρέπει να το σφίξουμε το ζωνάρι και να μην είμαστε... αλλόγιστοι και σπάταλοι και μπαταχτζήδες.
Γι' αυτό και πήρατε -και θα πάρετε κι άλλα- μέτρα, μειώνοντας τις αποδοχές και αυξάνοντας τα έξοδά μας, ώστε και να θέλουμε να σπαταλήσουμε να μην έχουμε! Σοφό σχέδιο πράγματι, αλλά για μισό λεπτό να συνεννοηθούμε.
Ας συμφωνήσουμε ότι η κρίση είναι πρωτίστως ηθική, απόρροια της οποίας είναι η οικονομική. Γιατί αυτό έχω ακούσει όλοι να το παραδέχονται, σε όποιο κομματικό χώρο κι αν ανήκουν.
Τέλεια, άρα συμφωνούμε όλοι. Οπότε θα συμφωνήσουμε προφανώς και στην αναγκαιότητα να μην δημιουργηθεί ξανά τα επόμενα χρόνια καμιά κρίση -και κυρίως αξιών- στη χώρα που θέλουμε να την βάλουμε στον ίσιο δρόμο. Σωστά;
Οπότε για να έχουμε αξίες και ηθική είναι απαραίτητο να έχουμε παιδεία και πολιτισμό, που είναι και αλληλένδετα άλλωστε.
Για τα σχέδια που απεργάζεστε για τον πολιτισμό... έχουμε γράψει ξανά και ξανά... και ουκ έσται τέλος! Για άλλη μια φορά όμως στραφήκατε στο χώρο της παιδείας με το μεγαλόπνοο σχέδιο των συγχωνεύσεων.
Διαβεβαιώνετε ότι τα κριτήρια για τις συγχωνεύσεις κάθε άλλο παρά οικονομίστικα είναι, αλλά προέχει ο παιδαγωγικός χαρακτήρας των σχολείων και η αναβάθμισή του. Και θεωρείται αναβάθμιση να κλείνουν σχολειά που έχουν από έναν αριθμό μαθητών και κάτω και να τρέχουν μια σταλιά παιδιά με λεωφορεία και ταξί κάτι χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους. Και στέκομαι σε αυτό, που είναι ίσως και το πιο απλό αλλά αρκετά ικανό να δημιουργήσει στα πιτσιρίκια μια δικαιολογημένη απέχθεια για το σχολείο που τους φτιάξατε, άρα μια απέχθεια για την παιδεία που τους παρέχεται και πάει λέγοντας. Και τα παιδιά που δεν λαχταρούν να μάθουν και να δημιουργήσουν, στην πορεία απαξιώνουν. Και ο πολίτης που απαξιώνει δεν διεκδικεί. Και ο πολίτης που δεν διεκδικεί είναι ένας βολικός πολίτης.
Σωστό κι αυτό! Ενας πολίτης της κρίσης... που πάσχει από ακρισία. Μεγαλοφυές πράγματι!

Μαρία Τομαρά



Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2011 12:39

NEWSLETTER