Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 01 Μαρτίου 2011 20:59

Το άλλο με τον... Συμπαραστάτη το ξέρεις;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ανέκδοτο έχει καταντήσει πανελλαδικά η διαδικασία εκλογής Συμπαραστάτη (του Πολίτη... του Δημότη... της Επιχείρησης). Επειτα από αλλεπάλληλες ψηφοφορίες που δεν συγκεντρώνουν την αυξημένη πλειοψηφία που προβλέπεται, μάλλον χρειάζεται να θεσπιστεί ο "Συμπαραστάτης του Συμπαραστάτη", ώστε να αντέξουν οι ενδιαφερόμενοι τη μη συναίνεση που αγγίζει τα όρια της χυλόπιτας!
Σε ορισμένους δήμους πάλι φαίνεται να μην έχουν πάρει... μυρωδιά ακόμα από αυτό το θεσμό - ή τουλάχιστον να σφυρίζουν κλέφτικα χωρίς να ξέρουν ούτε κι αυτοί τι περιμένουν. Αλλωστε θα έπρεπε μέχρι σήμερα να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες εκλογής Συμπαραστάτη σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας...
Σε αυτό το σημείο, και με δεδομένη τη μικρή εμπειρία από τις έως τώρα προσπάθειες εκλογής, γεννάται το ερώτημα αν τελικά είναι εφικτό να αναδειχθούν περίπου 250 Συμπαραστάτες σε επίπεδο δήμων (με δεδομένο ότι ο θεσμός ενεργοποιείται σε δήμους άνω των 20.000 κατοίκων) και 13 σε περιφερειακό επίπεδο. Και φυσικά, δεν εννοούμε να αναδειχθεί Συμπαραστάτης ο πρώτος τυχών που του άνοιξε η... όρεξη, αλλά άτομα επιστημονικά καταρτισμένα, τα οποία θα μπορέσουν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους υπερασπιζόμενα πολίτες ή επιχειρήσεις απέναντι στην αυθαιρεσία των λειτουργών της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ισως θα ήταν πιο εφικτό σε πρώτη φάση να προβλεπόταν Συμπαραστάτης σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων (πρώην νομών). Ετσι αφενός θα ήταν πιο ρεαλιστικό το να βρεθούν οι απαιτούμενες αξιόλογες προσωπικότητες και, αφετέρου, θα τύγχαναν συμπαράστασης όλοι οι δήμοι ανεξάρτητα από τον πληθυσμό τους.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι πρώτοι τριγμοί στον νέο -και σίγουρα απαραίτητο- θεσμό έχουν κάνει την εμφάνισή τους, πριν καν ο Συμπαραστάτης κάνει τα πρώτα του βήματα. Πιθανόν να χρειάζεται ο επαναπροσδιορισμός των διαδικασιών ανάδειξής του αλλά και των καθηκόντων του, ώστε να κοπεί η όρεξη ορισμένων που τον γλυκοκοιτάζουν θέλοντας να τον μετατρέψουν σε... Συμπαραστάτη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών.