Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011 19:52

Η αλλαγή θα γίνει... εκ των "Μέσων"

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

"Εμπρός... πίσω!" ήταν το σύνθημα του αντιπαθούς Περίανδρου Πώποτα, του στρυφνού δημάρχου στο ηρωικό Κολοκοτρωνίτσι, στο δημοφιλέστατο τότε τηλεοπτικό σίριαλ "Το Καφέ της Χαράς".

Αυτό το... εμπνευσμένο σύνθημα ξανάρθε στο μυαλό μας -μαζί με το επίσης δικό του "όπισθεν ολοταχώς!"- ύστερα από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των γονέων και των μαθητών σχολείων που συχγωνεύονται.

Από τότε που ήμουν μαθήτρια, θυμάμαι να γίνονται απεργίες επί απεργιών για τα βασικά δεινά της εκπαίδευσης, τα οποία εντοπίζονταν σε μεγάλο βαθμό στα σημεία αυτά ακριβώς που προσπαθεί τώρα να αλλάξει το υπουργείο Παιδείας.

Δυστυχώς όμως τώρα, σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις σχολείων που θα συγχωνευτούν, για πρώτη ίσως φορά, οι γονείς πέρασαν κι αυτοί μέσα από τα κάγκελα και έκλεισαν τα σχολεία με λουκέτα. Εβαλαν τα παιδιά (και, καλά του γυμνασίου και του λυκείου, μα και του δημοτικού;) να κρατούν πλακάτ. Και τα ορμήνεψαν να φωνάζουν συνθήματα "πιο δυνατά"... μπας και τα ΜΜΕ δεν αποτυπώσουν τόσο καλά πρέπει τις αντιδράσεις τους.

Γιατί τώρα, βλέπετε, τα κανάλια κι οι εφημερίδες θεωρούνται χρήσιμα. Αλλες φορές στο παρελθόν, σε περιπτώσεις που χρειαστήκαμε τους μαθητές για ρεπορτάζ με αφορμή π.χ. βραβεύσεις, ανάδειξη αριστούχων στις πανελλαδικές κ.λπ., είχαμε συχνότατα αντιμετωπίσει άρνηση από τους γονείς... γιατί "τα παιδιά είναι ανήλικα και δεν κάνει να εκτίθενται". Τώρα όμως, άλλαξε προφανώς το πράγμα.

Μόνο θλίψη μού προκάλεσαν πάντως οι εικόνες από διάφορα σχολεία της Μεσσηνίας, όπου αρκετοί μαθητές μπήκαν σε μια λογική του τσαμπουκά και παραφέρονταν, χωρίς -ίσως λόγω του νεαρού της ηλικίας τους- να μπορούν ν' αρθρώσουν επιχειρήματα για να στηρίξουν τη διαμαρτυρία τους. Και όλα αυτά, μπροστά στις κάμερες και τους φωτογραφικούς φακούς.


NEWSLETTER