Πέμπτη, 07 Απριλίου 2011 16:56

Συντονισμός και πρόληψη για τις πυρκαγιές

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Συντονισμός και πρόληψη θα πρέπει να απασχολήσουν ουσιαστικά τους δημάρχους των καλλικρατικών πλέον δήμων, καθώς η φετινή αντιπυρική περίοδος αναμένεται δύσκολη. Οι ανοιξιάτικες βροχές έχουν θεριέψει τη βλάστηση και οι δυσκολίες θα είναι πολλές σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Αν λάβει κανείς υπόψη και τις μειώσεις - περικοπές που φέρνει η οικονομική κρίση, είναι αναμενόμενο η διάθεση μηχανημάτων και εξοπλισμού να περιοριστεί, αυξάνοντας τα προβλήματα.

Από πλευράς Πυροσβεστικής λέγεται πως έχουν γίνει προσπάθειες να υπάρξει οργάνωση ανά δήμο, σε συνεργασία με αξιωματικούς. Το γεγονός όμως πως ο κάθε δήμαρχος με τους συνεργάτες του πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να διαχειριστούν τεράστιες περιοχές, κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη να γίνει έγκαιρα σοβαρή δουλειά.

Δεν αρκεί να είναι σε ετοιμότητα μόνο η Πυροσβεστική, όσα περιπολικά κι αν διαθέσει. Μέχρι τώρα κάθε φορά που οι καποδιστριακοί δήμοι επενέβησαν άμεσα και συντονισμένα είχαν καλά αποτελέσματα. Τώρα όμως με τον "Καλλικράτη" οι αποστάσεις στα όρια ενός δήμου είναι πολύ μεγαλύτερες και οι δασικές εκτάσεις που έχει στην ευθύνη της κάθε δημοτική αρχή είναι περισσότερες.

Ετσι, δεν είναι κακή ιδέα να οργανωθούν από τους δήμους κατά τόπους περιπολίες, ενώ πρέπει έγκαιρα να γίνουν ορισμένες επεμβάσεις. Και οι επεμβάσεις αυτές δεν πρέπει να ξεκινήσουν την 1η Μαΐου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί. Να έχουν καθαριστεί τα πρανή των δρόμων από την πυκνή βλάστηση, να μη μοιάζουν με ζούγκλα οι κοινόχρηστοι και οικοπεδικοί χώροι, να έχουν ελεγχθεί όλα τα απαραίτητα μέσα και να έχουν οργανωθεί οι ομάδες - γνωρίζοντας φυσικά πώς λειτουργούν τα μηχανήματα.

Και βέβαια, θα πρέπει να έχει ληφθεί μέτρα πρόληψης και για τις χωματερές, αφού κάθε χρόνο η αρμόδια επιτροπή καταγράφει αμέτρητες ουσιαστικές ελλείψεις και… εγκληματικές παραλείψεις.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Απριλίου 2011 18:14
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Νόστος Καταστάσεις που σοκάρουν »