Παρασκευή, 08 Απριλίου 2011 17:27

Καταστάσεις που σοκάρουν

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μια είδηση που σόκαρε, είδε το φως της δημοσιότητας προ δεκαημέρου. Πατέρας στη Θεσσαλονίκη βίασε μέχρι θανάτου το κοριτσάκι του ηλικίας 18 μηνών. Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Για την συγκεκριμένη περίπτωση η εθνική τηλεφωνική γραμμή για τα παιδιά "SOS-1056" είχε δεχτεί καταγγελία. Το "Χαμόγελο του Παιδιού" είχε παρέμβει και με εισαγγελική εντολή η μικρή και τα αδέλφια της είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Ωστόσο, τα παιδιά επέστρεψαν στην οικογένειά τους και σύμφωνα με καταγγελία του "Χαμόγελου", η Πολιτεία δεν φρόντισε να τα απομακρύνει όταν έγινε εκ νέου καταγγελία. 
Ο φρικτός θάνατος της μικρής Ρομά έφερε με τραγικό τρόπο και για πολλοστή φορά, στην επιφάνεια τις ελλείψεις και τα προβλήματα στο προνοιακό και δικονομικό σύστημα της χώρας.
Τρομάζει η ιδέα πόσες τέτοιες καταγγελίες μπορεί να φτάνουν στις αρμόδιες αρχές οι οποίες, όπως φαίνεται, αδυνατούν να δώσουν λύσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2010, από την εθνική τηλεφωνική γραμμή "SOS-1056" καταγράφηκαν 445 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης που αφορούσαν σε 912 παιδιά. Ποιος μπορεί να μείνει απαθής μπροστά σε τέτοια φαινόμενα; Οσο δεν αντιδρούμε, δεν πιέζουμε σαν κοινωνία για να αφυπνιστεί και να κινητοποιηθεί το κράτος, τόσο το φαινόμενο κακοποίησης παιδιών -και ειδικά παιδιών που ανήκουν σε μειονότητες- θα διαιωνίζεται. Η παιδική πορνεία, η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, η παραμέληση και εγκατάλειψη δεν αφορούν τους λίγους. Αφορούν την κοινωνία στο σύνολό της που οφείλει να προστατέψει τα παιδιά - θύματα κακοποίησης. Μην κλείνουμε τα αφτιά "στα προβλήματα των οικογενειών που κρύβουν εν δυνάμει τραγωδίες πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών τους" - όπως λένε χαρακτηριστικά και οι εθελοντές του "Χαμόγελου του Παιδιού".

Νικολέττα Κολυβάρη


NEWSLETTER