Παρασκευή, 06 Μαϊος 2011 14:40

"Εικονική" ζωή

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τη χρήση του διαδικτύου στους εφήβους της Μεσσηνίας θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα στο Πνευματικό Κέντρο και όπως είναι λογικό, οι γονείς και η εκπαιδευτική κοινότητα είναι σε αναμονή για να δουν τι απάντησαν τα παιδιά στα σχετικά ερωτηματολόγια που τους δόθηκαν.
Δεν χρειάζεται παραπάνω από 5-10 λεπτά περιήγησης σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, για να διαπιστώσει κανείς πως οι έφηβοι και οι μαθητές (ακόμα και των πρώτων τάξεων του γυμνασίου) είναι για πολλές ώρες συνδεδεμένοι στα προφίλ τους και πως το σερφάρισμα αποτελεί μια από τις βασικές ενασχολήσεις τους.
Για να μην αναφερθούμε στα τραγικά, ακατανόητα και ακαλαίσθητα greeklish τα οποία χρησιμοποιούν κατά κόρον, με ανορθογραφίες, άσχετα σύμβολα, καρδούλες, χαμογελάκια και κάθε τι άλλο που μόνο ένδεια γνώσεων στην Ελληνική γλώσσα και το συντακτικό δείχνει.
Και φτάνεις να αναρωτηθείς, γιατί 14 και 15 χρονών παιδιά χρειάζονται τόσα πολλά υποκατάστατα ζωής; Τόσους ψεύτικους φίλους, τόσους εικονικούς καφέδες και πάρτι, τόσες στημένες φωτογραφίες με υπερβολικό μέικ απ και επιτηδευμένα μαλλιά;
Γιατί αυτά τα παιδιά δεν ανακάλυψαν ποτέ και δεν αισθάνθηκαν ψυχική θαλπωρή σε ένα εφηβικό βιβλίο; Σε μια παρέα; Σε ένα όνειρο, ένα στόχο;
Ισως πια δεν έχει και τόση σημασία να βρούμε κάπου να ρίξουμε τις ευθύνες, ειδικά όταν η κατάσταση είναι σε τόσο προχωρημένο στάδιο, ώστε να μιλάμε για εξάρτηση παιδιών από το διαδίκτυο, πράγμα ούτως ή άλλως από μόνο του τρομακτικό και μη αναστρέψιμο.
Πρέπει ενδεχομένως να μην ξεχνάμε ποτέ, ότι τα παιδιά είναι παιδιά και πως όσο κι αν εμείς νομίζουμε πως μεγαλώνουν, αυτά πάντα έχουν ανάγκη την αγάπη, την επιβεβαίωση και την τρυφερότητα των γονιών και των δασκάλων τους. Για να μην την αναζητούν αλλού, εκεί που όπως γίνεται κατανοητό, δεν υφίσταται με άλλη μορφή, παρά μόνο με πίξελ.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Μαϊος 2011 19:04

NEWSLETTER