Παρασκευή, 13 Μαϊος 2011 14:33

Μέτοικοι...

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δεν πρόσεξα να προβληματίζει κανέναν «αρμόδιο» παράγοντα -είτε δημοτικό είτε περιφερειακό αυτοδιοικητικό ή κεντρικό κυβερνητικό- η ολοένα αυξανόμενη μετοίκηση, σε αστικά κέντρα, όσων κατοίκων έχουν απομείνει στα διάφορα χωριά της ελληνικής περιφέρειας, ακόμα και τώρα που οι καιροί είναι εξαιρετικά δύσκολοι στις πόλεις...
Δεν περιποιεί ουδεμία τιμή και σε κανέναν το πιο πάνω γεγονός - όπως επίσης δεν περιποιεί τιμή το ότι οι «αρμόδιοι» τείνουν να... θυμούνται όλους αυτούς τους μέτοικους μόνο όταν τους χρειαστούν να ψηφίσουν στις εκλογές ή να... απογραφούν!
Τότε λοιπόν θυμούνται να ζητήσουν -από τους χρόνια φευγάτους από τον τόπο τους- να επιστρέψουν για να απογραφούν και μετά ας... ξαναφύγουν. Οπως έλεγε πριν από πέντ’ έξι δεκαετίες κι ο Μίμης Τραϊφόρος, «ας ερχόσουν για λίγο, κι ας χανόσουν μετά».
Δεν συνιστά εύσημο όταν φεύγει μονομιάς τόσος κόσμος από χωριά που ολοένα φθίνουν και στα οποία υποτίθεται ότι προσπαθείς -ως αυτοδιοίκηση, ως Πολιτεία- να κρατήσεις και νέο κόσμο, δίνοντας κίνητρα και εντάσσοντάς τα σε προγράμματα.
Τώρα, πέρα από τους ελάχιστους νέους που δεν βρίσκουν πια κανένα λόγο να μείνουν, αρχίζουν και ηλικιωμένοι να ξεριζώνουν κι αυτοί τις αναμνήσεις τους - μαζί με τα παρατημένα και χορταριασμένα μποστάνια, τις αμάζευτες ελιές.
Πέρασαν χρόνια, πάνω από μισός αιώνας, κι η ελληνική περιφέρεια -η ζωογόνος δύναμη της πατρίδας- απόμεινε να φθίνει, με ελάχιστους ανθρώπους πια για να την καλλιεργήσουν και να τη ζωντανέψουν...
Κι αυτό φαίνεται να είναι που, μεταξύ άλλων, πληρώνουμε...

Βασίλης Μπακόπουλος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μέτοικοι... Παιδιά... ηρεμία! »

NEWSLETTER