Πέμπτη, 19 Μαϊος 2011 15:51

Παιδιά... ηρεμία!

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μέρες και ώρες αγωνίας περνούν από προχθές τόσο οι μαθητές, όσο και οι γονείς των μαθητών που μετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις 2011. Η εικόνα γνώριμη. Οι γονείς στάθηκαν και αυτή τη χρονιά αμίλητοι έξω από τα κάγκελα των σχολείων, πότε ανάβοντας το ένα τσιγάρο μετά το άλλο, πότε συζητώντας με τους άλλους, πότε κοιτώντας το ρολόι τους.

Είναι πραγματικά συγκινητικό λοιπόν να βλέπεις από αυτή την έκφραση αγωνίας στο πρόσωπό τους, να σχηματίζεται το χαμόγελο, μόλις βλέπουν τα παιδιά τους να ξεπροβάλουν από την πόρτα. Αυτό έχουν ανάγκη να δουν και εκείνα. Ενα χαμόγελο από τους γονείς, ανεξαρτήτως της έκβασης της κάθε εξέτασης, καλής, μέτριας, κακής.

Οι πανελλαδικές δεν ήταν ποτέ μια εύκολη υπόθεση. Ειδικά όσο περνούν τα χρόνια, όπου τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των σχολών των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ κλυδωνίζονται και η ανεργία από την άλλη πλευρά διαρκώς αυξάνει, ένας καλός βαθμός στις εξετάσεις αυτές δεν πρέπει να γίνεται αυτοσκοπός.

Η ψυχική ηρεμία των παιδιών, η αυτοεκτίμηση και ο σεβασμός απέναντι στις δυνατότητες και στις δεξιότητές τους, δεν αποδεικνύονται από κανένα τέτοιο εισαγωγικό σύστημα και ούτε φυσικά αποκαθίσταται το άγχος που αυτό δημιουργεί, ύστερα από 4 ή 5 χρόνια επιτυχημένων σπουδών.

Αλλά τούτος ο κόσμος πάντα ήταν ένας κόσμος γεμάτος από τίτλους. "Επιτυχών", "αριστούχος", "υπότροφος"... Και τα αντίθετά τους φυσικά. Λες και μπορεί η φρεσκάδα, η λάμψη και τα όνειρα των εφήβων να χωρέσουν σε λέξεις, προσδιορισμούς και αριθμούς γραμμένους πάνω σε τεστ...

Ας είναι καλή η συνέχεια της δύσκολης αυτής περιόδου και ας κυλήσει με όσο το δυνατόν περισσότερη ηρεμία, για μικρούς και μεγάλους.


NEWSLETTER