Τετάρτη, 25 Μαϊος 2011 12:52

Να πάρουν την τύχη στα χέρια τους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με ηρωισμούς θα δουλέψει και φέτος το αρδευτικό δίκτυο του ΓΟΕΒ Παμίσου, όσο δουλέψει. Γιατί μπορεί να επανασυνδέθηκε το ρεύμα στο κλειστό δίκτυο της άνω ζώνης, όμως η ΔΕΗ είναι επιχείρηση -έστω δημόσια ακόμα- κα αν δεν πάρει τα χρήματα που της οφείλονται, σε κάνα μήνα θα ξανακατεβάσει το διακόπτη στο αντλιοστάσιο του Αγίου Φλώρου. Και τότε οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές, γιατί η αρδευτική περίοδος θα βρίσκεται στο φόρτε της.

Ο ΓΟΕΒ λειτούργησε προβληματικά, άναρχα, πελατειακά όλα αυτά τα χρόνια. Επέβαλλε πάγια τέλη και περίμενε να πληρωθεί από ιδιοκτήτες που ζουν στην Αθήνα και στην Αμερική και οι οποίοι εγκατέλειψαν τη γη τους. Ομως, το κακό είναι ότι τόσα χρόνια δεν πληρώνουν και παραγωγοί που καλλιεργούν και χρησιμοποιούν το δίκτυο για τις καλλιέργειές τους.

Η Πολιτεία με όλες της τις μορφές -υπουργείο, αυτοδιοίκηση- αδιαφόρησε για την περιουσία της και δε βρήκε έναν τρόπο να παίρνει τα χρήματα γι’ αυτό που προσφέρει. Δε βρήκε έναν τρόπο να κόβει το νερό σε όσους χρωστούν και να το παρέχει στους παραγωγούς που εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Συνέβαλε στην απαξίωση της αγροτικής ζωής, εξανάγκασε παραγωγούς να παρατήσουν τη γη τους.

Και φέτος... το ίδιο έργο. Πάλι στην αγωνία και στην ανησυχία οι συνεπείς παραγωγοί, και τελικά στη ζούλα θα βρουν νερό κι οι αδιάφοροι, αυτοί που χρωστούν.

Το παραμύθι αυτό όμως θα πρέπει να τελειώσει! Κι εδώ είναι η ευθύνη και των τοπικών κοινωνιών, των συνεπών και άφταιγων, που πρέπει να πάρουν την υπόθεση του ΓΟΕΒ στα χέρια τους. Να προχωρήσουν σε ΤΟΕΒ, και όποιος δεν πληρώνει να μην έχει νερό. Οι παραγωγοί πρέπει επιτέλους να κινητοποιηθούν και να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους.

 

Γιάννης Σινάπης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Παραλίες... Πάμε πλατεία; »

NEWSLETTER