Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011 17:26

Πολιτική (μη) προστασία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σε μια χώρα που κάθε καλοκαίρι μετράει τα όμορφα δάση της... όμορφα να καίγονται, σε μια χώρα που η καταστροφή του 2007 -κατά πώς λένε κάποιοι τουλάχιστον- καταγράφηκε ως η 8η μεγαλύτερη όλων των εποχών σε παγκόσμιο επίπεδο, θα περίμενε κανείς ότι η Πολιτεία, ασχέτως οικονομικών συνθηκών, θα έδινε άμεση προτεραιότητα στην πυροπροστασία.
Κι αν σε θεωρητικό επίπεδο κυκλοφόρησαν, πριν από ένα με ενάμιση μήνα, κάποια... φιρμάνια από το υπουργείο Περιβάλλοντος περί μικτών περιπόλων και ελέγχων στις δασικές περιοχές, επί του πρακτέου -ακόμα και τώρα που το καλοκαίρι εγκαταστάθηκε για τα καλά- η Πολιτεία παίρνει ένα μεγαλοπρεπέστατο μηδέν.
Δεν είναι δυνατόν να κοντεύει να τελειώσει ο Ιούνιος και ακόμα στους ΟΤΑ να περιμένουν τις πιστώσεις για την πολιτική προστασία - χωρίς τις οποίες φυσικά δεν μπορεί η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση να δημιουργήσει τις απαραίτητες υποδομές για αποτελεσματική πυροπροστασία.
Ετσι, οι δήμοι στερούνται πιστώσεις που θα τους επιτρέψουν να προμηθευτούν υλικό απαραίτητο για να εφοδιάσει τους εθελοντές και να εξοπλίσει -ή να δημιουργήσει νέα- πυροφυλάκια. Το σκεπτικό πίσω από αυτή τη στάση της Πολιτείας είναι τουλάχιστον αδιανόητο, ακόμα και αν -επαναλαμβάνω- διατείνεται ότι είμαστε... στο αμήν οικονομικά.
Με την ίδια -αδιανόητη, επιμένω- λογική, ας μοιράζει λοιπόν η Πολιτεία καύσιμα με... κουπόνια στα πυροσβεστικά οχήματα και αεροσκάφη και ας παραδεχτεί ότι θα αφήσει -για λόγους... οικονομίας- τα δάση και τους κάμπους μας να καούν αν, Θεός φυλάξοι, αρχίσουν να εκδηλώνονται πυρκαγιές.
Προφανώς θα πρέπει να αναθεωρηθούν -έστω και τώρα- ορισμένες από τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί, πριν να είναι πολύ αργά...

Βασίλης Μπακόπουλος


NEWSLETTER