Τρίτη, 02 Αυγούστου 2011 14:36

Και τα μυαλά στα κάγκελα...

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα απίστευτα παρατράγουδα με τους ξυλοδαρμούς ανθρώπων από μπουλούκια τσαμπουκαλήδων, το περασμένο Σαββατοκύριακο στην περιοχή της Πύλου, φέρνουν στο νου καταστάσεις που αναπτύσσονται όταν βασικά και στοιχειώδη συστατικά της κοινωνίας σαπίζουν, μετά από χρόνια αδράνεια και ακινησία.
Τέτοιες πρακτικές και μέθοδοι οδηγούν το μυαλό σε άλλες εποχές, στα «φράικορπς», τις παραστρατιωτικές οργανώσεις που δρούσαν στη ρημαγμένη οικονομικά Γερμανία λίγο μετά το τέλος του Α' Παγκόσμιου Πολέμου.
Οι προχθεσινοί τσαμπουκαλήδες -και καλά οπαδοί συγκεκριμένης ομάδας της Αθήνας- είχαν, κατά πώς αναφέρουν πληροφορίες, ανάλογη δράση τις προηγούμενες ημέρες και στην περιοχή της Ηλείας.
Τέτοιες συμπεριφορές όχλου σε βάρος μεμονωμένων ανθρώπων είναι κάτι καινοφανές για τη Μεσσηνία. Τα κρούσματα αυτά δεν φαίνεται να έχουν εξήγηση. Πόσω μάλλον όταν -ακόμα κι αν σκεφτεί κάποιος οπαδικά- δεν υπάρχει ακόμα αθλητική δραστηριότητα τέτοια που να... ανάβει τα αίματα.
Αυτό που μένει δείχνει ότι σταδιακά έχει διαμορφωθεί μια νοοτροπία του ανώτερου και του κατώτερου, αυτού που «δέρνει» κι αυτού που «τις τρώει», ανάλογα με το ποιος είναι και πού έχει γεννηθεί. Κι αυτά μόνο καλά σημάδια δεν είναι φυσικά. Οπως καλό σημάδι δεν είναι ότι οι τύποι αυτοί αλώνιζαν από το Σάββατο στην Πύλο, χωρίς -κι εδώ είναι το περίεργο- να ενοχλείται κανείς, φανερά έστω. Ανάλογες συμπεριφορές από άλλης κατηγορίας ανθρώπους -μη Ελληνες, για να το πω χοντρά- θα είχαν κινητοποιήσει όχι μόνο την Αστυνομία, αλλά και αγανακτισμένους, εντός ή εκτός εισαγωγικών.
Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, για να υπάρξει αντίδραση από τις αρχές -στοιχειώδης βέβαια, μιας και ακόμα τους... ψάχνουμε- έπρεπε να φάνε ξύλο 5 άνθρωποι, μερικοί από τους οποίους κατέληξαν σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία.
Η αντίδραση της κοινωνίας πάντως, απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, ακόμα αναμένεται...


NEWSLETTER