Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2011 13:22

Η διαχείριση των απορριμμάτων και ο πρωτοποριακός αέρας κοπανιστός

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

«H Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. (ΔΙΑΔΥΜΑ) συμμετέχει στο έργο «Επιλογές διαχείρισης αποβλήτων για τον έλεγχο των εκπομπών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου (WASTE-C-CONTROL)» που έχει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών ΑΦΘ, μέσω της ανάπτυξης ενός εργαλείου / λογισμικού που θα αξιολογεί, παρακολουθεί, ελέγχει και αναφέρει τις εκπομπές που προέρχονται από ολόκληρο τον κύκλο ζωής των δραστηριοτήτων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.
Χρησιμοποιώντας μια συστηματική προσέγγιση, το έργο θα εξετάσει διάφορες επιλογές διαχείρισης αποβλήτων σε σχέση με τις εκπομπές ΑΦΘ. Αυτό θα επιτρέψει να προσδιοριστούν διαδικασίες και πρακτικά εργαλεία στο πλαίσιο Τοπικών Σχεδίων Δράσης, τα οποία θα στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών ΑΦΘ από δραστηριότητες διαχείρισης αποβλήτων, σε τοπικό επίπεδο (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Κρήτης).
Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω του προγράμματος LIFE+2009 «Environment Policy & Governance» (LIFE09 ENV/GR/000294) της Ε.Ε., και θα έχει διάρκεια 27 μήνες. Ο συνολικός Π/Υ του έργου ανέρχεται σε ~2,4 εκ. € και η χρηματοδότηση της Ε.Ε. είναι ~1 εκ. €.
Η Ε.ΠΕ.Μ. Εταιρεία Περιβαλλοντικών Μελετών Α.Ε. είναι ο συντονιστής δικαιούχος του έργου, ενώ συνεργαζόμενοι δικαιούχοι είναι οι τρεις ΦοΔιΣΑ, στην περιοχή των οποίων θα υλοποιηθεί το έργο: η Διαχείριση Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ), η Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ) και η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Χανίων (ΔΕΔΙΣΑ)».
Τα παραπάνω αναφέρονται σε δελτίο Τύπου της ΔΙΑΔΥΜΑ με ημερομηνία 30-8-2011 και τα αντιγράφουμε για να καταδείξουμε το πόσο πίσω είμαστε ως περιοχή στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εμείς ακόμα ψάχνουμε για το πού θα δεματοποιήσουμε τα σκουπίδια φύρδην μίγδην και οι άλλοι ασχολούνται με προγράμματα για τον περιορισμό των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου! Το χάλι μας βέβαια το γνωρίζουμε αλλά τελευταίως έχουμε διάφορους που μας θεωρούν ιθαγενείς και θέλουν να μας πουλήσουν χρωματιστές χαντρούλες ως… πρωτοποριακές λύσεις!
Η επισήμανση ότι δεν είμαστε ιθαγενείς και γνωρίζουμε πολύ καλύτερα και σε μεγαλύτερο βάθος το πρόβλημα των σκουπιδιών ενοχλεί τους ηγεμόνες. Η αποκάλυψη ότι οι «λύσεις» που προωθούν είναι πρωτοποριακές γιατί απλώς δεν υπάρχουν, προκαλεί αντιδράσεις και αντί απαντήσεων επιστρατεύονται θεωρίες συνωμοσίας με στόχο την ενοχοποίηση της άλλης άποψης. Από τον τρόπο των αντιδράσεων είναι προφανές ότι κάποιοι έχουν διπλαρώσει τους άσχετους με το θέμα ηγεμόνες και προσπαθούν να τους πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές με τις μελέτες ανά νομό για ΧΥΤΑ, με τους δεματοποιητές που αγοράστηκαν και δεν εγκαταστάθηκαν πουθενά και με διάφορες άλλες περίεργες μηχανές που εμφανίστηκαν στην περιοχή μας. Ολα αυτά τα χρόνια που συνέβαιναν όλα αυτά τα εκπληκτικά και σκορπίζονταν εκατομμύρια ήμασταν απέναντι επισημαίνοντας ότι πετάγονται λεφτά που δεν οδηγούν σε λύση. Η εμπειρία όλων αυτών των χρόνων και η επιβεβαίωση από τα γεγονότα μας δίνει τη δυνατότητα να μην ανεχόμαστε τις χρωματιστές χαντρούλες των νέων ηγεμόνων. Το παραμύθι κράτησε αρκετά και δεν γίνεται πλέον ανεκτό. Οποιος θέλει να προσφέρει βιώσιμη λύση καλό θα ήταν να αφήσει κατά μέρος τον αυτοθαυμασμό του και να κάνει τα απλά συνετά βήματα που έχουν κάνει άλλες περιοχές που έχουν αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια το πρόβλημα.
Οπως έχουμε πολλές φορές επισημάνει το βασικό στην επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των σκουπιδιών είναι η εξεύρεση χώρου. Οταν υπάρξει ο χώρος και εξασφαλιστεί η απαραίτητη αδειοδότησή του τότε μπορούν να προχωρήσουν όλα τα άλλα. Οι πρωτοποριακές λύσεις που «βάζουν το κάρο μπροστά απ’ το άλογο» οδηγούν σε αποτελέσματα όπως αυτό με τους δεματοποιητές. Αγοράζονται δηλαδή μηχανήματα και τεχνολογία τα οποία μένουν αμπαλαρισμένα και αχρησιμοποίητα. Οι νέοι δημοτικοί και περιφερειακοί άρχοντες καλό λοιπόν θα ήταν να ξεκινήσουν από την αρχή με τη δημιουργία φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων. Μέσα από αυτό το φορέα να επιλεγεί ο χώρος και η κατάλληλη τεχνολογία για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτές είναι οι δοκιμασμένες και αποδεδειγμένα βιώσιμες λύσεις. Ολα τα άλλα είναι για να περνάει η ώρα, να σπαταλώνται χρήματα και να καταλήγουμε σε μια τρύπα στο νερό. Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο οι άλλοι να ασχολούνται με τα αέρια του θερμοκηπίου και εμείς να πλασάρουμε πρωτοποριακό αέρα κοπανιστό. Και από αέρα κοπανιστό χορτάσαμε.
Υ.Γ.: Το θέμα της πρόσληψης σε θέση συμβούλου της κόρης, της αδελφής ή της ανιψούλας δεν είναι νομικό. Προφανώς και δεν απαγορεύεται. Δεν είναι ζήτημα προσόντων, ούτε οικονομικό. Αλλωστε αν τα προσόντα ήταν τόσο πολλά -όσα λέγονται- δεν θα συμβιβαζόταν «με τρεις και εξήντα». Είναι πρωτίστως και κυρίως πολιτικό. Οταν παρουσιάζεσαι ως μετανοήσαντας και υποσχόμενος αναμόρφωση και ανατροπή του σάπιου παλιού κατεστημένου δεν μπορείς να υιοθετείς τις ταπεινότερες πρακτικές του, όπως το βόλεμα των «δικών μας παιδιών». Οι διακηρύξεις βέβαια είναι εύκολες και προσαρμόζονται με το ρεύμα της εποχής αλλά δεν μπορεί να κρυφτεί για πολύ η αλήθεια, ότι δηλαδή πρόκειται για το απομεινάρι μιας εποχής που προσπαθεί να κρυφτεί αλλάζοντας διαρκώς κόμματα, θέσεις και ρόλους. Ισχύει το γνωστό «μπορείς να κοροϊδέψεις μια φορά όλους, αλλά πολλές φορές, κανέναν».

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER