Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012 12:21

Μισόλογα και εκβιασμοί με έπαθλο τους πόρους του ΕΣΠΑ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η κόντρα δημάρχων με περιφερειάρχες για τα έργα του ΕΣΠΑ ήταν θέμα χρόνου να ξεσπάσει και όλα δείχνουν ότι αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές θα ζήσουμε ωραίες στιγμές. Οι δήμαρχοι εδώ και χρόνια πορεύονταν με έναν πολύ συγκεκριμένο παλαιοκομματικό τρόπο. Εφτιαχναν έναν φάκελο με το έργο που ήθελαν να εντάξουν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα -συνήθως καμιά ανάπλαση πλατείας- και ξεκίναγαν το σαφάρι των προθαλάμων σε βουλευτικά, υπουργικά και άλλα κυβερνητικά γραφεία. Συνοδεία τις περισσότερες φορές με το συντοπίτη βουλευτή της συμπολίτευσης -αν είχαν και συμμαθητή υπουργό ή γενικό γραμματέα δεν τους έπιανε κανένας- ασκούσαν πιέσεις και εξασφάλιζαν χρηματοδοτήσεις. Με αυτό τον τρόπο «αναπτυσσόταν» ο τόπος και απορροφούσαμε πόρους από τα ταμεία των κουτόφραγκων φτιάχνοντας πλατείες για να μπουν οι καφετέριες και οι ταβέρνες της αναπτυξιακής φούσκας του καταναλωτισμού.

Η αξιοποίηση προγραμμάτων και πόρων με τη συγκεκριμένη μέθοδο έχει πλέον χρεοκοπήσει. Η ένταξη έργων χωρίς ορθολογικό σχεδιασμό αλλά με βάση το τι μέσον έχει ο κάθε δήμαρχος, βουλευτής ή επίδοξος πολιτευτής έχει αποτύχει παταγωδώς. Προφανώς πολλοί δήμαρχοι που είχαν μάθει να πολιτεύονται μέσα σε αυτό το μοντέλο, έχουν πρόβλημα τόσο στο να κατανοήσουν ότι έχει τελειώσει το παλιό πάρτι, όσο και να επιβάλουν αξιοκρατικά πολιτικά ήθη στο νέο τρόπο διαχείρισης προγραμμάτων και μοιράσματος πιστώσεων. Σε κάθε περίπτωση πάντως η εκφρασμένη επιδίωξη του να γυρίσουμε στον παλιό καλό καιρό του κατόπιν ενεργειών μου φτιάχνουμε πέτρινη βρύση στην πέρα ρούγα που όμως το καλοκαίρι δεν έχει νερό, είναι τραγική.

Οι δήμαρχοι βέβαια έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται για τον τρόπο κατανομής των κονδυλίων από τον άλλο βαθμό αυτοδιοίκησης, τις Περιφέρειες, οι οποίες προφανώς ακολουθώντας την παλιά πεπατημένη, μοιράζουν κονδύλια με τη μέθοδο του ρουσφετιού. Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι οι περιφερειάρχες μοιράζουν εργάκια με βάση παλαιοκομματικά κριτήρια. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αλλιώς, αφού το πολιτικό προσωπικό των Περιφερειών στην πλειοψηφία του χρωστά την πολιτική του ύπαρξη στην παλαιοκομματική λειτουργία. Είναι φανερό ότι είναι δύσκολο να κοπούν χούγια χρόνων και μάλιστα από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι όμως προφανές ότι όπως δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω, δεν μπορούμε και να συνεχίσουμε με ένα νέο παλαιοκομματικό σύστημα κατανομής πόρων και αξιοποίησης κονδυλίων.

Οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες πρώτου και δεύτερου βαθμού είναι καιρός να αφήσουν τις μάχες παρασκηνίου και τα υπονοούμενα προσκηνίου και να μιλήσουν καθαρά. Ποιο έργο έπρεπε να μπει και δεν μπήκε; Ποιος ευνοήθηκε και γιατί; Ποια προτεραιότητα έπρεπε να τεθεί και ποια αναπτυξιακή δράση υποτιμήθηκε; Ποια ήταν η σωστή και ποια η λάθος επιλογή; Είναι η ώρα της αλήθειας και του συγκεκριμένου. Της πολιτικής σύγκρουσης με επιχειρήματα και διαταύτα. Τα γενικώς και αορίστως, τα άλλα λέω και άλλα εννοώ, τα «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα» στο προσκήνιο και σκοτωνόμαστε στο παρασκήνιο, τα υπονοούμενα και οι βολικές ασάφειες δεν αποτελούν πλέον ανεκτή πολιτική πρακτική. Οι εποχές έχουν αλλάξει και οφείλουν όλοι να γίνουν συγκεκριμένοι. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν για να αποδώσουν ευθύνες στις εκλογές γιατί ο περιφερειάρχης δεν ενέταξε ένα έργο της Καλαμάτας και γιατί έβαλε στη θέση του ένα έργο της Μεσσήνης, του Αργους ή της Τρίπολης. Ο καθένας πρέπει να μιλάει ευθέως και με επιχειρήματα. Αυτό απαιτεί ο δημοκρατικός προγραμματισμός και όχι οι συνεννοήσεις παρασκηνίου και τα κλαψουρίσματα, του μας έριξε το ένα ή το άλλο λόμπι ή μια ή άλλη κομματική ομάδα ή συμφέρον. Αρκετά κράτησε το παιχνιδάκι της μεταβίβασης ευθυνών μέσα από μισόλογα και υπονοούμενα που παραπέμπουν σε μαφιόζικες πρακτικές απειλών και προγραφών.


Υ.Γ. Εδώ και μήνες έχουν καεί οι λάμπες του φωτισμού ανάδειξης των Αγίων Αποστόλων και η αντικατάστασή τους δεν φαίνεται να απασχολεί και πολλούς στο Δήμο Καλαμάτας. Σήμερα που η περιοχή συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας λόγω της ιστορικής επετείου θα ήταν μια καλή αφορμή για να φωτισθεί ξανά το βράδυ το συγκεκριμένο μνημείο της πόλης. Γνωρίζουμε ότι η αναπαράσταση γίνεται στο φως της ημέρας και δεν φαίνεται η παράλειψη. Η συγκεκριμένη περιοχή όμως συγκεντρώνει σχεδόν σε καθημερινή βάση πολλούς ντόπιους και επισκέπτες και τη νύχτα, και το σκοτάδι στην ιστορία είναι εκτυφλωτικό και προφανώς ενδεικτικό του ενδιαφέροντος!

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER