Παρασκευή, 11 Μαϊος 2012 12:58

Ο κύκλος μπορεί να κλείσει με δραματικό «...εγέρθητο»

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ενα από τα σημαντικότερα αν όχι το σημαντικότερο στοιχείο που καθόρισε το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ο φόβος που γεννά από τη μια μεριά το οικονομικό περιβάλλον και η έκρηξη εγκληματικότητας από την άλλη. Η αύξηση ποσοστών ακραίων σχηματισμών, πέρα από την έκφραση νοσταλγών κάθε είδους και μορφής, βρήκε έδαφος και στην ανασφάλεια της καθημερινότητας. Οι αντιδημοκρατικές θεωρίες ξεκινούν από το «οι πολιτικοί στην κρεμάλα», περνούν στο «οι λοχαγοί στην εξουσία» και φτάνουν σε κωμικές απαιτήσεις να βαρέσουν οι δημοσιογράφοι ανάπαυση - προσοχή σε ένδειξη σεβασμού του γνωστού πια σλόγκαν των μετεκλογικών ημερών «…εγέρθητο». Πολλοί μένουν αυτές τις ημέρες στο προφανές της κωμωδίας προσπερνώντας ότι κάποιοι κρυφογελούν γιατί επιτέλους κάποιος «φόβισε» τους «πουλημένους δημοσιογράφους».

Τα αποτελέσματα των εκλογών προσφέρονται για πολλαπλές αναγνώσεις αλλά κάποια συμπεράσματα είναι κραυγαλέα. Αν για παράδειγμα δει κάποιος τα υψηλότατα ποσοστά ακραίων σχηματισμών σε περιοχές της Μεσσηνίας θα διαπιστώσει ότι πέρα από την παραδοσιακή παραταξιακή τοποθέτηση των ψηφοφόρων στις συγκεκριμένες περιοχές υπάρχει αυξημένο πρόβλημα μικροεγκληματικότητας. Στις περιοχές που έχουν βγει στους δρόμους τη νύχτα σύγχρονα «τάγματα ασφαλείας» γιατί οι πολίτες ζουν σε συνθήκες απόλυτης ανασφάλειας, οι ακραίοι διέπρεψαν εκλογικά. Η εγκληματικότητα δεν οφείλεται μόνο στους λαθρομετανάστες ούτε αφορά μόνο το κέντρο της Αθήνας αλλά και το τελευταίο και πιο απομακρυσμένο χωριό της υπαίθρου στο οποίο το αίσθημα ανασφάλειας είναι και πιο ισχυρό. Στα περισσότερα χωριά της Μεσσηνίας μένουν ηλικιωμένοι άνθρωποι που κλειδαμπαρώνονται μέρα νύχτα και αυτή είναι μια πραγματικότητα που γεννά πολιτικά αποτελέσματα τα οποία τα μέτρησαν όλοι προχθές στην κάλπη.

Η εγκληματικότητα στην ύπαιθρο αποτελεί εδώ και χρόνια το μεγάλο πρόβλημα των κατοίκων. Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην αγροτική παραγωγή από τη μια πλευρά και η ηλικιακή σύνθεση του πληθυσμού που μένει πλέον σε χωριά και κωμοπόλεις από την άλλη, δημιουργούν ένα εντελώς νέο περιβάλλον. Τα πράγματα στην ύπαιθρο δεν έχουν σήμερα καμία σχέση με το χθες και οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην κοινωνική συγκρότηση είναι κολοσσιαίες. Η οικονομική ζωή στην ύπαιθρο στηρίζεται στη δουλειά και τον ιδρώτα κυρίως των αλλοδαπών εργατών. Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι φροντίζονται από αλλοδαπές οικιακές βοηθούς. Η πραγματικότητα αυτή περνά απαρατήρητη από τους περισσότερους οι οποίοι βλέπουν το πρόβλημα ως στενό ζήτημα αστυνόμευσης και καταλήγουν σε εύκολες ξενοφοβικές κορώνες. Η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, επιβάλλει έτσι άλλο τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες και οι αλλοδαποί κάτοικοι της υπαίθρου.

Η αποκατάσταση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες δεν είναι βέβαια κάτι που μπορεί να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη και βέβαια δεν είναι πρόβλημα μόνο αστυνομικό. Υπάρχει λοιπόν ανάγκη καταρχήν να αναγνωρίσουν όλοι το μέγεθος του προβλήματος. Η Μεσσηνία και ειδικότερα συγκεκριμένες περιοχές γύρω από την Καλαμάτα είναι στο έλεος της μικροεγκληματικότητας συγκεκριμένης ομάδας. Η επανάληψη διακηρύξεων για ανάγκη αύξησης της αστυνόμευσης δεν πρόκειται να φέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η αστυνόμευση για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να συνδέεται και με μέτρα συμπληρωματικού χαρακτήρα τόσο στο δικαστικό και σωφρονιστικό κομμάτι όσο και στο κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο. Ο έλεγχος για παράδειγμα των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν «επικινδύνως» στην περιοχή δεν μπορεί να συνοδεύεται από το κόψιμο απλώς μιας κλήσης η οποία ουδέποτε πρόκειται να πληρωθεί. Χρειάζεται πλαίσιο που θα επιτρέπει την άμεση ακινητοποίηση του αυτοκινήτου, που σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα οδηγεί ακόμα και στην κατάσχεσή του. Το σύστημα έτσι γίνεται αυστηρότερο και περισσότερο αποτελεσματικό. Σε κάθε περίπτωση η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να γίνεται πλέον ανεκτή.

Τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν με ανάγλυφο τρόπο ότι οι παραδοσιακές συνταγές αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων αποδοκιμάστηκαν πολιτικά. Η νέα περίοδος απαιτεί περισσότερη υπευθυνότητα απ' όλες τις πλευρές και κυρίως απ' όσους διαθέτουν ακόμα καθαρή ματιά απέναντι στα γεγονότα. Είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να κλείσουμε τον ιστορικό κύκλο της μεταπολίτευσης ακριβώς από το σημείο που τον ανοίξαμε με «εγέρθητο» και λεβεντοτσολιάδες που θα έχουν μάλιστα επιλεγεί με την ψήφο των πολιτών. Το μήνυμα των εκλογών είναι σαφές και αφορά τους πάντες. Το κακό είναι ότι οι περισσότεροι διαβάζουν μόνο τις παραγράφους που τους κάνουν να νιώθουν καλύτερα αυτοεπιβεβαιώνοντας τον προεκλογικό τους λόγο. Τα προβλήματα όμως είναι υπαρκτά και όσο αποφεύγονται οι ουσιαστικές λύσεις θα επανέρχονται κάθε φορά και με ηχηρότερο τρόπο. Οσοι κρύβουν το πρόβλημα ή δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη αντιμετώπισής του επιλέγοντας περίτεχνες τρίπλες απόκρυψης, πολύ φοβούμαστε ότι σύντομα θα κληθούν να εγερθούν σε ένδειξη σεβασμού!

Υ.Γ. Η Αριστομένους από χθες έκλεισε για τα αυτοκίνητα και περιμένουμε να δούμε τη συνέχεια. Για την ιστορία πάντως έτσι ξεκίνησε και το βόρειο τμήμα έκλεισε προσωρινά και έγινε στο τέλος μόνιμος ο σημερινός εκπληκτικός πεζόδρομος. Ελπίζουμε να επαναληφθεί η ιστορία και να ξεπεραστούν αγκυλώσεις και προκαταλήψεις. Οταν συμβεί το βασικό θα αναθεωρηθούν εκ των πραγμάτων και τα σημερινά παράδοξα όπως το στρίμωγμα του αστικού στη Σιδηροδρομικού Σταθμού. Οπως πάμε λεφτά μπορεί να μην έχουμε καθόλου σε λίγο καιρό, τουλάχιστον ας εξασφαλίσουμε χώρους να κάνουμε βόλτες με ποδήλατα… όπως στην Αλβανία του Χότζα.
panagopg@gmail.com


NEWSLETTER