Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2012 12:34

Το χειρότερο σενάριο του νέου διχασμού

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα συνεχίζει να γίνεται με συνθήματα και κυρίως με τη διαχείριση του φόβου, ενώ την ίδια ώρα ελάχιστοι ασχολούνται με τα ουσιαστικά προβλήματα. Τα διλήμματα πάνε και έρχονται, ενώ οι καταστροφές που θα προκληθούν είτε με την εφαρμογή του μνημονίου είτε με την έξοδο από το ευρώ αποσκοπούν στο να εκβιάσουν και να φοβίσουν τον ψηφοφόρο. Το να τίθενται διλήμματα δεν είναι απαραιτήτως κακό. Αντίθετα βοηθά στο να ξεκαθαρίζονται σημαντικά ζητήματα και θα ήταν ιδιαιτέρως επωφελές αν όμως συνοδευόταν και από το συνολικό πακέτο που ακολουθεί την επιλογή του ενός ή του άλλου δρόμου.

Το μνημόνιο και η εφαρμογή του, από τη μια μεριά, έχει συνδεθεί με την καταστροφή της «μεσαίας τάξης». Η μονομερής κατάργησή του  από την άλλη οδηγεί με βεβαιότητα εκτός χρηματοδοτικού πλαισίου άρα με μαθηματική ακρίβεια εκτός ευρώ που θα έχει ως συνέπεια την απόλυτη εξαθλίωση όλων των πολιτών. Εδώ και καιρό δεν γίνεται ουσιαστική πολιτική συζήτηση αλλά διακινούνται καταστροφολογικά σενάρια που επιτείνουν το φόβο και την ανασφάλεια. Θα καταστραφούμε με το μνημόνιο ή θα εξαθλιωθούμε εκτός του ευρώ;  Τα διλήμματα αυτά δεν θα ετίθεντο αν η συζήτηση έφευγε από το επίπεδο της συνθηματολογίας και έμπαινε στην ουσία των προβλημάτων, επικεντρωνόταν δηλαδή στις αιτίες που δημιουργούν ελλείμματα, ύφεση και χρέος στην οικονομία.

Οι διάφοροι συνθηματολογικοί μύθοι με τους οποίους μας αρέσει να πορευόμαστε πρέπει να τεθούν στο περιθώριο. Η περίοδος είναι εξαιρετικά δύσκολη και περίεργη. Η σταθεροποίηση από την απόλυτη κατάρρευση απέχει μια ανάσα. Οι χαρτοπαιχτικές προσεγγίσεις και τα ρίσκα στις παρούσες συνθήκες είναι ο συντομότερος δρόμος προς την κόλαση. Οποιος θεωρεί ότι θα τον φοβηθούν γιατί είναι ζωσμένος με τα εκρηκτικά της χρεοκοπίας αγνοεί ότι στη διαχείριση κρίσεων κάθε μορφής «τρομοκρατών» η απάντηση που δίνεται από τις συστημικές δυνάμεις είναι σκληρή και ιδιαιτέρως ατιμωτική. Είναι τουλάχιστον αφελής όποιος νομίζει ότι στις παρούσες συνθήκες οικονομικής κρίσης -και κυρίως χρέους- υπάρχει περίπτωση να δοθεί το μήνυμα ότι κάποιος μπορεί να μην πληρώσει και να κάνει ό,τι αυτός θέλει ή θεωρεί σωστό, χωρίς συνέπειες.

Είναι φανερό ότι αυτό που πρέπει να ξεκαθαριστεί άμεσα είναι η συνολική  πορεία που θέλουμε να ακολουθήσουμε. Το θέμα δεν είναι το μνημόνιο, η δραχμή, το ευρώ ή το ρούβλι αλλά ποια οικονομία επιθυμούμε να οικοδομήσουμε και σε ποια κοινωνία θέλουμε να ζήσουμε. Θα συνεχίσουμε για παράδειγμα να επιβραβεύουμε πολιτικούς που υπόσχονται ότι και δεν θα αλλάξουν τίποτα από αυτά που μας πήγαν στον πάτο και θα βρουν λεφτά για να χρηματοδοτήσουν κάθε «πικραμένο», γιατί αυτοί όχι απλώς είναι πιο «μάγκες», αλλά κυρίως περισσότερο «Ελληνες» από τους άλλους! Οι απλουστεύσεις αυτού του είδους ταλαιπώρησαν, δυστυχώς, για πολλά χρόνια τον τόπο, οδήγησαν σε διχασμούς και πληρώθηκαν με πόνο, αίμα και πολλά δάκρυα. Ας αναλογιστεί ο καθένας τι θα συμβεί στη χώρα αν για οποιοδήποτε λόγο, ακόμα και από ατύχημα, σκάσει στα χέρια κάποιας πολιτικής δύναμης η βόμβα της δραχμής. Τι θα ακολουθήσει σε οικονομικό, κοινωνικό και βέβαια πολιτικό επίπεδο. Είναι καιρός όλοι να αφήσουν κατά μέρος τα εύκολα συνθήματα και τις μαγικές λύσεις.

Η εποχή και η αντιμετώπιση των προβλημάτων απαιτούν ειλικρίνεια και συνεργασία όλων των πλευρών σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Οι πολίτες δικαίως δεν περιμένουν λύσεις από αυτούς που ευθύνονται για τη διόγκωση του παρασιτικού και πελατειακού κράτους. Από την άλλη ορθά δεν εμπιστεύονται αυτούς που υπόσχονται μαγικές λύσεις τζογάροντας τα πάντα σε εκτιμήσεις και επισφαλείς βεβαιότητες. Οι πολιτικές δυνάμεις αν ξεκαθαρίσουν το βασικό τους στόχο -που δεν μπορεί παρά να είναι η αδιατάρακτη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας-, μπορούν μετά να βρουν κοινό τόπο και να προχωρήσουν στην αλλαγή δομών που καθιστούν τη χώρα αντιπαραγωγική και εξαρτημένη. Μια χώρα που είναι στην προτελευταία θέση μεταξύ 59 χωρών στην παγκόσμια επετηρίδα ανταγωνιστικότητας, δεν μπορεί να διατηρήσει ευρωπαϊκό βιοτικό επίπεδο για τους πολίτες της.

Με ευχές και διακηρύξεις δεν δημιουργούνται συνθήκες βιώσιμης απασχόλησης για νέους και παλιούς εργαζόμενους. Η απελευθέρωση δομών που κρατούν δέσμιους κρίσιμους τομείς παραγωγής και συντηρούν συστήματα διαφθοράς είναι απαραίτητος όρος για να αντιμετωπιστούν αυτά που οδηγούν σε ελλείμματα, μνημόνια και υπανάπτυξη. Η συνέχιση της φοροδιαφυγής και η άδικη επιβάρυνση με έμμεσους φόρους και έκτακτες εισφορές δεν μπορεί να είναι ανεκτή. Οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να οικοδομήσουν από μηδενική βάση φορολογικό σύστημα αλλά και μηχανισμό είσπραξης που αφενός θα κατανέμει δίκαια τα βάρη και αφετέρου θα εξασφαλίζει στο κράτος τους αναγκαίους πόρους για τη λειτουργία του. Αυτό όσο εύκολο και αναγκαίο ακούγεται, τόσο δύσκολο είναι, όχι γιατί «δεν θέλουν να πιάσουν τους μεγάλους» του λαϊκίστικου μύθου αλλά γιατί όλοι μας θεωρούμε ότι αυτό θα πρέπει να αφορά πρώτα τους άλλους. Η αποδοχή της πραγματικότητας, η ειλικρίνεια και κυρίως το ξεβόλεμα από τους βολικούς μύθους είναι τα αναγκαία βήματα που οδηγούν στην απαραίτητη κοινή δράση της συντριπτικής πλειοψηφείας των πολιτικών δυνάμεων για διέξοδο από την κρίση. Το επόμενο διάστημα, αν δεν υπάρξουν συγκλίσεις και συνεχιστεί το χτίσιμο του νέου τύπου διχασμού που οικοδομείται, αυτό που περιγράφει η πρόσφατη έκθεση της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος θα είναι το καλό σενάριο αυτών που θα ακολουθήσουν.

Υ.Γ. Κατηγορούσαμε -και δικαίως- τους βουλευτές του παλιού πολιτικού κόσμου ότι εξαντλούσαν τα καθήκοντά τους με τον επικοινωνιακό χαρτοπόλεμο των ερωτήσεων, των αναφορών και των επιστολών. Η συγκεκριμένη συνταγή ακολουθείται όμως και από αυτούς που παριστάνουν στις διακηρύξεις το καινούργιο. Πριν «ο αλέκτωρ λαλήσει» αποδεικνύουν ότι είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν τις χειρότερες παλιές συνταγές. Το να στέλνεις επιστολή για επίλυση προβλήματος σε υπηρεσιακό υπουργό, μέσα στην προεκλογική περίοδο, δεν είναι απλά επίδειξη ενδιαφέροντος επικοινωνιακού χαρακτήρα αλλά ο ορισμός του παλαιοκομματικού λαϊκισμού. Αντε, παιδιά, με το καλό και στο «κατόπιν ενεργειών μου…»!!!

 

 

panagopg@gmail.com

Σχόλια  

0 # Μεσσήνιος Δημοκράτης 10-06-2012 14:22
Τον ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει ένα μέρος του διεφθαρμένου κρατικοδίατου κατεστημένου για να μας οδηγήσει στην δραχμή για ιδιοτελείς σκοπούς.
Συγκεκριμένα οι βιομήχανοι όπως δήλωσε ο πρόεδρός τους θέλουν την καταγγελία του μνημονίου και στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα τριπλασιάσουν την περιουσία τους στο νέο νόμισμα (75% λιγότερο εργατικό κόστος, 75% λιγότερες αποζημιώσεις των νέων απολύσεων, 75% κέρδος απο εξαγορά δραχμικών δανείων απο τα χρήματα που έχουν στο εξωτερικό). Το ίδιο ισχύει και για κάποιους μεγαλοεκδότες που άρχισαν ξαφνικά να υποστηρίζουν ακραία κόμματα και υποψηφίους. Επίσης Μέρκελ και Σίϊμπλε μας θεωρούν βαρίδι και θέλουν να μας πετάξουν έξω απο το Ευρώ, γιαυτό κάνει δηλώσεις ο Σόϊμ[λε προεκλογικά για να ενισχύσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ελληνες μην εξαπατάσθε απο ψεύδη και δημαγωγίες οι ξένοι αφορμή γυρεύουν να μας πετάξουν απο την Ευρώπη. Τότε μέ απο την πείνα μας και την διαπάλη ακραίων ένοπλων συμμοριών ο Τσίπρας θα έχει φύγει με ελικόπτερο, ενώ εμείς οι άνεργοι, συνταξιούχοι και πρώην εργαζόμενοι θα περιμένουμε ανάπτυξη που δεν θα έρχεται (ποιός να φέρει τα λεφτά του εδώ να του τα φάνε με τους φόρους;-) και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και τα πλοία.
ΞΥΠΝΗΣΤΕ αν αυτό θέλετε ψηφίστε Τσίπρα ή Καμμένο (ο οποίος καταγγέλέι το μηνμόνιο αλλά μεχρι να βρεί πόρους θα περάσουν 7 χρόνια)
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
0 # ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΟΡΘΙΟΣ 10-06-2012 18:49
ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ!! και μην ψηφίζετε Καμένο και Τσίπρα γιατί εκεί έχει κρυφτεί όλο το κρατικοδίαιτο κατεστημένο, οι κλέφτες, οι απατεώνες συνδικαλιστές και οι κερδοσκόποι της δραχμής!!!!!!!!!
Ψηφίστε Μνημόνιο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να φέρετε την πραγματική κάθαρση και την αλλαγή στον τόπο!! Όσοι τόσα χρόνια έκλεβαν τον κόπο σας έφυγαν!! πήγαν στον Τσίπρα. Μείναμε πλέον μόνο οι καθαροί στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ!! Τώρα που καθαρίσαμε ξαναγυρίστε άφοβα πίσω!! Για ακόμα καλύτερες μέρες μέσα στο Ευρώ!! Θα ξανάρθει και ο σύντροφος Σημίτης να παίξουμε χρηματιστήριο, θα ξανάρθει και ο συναγωνιστής Καραμανλής να παίξουμε playstation, Θα έρθει και η Ντόρα και θα ξαναφέρουμε στον τόπο μας την πολύπαθη siemens! ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ!! έπιασε το κόλπο να στείλουμε στον Τσίπρα τους διεφθαρμένους! ΓΥΡΙΣΤΕ ΠΙΣΩ !ΠΟΥ ΠΑΤΕ?ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ? ΧΑΖΟΙ ΕΙΣΤΕ? Σας το φωνάζουμε κάθε μέρα από τον ελεύθερο σταθμό του MEGA και του Σκαι! ΞΥΠΝΗΣΤΕ !! ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ τα τσιράκια του Μπόμπολα και του Αλαφούζου που κρύβονται πίσω από τον Τσίπρα?? ΤΖΗΜΕΡΟ πιασε 2 κουτιά laxotanil!!!!!! !!!!!!!! και το ζουρλομανδία!!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
0 # tsakistielia 11-06-2012 11:08
Ο Μεσσήνιος Δημοκράτης,σχολ ιαστής,που κοιμάται όρθιος,δεν συνειδητοποίησε οτι ενώ κοιμόταν έγραψε δύο σχόλια στο πάρα πάνω άρθρο,με δύο διαφορετικά ονόματα.

Διχασμένη προσωπικότητα,ε κτός από υπνοβάτης ; [:-)]

Από την άλλη,η αγωνία του είναι σαφής,για την Ελλάδα,που κυριαρχούν παγίως οι ακραίες απόψεις,εκδηλώσ εις και επιλογές,που ενθουσιάζεται υπερβολικά ή καθόλου,
χωρίς ποτέ να υιοθετεί την μέση οδό.

Είναι βέβαιο δε οτι στις 17ης Ιουνίου θα αποκαλυφθεί η φούσκα Τσίπρα,
ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος,κ αι θα τελειώσει το γλέντι και η πρόσκαιρη ψυχική ανάταση που αυτός μας πρόσφερε πλουσιοπάροχα,μ ε την λεκτική επανάστασή του,με την οποία κατατρόμαξε του ευρωπαίους,τα διεθνή και εγχώρια παπαγαλάκια και υποτακτικούς,σε βαθμό να δηλώνουν,πανικό βλητοι,μετάνοια για την παρατεταμένη
ανόσια στάση και τα όμοια έργα τους εις βάρος της Χώρας μας.

Θα αποκαλυφθεί και η ανυπαρξία αποφασιστικότητ ας,προθέσεως και δυνατότητας εξόδου από την κρίση και η ακατάσχετη μπουρδολογία του Αντωνάκη,που με την δοκιμασμένη μέθοδο της κινδυνολογίας,ζ εστό - κρύο,επιχειρεί εναγωνίως να υποκλέψει την καρέκλα.

Θα αποκαλυφθεί το αλαλούμ του νεοδημοκράτη και αργοπορημένου επαναστάτη Καμμένου και των πάσης φύσεως σκοτεινών υποψηφίων του συνδυασμού του,ως και το άτοπο των κορώνων και διαγγελμάτων του,περί δικαιοσύνης,καθ άρσεως,κ.λ.π..

Θα αποκαλυφθεί το παροχημένο ΚΚΕ και οι κορώνες του,που ενώ έχει εκπέσει του ρόλου του,δεκαετίες ήδη,εκληπαρεί για ενίσχυση της δύναμής του,χάριν εγωϊσμού και υστεροφημίας,αφ ού στην άγονη αντιπολίτευση και καταγγελία εξακολουθεί να εντρυφεί.

Θα αποκαλυφθεί και ίσως ταφεί το θρασσύ και αχόρταγο ΠΑΣΟΚ που μέσω στρατευμένων
τοπικών εκπροσώπων του,πρώην και κατά συρροήν υβριστών του Μεσσηνιακού λαού,
τόλμησε για μία ακόμα φορά την υπέρβαση με την άκρως διαστρεβλωμένη ρήση ''το πασοκ θυσιάστηκε για να σωθεί η ελλάδα'' αντί του ορθού ''η ελλάδα θυσιάστηκε για να ευημερίσει το πασοκ''.

Θα πέσουν τα προσωπεία όλων όσων,με μαζοχιστική διάθεση,μικρών, μεγάλων ή μεγαλύτερων και νεόκοπων συνδυασμών,παλε ύουν λυσσαλέα,με μία αρρωστημένη διάθεση,να μοιραστούν την πίττα της καταβαράθρωσης της χώρας ή να γευθούν κομμάτια από τα συντρίμια της,υποσχόμενοι ανάπτυξη και ανόρθωση με χρηματοδότιση
και πόρους που θα προκύψουν από τον από μηχανής θεό.

Ο λαϊκισμός ξεπέρασε κάθε προηγούμενο όριο και τα πρόβατα πρόθυμα,αν και σαστισμένα,οδεύ ουν προς το σφαγείο.

Ότι και να επιλέξουμε σε αυτές τις εκλογές,στον πάτο θα μας φέρουν,οπότε συνέλληνες (κλεμμένος όρος),μή το κουράζετε,χαλαρ ώστε και κοιμηθείτε ήσυχοι,να ξεθολώσετε την σκέψη σας.

Μοναδική ίσως ελπίδα είναι το να μή προκύψει και πάλι αυτοδύναμη κυβέρνηση,ώστε οι θεωρητικά εκφραζόμενες και κομπορρημονούσε ς ανταγωνιζόμενες δυνάμεις να βρεθούν προ των ευθυνών τους,μέσω μίας συνεργασίας συγκυβέρνησης,ό που η μία παράταξη θα διαδραματίζει τον ρόλο του χωροφύλακα,ελέγ χοντας τις κινήσεις της άλλης,και αντιστρόφως,ώστ ε να μειωθούν οι πιθανότητες και δυνατότητες αυθαιρεσιών.

Η Ελλάδα ψυχοραγεί και τα χτικιά και τα φαντάσματα του σκοτεινού παρελθόντος της βγήκαν σεργιάνη,δυναμι τίζοντας και θολώνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη θολό τοπίο.

[Κάποτε,υπήρχε μία χώρα,που την έλεγαν Ελλάδα ..]
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
0 # αναπο-φασιστοειδής 12-06-2012 01:31
θα αποκαλυφθεί η φούσκα του ενός,η ανυπαρξία αποφασιστικότητ ας του άλλου,το αλαλούμ του αργοπορημένου επαναστάτη, οι κορώνες του παρωχημένου, θα ταφούν το θρασύ και αχόρταγο, θα πέσουν τα προσωπεία των μαζοχιστών...
και ταυτόχρονα ελπίζεις να μήν προκύψει και πάλι αυτοδύναμη κυβέρνηση,ώστε οι θεωρητικά εκφραζόμενες και κομπορρημονούσε ς ανταγωνιζόμενες δυνάμεις να βρεθούν προ των ευθυνών τους,μέσω μίας συνεργασίας συγκυβέρνησης
μήπως τελικά δεν κοιμάται ο άλλος όρθιος;
λες [Κάποτε,υπήρχε μία χώρα,που την έλεγαν Ελλάδα ..] πότε κάποτε; για να καταλάβουμε που το πας...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
0 # tsakistielia 12-06-2012 12:53
@αναπο-φασιστοε ιδής

Δεν το πάω πουθενά.

Μόνο του πάει.

Η ενθουσιώδης και απερίσκεπτη γενιά του παρελθόντος,που επέτρεψε στο άγνωστο τότε πασοκ να κυριαρχίσει και να αλωνίζει στην Χώρα επί δεκαετίες,άνευ όρων,
φραγμών και ελέγχου,αυτή που στα ενδιάμεσα υπέθαλψε πρόθυμα και την νεωτερίζουσα πασοκόπληκτη και πασοκοθρεμμένη ΝΔ,έχει αντικατασταθεί από άλλη,σύγχρονη διάδοχο γενιά,που και αυτή με το δόγμα της κάθαρσης και σημαία και πάλι την ... αλλαγή,επιχειρε ί να επαναλάβει τα λάθη της προηγούμενης.

Το ξέρουμε το έργο.

Το έχουμε ξανα δει και ξέρουμε οτι δεν έχει happy end.

Και ναι,σωστά κατάλαβες.

Φρονώ οτι η μόνη σωστή λύση,εν προκειμένω,είνα ι η μέση οδός.

Δύο κομματικοί συνδυασμοί ερίζουν για την πρωτιά και την εξουσία.

Να συγκυβερνήσουν ! εφαρμόζοντας στην πράξη τις κοινές,εξ αντιγραφής του ενός προς το άλλο και αντιστρόφως,προ βαλλόμενες θέσεις τους.

Ώστε να κριθούν παράλληλα και να αποκαλυφθεί αν έχουν τα μπαλάκια να κάνουν πράξη τα παραμύθια,που λαϊκίζοντας προεκλογικά και ανενδοίαστα,υπόσχονται.

ΥΓ.1.Δεν κατηγόρησα τον άλλο σχολιαστή οτι κοιμάται όρθιος.
Αυτό είναι το διακριτικό όνομα με το οποίο αυτός επέλεξε να υπογράψει το σχόλιό του.
2.Όσο για την Ελλάδα,κάποτε,ί σως να καταλάβεις.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER