Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012 12:56

Η αέναη επιβράβευση γελωτοποιών και μάγων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος προ ημερών παρέδωσε εξετάσεις μαστογραφίας στις δημότισσες, αφού βγήκαν, εννοείται, και οι σχετικές αναμνηστικές φωτογραφίες! Τρεις αντιδήμαρχοι της Τριφυλίας που ανήκουν στη Ν.Δ., θεωρώντας ότι δεν υπάρχει και κάποιο ιδιαίτερο πολιτικό πρόβλημα, έκριναν σκόπιμο να συμμετάσχουν στα εγκαίνια των γραφείων της Χρυσής Αυγής στην Κυπαρισσία! Ο ένας θεωρεί ότι μπορεί να κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι ακόμα και με τις εξετάσεις μαστογραφίας των γυναικών του δήμου του, ενώ οι άλλοι θεωρούν ότι μπορούν να συμμετάσχουν οπουδήποτε αφού υπάρχει και …παπάς. Ολοι τους είναι εκφραστές της αντίληψης που συνδέει την ενασχόληση με τα κοινά ως μια διαρκή και αποκλειστική άσκηση δημοσίων σχέσεων. 

Οι περισσότεροι πολιτικοί στο χώρο της αυτοδιοίκησης -και όχι μόνο- θεωρούν ότι αυτό που μετράει είναι η διαχείριση της εικόνας, μέσα από την καθημερινή παρουσία αφενός στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και αφετέρου σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις της περιοχής ενδιαφέροντός τους. Οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες δεν χάνουν έτσι γάμο, βάφτιση, κηδεία, εγκαίνια και κάθε είδους γιορτή, από ονομαστική έως γενεθλίων, στα όρια του δήμου τους. Οι βουλευτές και οι πολιτευτές από την πλευρά τους ερωτούν και επιστολογραφούν για τα πάντα που αφορούν ή δεν αφορούν την εκλογική τους περιφέρεια. Η συγκεκριμένη τακτική δεν αφορά ένα μόνο κόμμα, αντίθετα διαπερνά όλο το πολιτικό φάσμα από τα δεξιά έως τα αριστερά. Ο Πετράκος, για παράδειγμα, έχει βαλθεί να ξεπεράσει σε αριθμό κατάθεσης ερωτήσεων όλους τους προηγούμενους βουλευτές από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για να αποδείξει προφανώς ότι η ανατροπή του συστήματος θα πατήσει πάνω στον αριστερό χαρτοπόλεμο επίδειξης ενδιαφέροντος.

Η συγκεκριμένη τακτική του πολιτικού προσωπικού, όσο και αν ενοχλεί, συνεχίζεται γιατί συναντά την επιδοκιμασία των πολιτών στην κάλπη. Ο δημότης της Ανω Ραχούλας ψηφίζει με κριτήριο ποιος τον τίμησε στην ονομαστική του εορτή και δεν αναζητά τον επαρκέστερο πολιτικά για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής του. Ο αγρότης του νομού επιβραβεύει αυτόν που κάνει ερωτήσεις για τον περονόσπορο, ακόμα και όταν γνωρίζει ότι η αποζημίωση δεν εξαρτάται από την ερώτηση ή την παρέμβαση του πονηρού πολιτευτή. Το τανγκό θέλει δύο και το χορεύουν χρόνια τώρα πολίτες και πολιτικοί σφιχταγκαλιασμένα και αμέριμνα. Μπορεί ακόμα να μην έχουμε φτάσει χορευτικά και οικονομικά την Αργεντινή, αλλά αναμφίβολα είμαστε σε καλό δρόμο, με πολλές πιθανότητες να την ξεπεράσουμε σε όλα τα επίπεδα.

Η οικονομική κρίση ανέδειξε τις πολιτικές ανεπάρκειες και τις αδυναμίες που έρχονται από την οθωμανική περίοδο. Το παλαιοκομματικό σύστημα από τους προύχοντες και τους προεστούς πέρασε στους Μαυρογιαλούρους για να καταλήξει στα σύγχρονα λαμόγια και τους νταραβερτζήδες κάθε μορφής. Η έξοδος από την κρίση όμως περνά υποχρεωτικά μέσα από την αλλαγή πρακτικών του πολιτικού προσωπικού, με τη βοήθεια και την ενεργή  συμμετοχή των πολιτών. Οι πολιτικοί δεν πρόκειται από μόνοι τους να σταματήσουν την προσπάθειά τους να είναι ευχάριστοι και συμπαραστάτες της χαράς και της λύπης των …πελατών τους. Οι πολίτες θα πρέπει να σταματήσουν να κάνουν τους πελάτες πουλώντας την ψήφο τους και αγοράζοντας ενδιαφέρον και συμπάθεια. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι η δουλειά του πολιτικού δεν είναι η συμμετοχή του σε εγκαίνια και κάθε μορφής κοινωνική εκδήλωση, ότι τα πολιτικά γραφεία δεν είναι γραφεία ευρέσεως εργασίας για κάθε κολλητό ή αναξιοπαθούντα, ενώ οι πολιτικοί, τέλος, δεν μπορούν να αποτελούν την ντουντούκα κάθε αιτήματος δίκαιου, άδικου ή παράλογου.   

Η έξοδος από την πολυεπίπεδη κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα απαιτεί πολιτικούς που να λαμβάνουν τις δύσκολες αποφάσεις που απαιτούνται, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και όχι στο μίζερο παρόν και το φαύλο παρελθόν. Οι πολίτες, από την πλευρά τους, είναι καιρός να σταματήσουν να επιβραβεύουν τους διακινητές ευχάριστων λύσεων και ειδήσεων και να απαιτούν περισσότερη αλήθεια, χρησιμοποιώντας λιγότερο το συναίσθημα και περισσότερο τη λογική. Τα προβλήματα στους δήμους δεν πρόκειται να τα λύσουν όσοι παριστάνουν τους γιατρούς, τους χωροφύλακες και τους καουμπόηδες. Κοντά στον πολίτη δεν είναι αυτός που δίνει αγκαλιές και φιλιά στις εκδηλώσεις. Ο δε κοινοβουλευτικός χαρτοπόλεμος αποτελεί απλώς ανέξοδη επίδειξη ενδιαφέροντος. Η συνειδητοποίηση από την πλευρά των πολιτών του πραγματικού ρόλου του πολιτικού είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να αποτραπεί η πορεία της χώρας από την καταστροφή. Στην παρούσα φάση απαιτείται απ' όλους μας να στοχαστούμε, ακούγοντας ξανά και ξανά ένα παλιό τραγούδι που λέει: «…Τα νέα που σας έφερα σας χάιδεψαν τα αυτιά, μα  απέχουνε πολύ απ' την αλήθεια. Αμέσως καταλάβαμε τι ήθελε να πει και του πάμε να φύγει μουδιασμένα. Αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει, καλύτερα να μην μας πει κανένα» (Σαββόπουλος "Αγγελος εξάγγελος"). Ισως έτσι να σταματήσουμε να ονειρευόμαστε «…σαν τον Καραγκιόζη» επιβραβεύοντας διαρκώς γελωτοποιούς και μάγους. 

Υ.Γ. Οι νυν δήμαρχοι Καλαμάτας και Μεσσήνης, ως πρώην αντινομάρχες, είχαν την κύρια ευθύνη για την κατασκήνωση των τσιγγάνων στην Μπιρμπίτα. Το έργο κατασκευάστηκε αλλά αφέθηκε στην τύχη του, ώστε μέσα σε λίγα χρόνια να καταστραφεί και να  μιλούν όλοι τώρα για σπατάλη χρημάτων χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η αναζήτηση ποινικών ευθυνών μοιάζει περισσότερο με κυνήγι μαγισσών. Οι πολιτικές ευθύνες είναι όμως κραυγαλέες και αυταπόδεικτες. Οταν στο δήμο σου έχεις τεράστιο πρόβλημα, δεν περιμένεις από τη γραφειοκρατία και τους τσιγγάνους να λειτουργήσουν χρήσιμες και κρίσιμες υποδομές. Αναλαμβάνεις πρωτοβουλίες και επιβάλλεις λύσεις. Αυτό επιβάλλει ο πολιτικός ορθολογισμός. Ολα τα άλλα είναι μπουγαδοκαβγάδες του παρελθόντος.

 

panagopg@gmail.com 


NEWSLETTER