Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013 10:19

Οι ειδικοί στην αερολογία δεν φτιάχνουν δρόμους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι προτελευταία στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων. Το κακό δεν είναι μόνο ότι δεν πάνε καλά οι απορροφήσεις από τα κονδύλια της Ε.Ε., αλλά και ότι αυτά που δεν τρέχουν είναι κυρίως τα οδικά επαρχιακά έργα που έχουν ιδιαίτερη αξία για την περιοχή μας. Η αδυναμία απορρόφησης πόρων και βέβαια η αξιοποίησή τους σε έργα αιχμής δεν είναι βέβαια κάτι καινούργιο. Αποτελεί το διαχρονικό βασικό πρόβλημα των τοπικών ηγεσιών. Από την εποχή των Κ.Π.Σ. κάποιοι γραφικοί φωνάζουμε και ζητούσαμε την μελετητική ολοκλήρωση και την προετοιμασία των βασικών οδικών έργων της περιοχής, έτσι ώστε όταν βρεθούν οι πόροι, να είναι δυνατή η άμεση ένταξή τους και η υλοποίησή τους. Εμείς τα λέγαμε, εμείς τα ακούγαμε και αυτοί μοίραζαν οδικά αντίδωρα από εδώ και από εκεί. 

 Του Γιώργου Παναγόπουλου

Τι σημαίνει όμως προετοιμασία; Αρτια τεχνική μελέτη του έργου που δεν θα αφήνει περιθώρια για παιχνίδια με εργολάβους κατά την φάση της κατασκευής και βέβαια ολοκλήρωση διαδικασιών που θα καταστούν τυπικό θέμα την ολοκλήρωση κρίσιμων ζητημάτων όπως οι απαλλοτριώσεις. Τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια οι διάφοροι τοπικοί παράγοντες - κάποιοι από τους οποίους βγάζουν τώρα την ουρά τους απέξω δίνοντας και συμβουλές; Εβαζαν στα Κοινοτικά προγράμματα έργα με ελλιπή ωριμότητα, με βάση πιέσεις τοπικού χαρακτήρα και δημιουργούσαν σύγχρονα γιοφύρια της Αρτας, τα οποία ούτε τελείωναν ούτε αποτελούσαν μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στο οδικό δίκτυο. Τι να πρωτοθυμηθούμε. Το αξεπέραστο σε χρονική διάρκεια Πλάτσα - Μηλέα ή τα αστεία με τις απαλλοτριώσεις στο Καζάρμα – Μεταμόρφωση που οδήγησαν στις ωραίες μάντρες στο Πετρίτσι; Σε επίπεδο μελετών έχουμε να θαυμάσουμε το τεράστιο έργο του Καλαμάτα – Ριζόμυλος με διάβαση του βάλτου και απαλλοτριώσεις εκατομμυρίων. Το κακό όμως δεν σταματάει στο παρελθόν. Συνεχίζεται στο παρόν με την αδυναμία να ξεμπλοκαριστούν έργα όπως το Γαργαλιάνοι – Ρωμανού ή με νέες εμπλοκές σε διαγωνισμούς όπως στην παράκαμψη του Πεταλιδίου. Το παρελθόν ταυτίζεται με το παρόν και δυστυχώς υπονομεύει το μέλλον. 

 

Η συνέχιση της ίδιας πορείας που έχει χαραχθεί είναι προφανές πού οδηγεί. Η οικονομία της χώρας δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει όλες τις ανάγκες, ενώ οι πόροι που διατίθενται από τα ευρωπαϊκά ταμεία πρέπει να λειτουργούν απολύτως πολλαπλασιαστικά στην οικονομία. Ο καθένας μπορεί να θεωρεί σημαντικό το δρόμο στο χωριό του, αλλά τι να κάνουμε, ας βολευτεί για τα επόμενα χρόνια με τον υπάρχοντα προκειμένου να προωθηθεί αυτός που έχει μεγαλύτερη σημασία. Με άλλα λόγια πρέπει να ιεραρχηθούν τα οδικά έργα με βάση τη σπουδαιότητά τους. Και επειδή θέλουμε να είμαστε απολύτως συγκεκριμένοι και όχι βολικά γενικολογούντες θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει η μελέτη και η ένταξη του δρόμου από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας έως το Ριζόμυλο, ένα οδικό  τμήμα που συγκεντρώνει υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο. Είναι κωμικό να προχωρούν οι κλάδοι προς Πύλο και Πεταλίδι και να μένει στην υπάρχουσα κατάσταση ο βασικός δρόμος. Εκεί όμως έχουν οδηγήσει τα πράγματα οι φαραωνικές εμπνεύσεις ενός πολιτικού προσωπικού που σχεδίαζε εκτός της οικονομικής πραγματικότητας, για να μην πούμε εκτός κάθε λογικής. 

 

Οι εποχές που το τοπικό πολιτικό προσωπικό παρουσίαζε έργο με επιστολές, ερωτήσεις, αιτήματα και χτυπήματα στην πλάτη έχουν παρέλθει. Είμαστε σε μια φάση που πρέπει όλοι να γίνουν απολύτως συγκεκριμένοι και να προωθούνται πράγματα που μπορούν να γίνουν με βάση τους υπάρχοντες πόρους. Το να ζητάμε όλους τους δρόμους και να σχίζουμε τις γάτες για την ανάπτυξη είναι λόγια που μπορεί να ηχούν ωραία στα αυτιά του μπαρμπα-Μήτσου, αλλά είναι του αέρα. Από αέρα και μάλιστα κοπανιστό έχουμε χορτάσει, είναι καιρός να τεθούν προτεραιότητες και να πάμε από το γενικό στο ειδικό. Το τοπικό πολιτικό προσωπικό έχει αποδείξει διαχρονικά ότι απεχθάνεται το συγκεκριμένο. Προτιμά το γενικό και το αφηρημένο με ιδιαίτερη έφεση στη μεταβίβαση της ευθύνης σε άλλους. 

 

Υπήρχε η ελπίδα ότι με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αλλά και τους νέους ισχυρούς δήμους τα πράγματα θα γινόταν καλύτερα σε σχέση με το σχεδιασμό και την προώθηση μεγάλων παρεμβάσεων. Οι ελπίδες έσβησαν γρήγορα, γιατί αφενός οι κακές συνήθεις δεν κόβονται εύκολα και αφετέρου στην Περιφέρειά μας προέκυψαν μετρ του αφηρημένου και του αόριστου. Οταν περνάς την μέρα σου με το ακουστικό στο αυτί «αποκρούοντας» φανταστικές συνωμοσίες και σχεδιάζοντας τηλεοπτικούς μονόλογους, δεν περισσεύει χρόνος για να ασχοληθείς με την προετοιμασία έργων και δράσεων. Τα πάντα -εκτός από αυτά που αφορούν την επικοινωνία- είναι στον αυτόματο πιλότο της γραφειοκρατίας και της υπηρεσιακής ιεράρχησης και κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό και το άλλο και τελικά το τίποτα. Ετσι δυστυχώς θα πορευτούμε το επόμενο διάστημα. Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει συνήθειες ένα πολιτικό προσωπικό που έχει πιστέψει ότι κάνει τα πάντα σωστά και πάντα κάποιοι άλλοι φταίνε. Δεν περιμένουμε να βάλουν τώρα τον κώλο τους κάτω και να δουλέψουν μαζί, μέρα νύχτα, πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες πάνω σε συγκεκριμένα έργα για να απορροφηθούν άμεσα οι πόροι των ευρωπαϊκών ταμείων και να παραχθεί χρήσιμο για την οικονομία και τους πολίτες έργο. Χρειάζεται σχέδιο, γνώση και όρεξη για πραγματική δουλειά, πράγματα δύσκολα και επίπονα, γι' αυτό και  προτιμάται το λίγο απ' όλα και το γύρω-γύρω όλοι, που βολεύει τους πάντες και ειδικότερα αυτούς που ξέρουν να κάνουν με επιτυχία τρύπες στο νερό. 

 


Υ.Γ. Οταν είσαι παλιός μπορείς να κάνεις και μάθημα στους καινούργιους βουλευτές. Τελικά οι αίθουσες της Βουλής δεν είναι για όλους και είναι κρίμα να απουσιάζουν από αυτές κοινοβουλευτικά μεγέθη που έχουν γράψει ιστορία. Πάντως ήταν άδικο που δεν δόθηκε ο λόγος σε όλους τους παρευρισκόμενους και ειδικά στο ασθενές φίλο. Τόσες πρόβες έχουν γίνει στα τηλεοπτικά παράθυρα να μην αντιλαλήσουν και τα έδρανα των επιτροπών τώρα και γιατί όχι της Ολομέλειας στο μέλλον! Βλέποντας όμως από τη μια το νέο και από την άλλη το παλιό δεν ξέρεις τι να προτιμήσεις. Εμείς πάντως επιλέγουμε το  πρωτότυπο από τη φωτοτυπία, γιατί όπως και να το κάνεις έχει άλλη χάρη το αυθεντικό.  

 panagopg@gmail.com 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013 19:54