Κυριακή, 09 Ιουνίου 2013 19:37

Ο Δένδιας αμφισβητεί την αυθεντία των «πελατών»

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ο Δένδιας αμφισβητεί την  αυθεντία των «πελατών»

 

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης στην πρόσφατη επίσκεψή του προσγείωσε πολλούς ανώμαλα. Η κατηγορηματική άρνησή του για την συγκρότηση ειδικού τμήματος σε μια πόλη, όταν όλη η περιοχή έχει πρόβλημα, ήταν απολύτως λογική απάντηση. 

 

Επιπρόσθετα -και αυτό θα πρέπει να υπογραμμιστεί- η άρνηση αυτή εμπεριέχει και ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι κάποιοι βλέπουν πέρα από τα αιτήματα των «τοπικών κοινωνιών» και αντιστέκονται ακόμα και σε παρεμβάσεις ισχυρότατων παραγόντων. Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι ο συγκεκριμένος υπουργός θα έχει ενημερώσει αρμοδίως ότι αυτό που ζητούσαν οι «πελάτες» του παλαιοκομματικού συστήματος δεν πρόκειται να οδηγούσε πουθενά, ούτε θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Οταν κάποιοι έβγαζαν φωτογραφίες στο Μαξίμου και ζητούσαν να φτιάξουν ειδικά αστυνομικά τμήματα, μέχρι και επιχειρησιακά σχέδια αναλύονταν από «ειδικούς» σε Δημοτικά Συμβούλια -με το φτωχό μας το μυαλό και χωρίς να έχουμε ειδικές γνώσεις στην αστυνόμευση- σημειώναμε στις (6/7-4-2013): «Οποιος έχει παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια τα γεγονότα με τσιγγάνους στην περιοχή θα έχει διαπιστώσει ότι, όταν σφίγγουν τα αστυνομικά μέτρα στη Μεσσήνη, τα επεισόδια μεταφέρονται σε χωριά της Καλαμάτας και το αντίστροφο βέβαια. Η συγκεκριμένη πραγματικότητα δείχνει ότι δεν έχει σπουδαίο αποτέλεσμα η αστυνομική επιχείρηση-σκούπα μόνο σε μια περιοχή, γιατί αυτό που επιτυγχάνεται είναι απλώς η μετατόπιση του προβλήματος… δίπλα. Η πραγματικότητα αυτή μας δείχνει επιπρόσθετα ότι δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση και το αίτημα που περιφέρεται στα πρωθυπουργικά και υπουργικά γραφεία, για δημιουργία αυτόνομου αστυνομικού τμήματος με έδρα τη Μεσσήνη, γιατί πολύ απλά το ίδιο θα πρέπει να γίνει αύριο για τον Αρι, μεθαύριο για το Αριοχώρι και τον άλλο μήνα για το Μελιγαλά. Χρειάζεται προφανώς μια ειδική ομάδα-τμήμα, με έδρα την Αστυνομική Διεύθυνση, επαρκώς στελεχωμένη και το κυριότερο με ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος. Οι τσιγγάνοι δεν δραστηριοποιούνται μόνο στη Μεσσήνη, αλλά σε όλο το νομό, ενώ έχουν κυριολεκτικά μετατρέψει σε γκέτο μια ευρύτερη περιοχή στο τρίγωνο Μεσσήνη - Μελιγαλάς - Καλαμάτα. Οποιος νομίζει ότι θα λύσει το πρόβλημα στα στενά γεωγραφικά όρια του "χωριού του" και θα σωθεί βάζοντας φρουρά να καμαρώνει στην πλατεία… σύντομα θα διαπιστώσει ότι πλανάται πλάνην οικτράν».

Είναι βέβαιο ότι ο υπουργός σπατάλησε χρόνο προκειμένου να πείσει για το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν μπορεί να γίνεται αστυνομικός σχεδιασμός γιατί ο δήμαρχος θέλει περισσότερους αστυνομικούς στην πλατεία για να «δείξει» έργο! Αυτό που σίγουρα «μέτρησε» ήταν πως αν ανοίξει το γαϊτανάκι με τον κάθε βουλευτή να παίρνει «παραμάσχαλα» τους τοπικούς παράγοντες και να ζητούν ειδικό τμήμα αστυνόμευσης, θα πρέπει να προσληφθούν στην Αστυνομία καμιά 100.000 και πάλι δεν θα φτάνουν. Και βέβαια οι προσλήψεις -και δη αστυνομικών- ποτέ δεν έβλαψαν κανέναν πολιτικά, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν πλέον ούτε δανεικά λεφτά. 

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης με το να μην ικανοποιεί το αίτημα των τοπικών παραγόντων, παίρνει ένα μεγάλο πολιτικό ρίσκο. Το σύστημα που θέλει να εφαρμόσει -δείγμα του οποίου είδαμε προχθές- πρέπει να φέρει αποτελέσματα και μάλιστα άμεσα. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, με τους τοπικούς παράγοντες να τον εγκαλούν και τον πολιτικό του προϊστάμενο να λάβει μέτρα προκειμένου να τους εξευμενίσει. Υπό αυτές τις συνθήκες η πολιτική που ακολούθησε ο συγκεκριμένος υπουργός στέλνει και ένα αισιόδοξο πολιτικό μήνυμα, ότι δηλαδή υπάρχουν πλέον δυνάμεις που σηκώνουν το ανάστημά τους και λένε «όχι» στο σύστημα των «πελατών». Η επιτυχία λοιπόν δεν αφορά απλώς το θέμα της αστυνόμευσης αλλά συνολικότερα της αντίληψης, που θέλει ο σχεδιασμός να γίνεται με γνώμονα τη λογική του επαγγελματισμού και όχι με «τα πιστεύω» ή «τα θέλω» των τοπικών, συνδικαλιστικών ή άλλων ηγεσιών.

Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην περιοχή και ειδικότερα ο περιορισμός της δράσης των «φτωχοδιαβόλων» λαμβάνει έτσι εμβληματικό χαρακτήρα. Η δημιουργία αισθήματος ασφάλειας δεν είναι βέβαια μια εύκολη υπόθεση και δεν οικοδομείται από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται διαρκής προσπάθεια και βέβαια πολιτική τύχη. Μπορεί δηλαδή να έχει γίνει σημαντική δουλειά και ένα μεμονωμένο γεγονός ισχυρού συμβολισμού να ακυρώσει όλα τα προηγούμενα. Η επιτυχία του εγχειρήματος έχει επιπρόσθετα και μια άλλη αξία. Αφαιρεί επιχειρήματα από τους ρατσιστές που πατώντας πάνω σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, δηλητηριάζουν την κοινωνία με το μίσος τους και προσβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό. 

Η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν είναι βέβαια μόνο αστυνομικό θέμα. Απλώς οι τοπικοί παράγοντες έχουν στρέψει τους προβολείς στο ρόλο της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης για να αποκρύψουν τις δικές τους ευθύνες. Γιατί δεν ευθύνεται η Αστυνομία για το λάθος σχεδιασμό και την εγκατάλειψη της Μπιρμπίτας. Δεν φταίει η Αστυνομία γιατί οι δήμοι και η Περιφέρεια δεν ξέρουν πού μένουν και πόσοι είναι οι δημότες τους, που εκτός των άλλων λαμβάνουν και προνοιακά επιδόματα. Δεν μπορεί να «μυξοκλαίς» στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και να διεκδικείς αύξηση της αστυνόμευσης και την επόμενη της επίσκεψής του να ανακοινώνεις τη συγκρότηση επιτροπής η οποία θα καταγράψει τους τσιγγάνους προκειμένου να εκπονηθεί «επιχειρησιακό σχέδιο ένταξης». Αν ο καθένας έκανε από την πλευρά του αυτό που έπρεπε, αν επικρατούσε σε όλα τα ζητήματα η απλή λογική, αν εφαρμόζονταν οι νόμοι και σταματούσε η διαρκής μεταβίβαση ευθύνης, αν δεν επικρατούσε η πολιτική της μικροπολιτικής και έμπαινε πάνω απ' όλα τα γενικότερο συμφέρον, αφενός δεν θα είχαμε χρεοκοπήσει και αφετέρου θα είχαμε οικοδομήσει μια πιο δίκαιη και πιο ασφαλή κοινωνία.

 

Υ.Γ. Οταν καταγγέλλεις ότι ο πολιτικός σου αντίπαλος εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα και αυτός σου απαντά ότι εσύ εκπροσωπείς συμφέροντα, έχεις μπλέξει στη λασπομαχία που ξεκίνησες. Είναι τουλάχιστον γελοίο να απειλεί με προσφυγές στα δικαστήρια παριστάνοντας το θιγμένο γιατί η δική σου λάσπη δεν… μυρίζει! Είναι καιρός ορισμένοι να αφιππεύσουν το καλάμι και να μετριάσουν την έπαρση που τους έχει κυριεύσει. Τα δικαστήρια δεν είναι για να λύνουν πολιτικές διαφορές. Ο πολιτικός λόγος της υπερβολής και της ανέξοδης καταγγελίας πρέπει να αντικατασταθεί από το επιχείρημα και το συγκεκριμένο. Τα δικαστήρια υπάρχουν και είναι ανοιχτά για να προσφύγει όποιος έχει κάτι συγκεκριμένο και ουσιαστικό. Η λάσπη στον ανεμιστήρα επιφέρει πρόσκαιρα οφέλη, αλλά μακροπρόθεσμα τρέφει τα άκρα, ενώ μέσω της γενίκευσης καλύπτονται τελικά και οι πραγματικές υποθέσεις διαφθοράς. 

 

 

panagopg@gmail.com 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 09 Ιουνίου 2013 19:39

NEWSLETTER