Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2013 12:46

Η επιλογή του αυτονόητου για την Ολυμπία Οδό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η εξαίρεση  του νότιου τμήματος της Ολυμπίας οδού από τη σύμβαση παραχώρησης ήταν μια απολύτως αναμενόμενη εξέλιξη. Η κοινοπραξία που είχε αναλάβει το έργο είχε δηλώσει εδώ και καιρό αδυναμία εκτέλεση του λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

 

Για όσους δεν γνωρίζουν από την συγκεκριμένη κοινοπραξία αποχώρησαν οι ξένες τράπεζες που θα χρηματοδοτούσαν το έργο γιατί με βάση τα οικονομικά  μοντέλα που εφαρμόζουν μετά την κρίση κατέληξαν ότι θα χάσουν τα λεφτά τους. Τώρα πως οι «χαριστικές συμβάσεις» κατά τη λαϊκή μυθολογία των οικονομολόγων της συνομωσιολογικής προσέγγισης και της αυταπόδεικτης διαπλοκής – πάντα των άλλων - φτάσαμε στην αποχώρηση είναι μια άλλη ιστορία που δείχνει απλώς την απόσταση που χωρίζει ορισμένους από την πραγματικότητα.

 

Το ζήτημα λοιπόν έπρεπε να αντιμετωπιστεί ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στο ιδιαίτερα σημαντικό αλλά και φονικό βόρειο τμήμα (Πάτρα – Κόρινθος) που αφορά όλη τη Δυτική Ελλάδα και να εξασφαλιστεί  η συνέχιση του νότιου τμήματος που αφορά κατά βάση Ηλεία και Μεσσηνία. Τα περιθώρια των κινήσεων ήταν δεδομένα, είτε έπρεπε να κηρυχτεί έκπτωτη η κοινοπραξία και να διεξαχθεί νέος διαγωνισμός με ότι αυτό θα σήμαινε σε καθυστερήσεις με δικαστικές περιπέτειες και άγνωστη κατάληξη στα εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια είτε μέσω διαπραγματεύσεων να επιτευχθεί συμβιβασμός. Επιλέχτηκε η λύση του συμβιβασμού και βέβαια ο καθένας μπορεί να θεωρήσει καλή ή κακή την συγκεκριμένη εξέλιξη με βάση το σημείο από το οποίο κοιτάζει τα γεγονότα. Με μεγάλη ευκολία μπορεί ο καθένας να ισχυριστεί το οτιδήποτε και να φαίνεται ότι έχει δίκιο αλλά η ουσία είναι ότι έργα αυτού του μεγέθους κρίνονται εφόσον κατασκευαστούν. Οι θεωρίες καλές είναι για να περνά η ώρα αλλά σύγχρονες υποδομές δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσουμε αν δεν ληφθούν αποφάσεις που θα ισορροπούν μεταξύ αντικρουόμενων συμφερόντων και επιδιώξεων.

 

Η επιλογή της ένταξης του νότιου τμήματος της Ολυμπίας Οδού σε χρηματοδοτικό πλαίσιο με  κοινοτικούς και εθνικούς πόρους και η εκτέλεση του ως δημόσιου έργου ήταν αναμενόμενη. Η επεξεργασία της λύσης αυτής είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό και  είναι απορίας άξιο πως δεν το είχαν πληροφορηθεί όσοι παριστάνουν τους νυχθημερόν αγωνιζόμενους για τα τοπικά συμφέροντα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και η τωρινή και η προηγούμενη γνώριζε ότι δεν μπορεί να περάσει από τη βουλή αναθεωρημένες συμβάσεις παραχώρησης αν δεν βρει τρόπο που θα διασφάλιζε την κατασκευή του συνόλου των έργων που είχαν αρχικά εξαγγελθεί. Επιπρόσθετα στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και με τους άλλους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς ήθελαν να εντάξουν άμεσα ένα-δυο μεγάλα έργα υποδομών σε νέα χρηματοδοτικά προγράμματα προκειμένου να υπάρξουν απορροφήσεις πόρων που θα κινούσαν την ελληνική οικονομία.  Για να τα πούμε με απλά λόγια επέλεξαν να ρίξουν τα λεφτά σε μεγάλα έργα αυτού του βεληνεκούς και να τα δημοπρατήσουν άμεσα από το να τα σκορπίζουν σε αναπλάσεις και μικροπαρεμβάσεις κάθε μορφής.

 

Η συνέχιση του βόρειου τμήματος της Ολυμπίας Οδού με τη μέθοδο παραχώρησης και η δημοπράτηση των τμημάτων Πάτρα – Πύργος και Καλό Νερό - Τσακώνα ως δημοσίου έργου είναι τα απολύτως αναμενόμενα και λογικά.  Αυτό μπορούσε να γίνει στις συνθήκες που βρίσκεται η οικονομία της χώρας αλλά και η ωριμότητα των έργων. Τα τμήματα που επιλέγονται είναι τα πλέον κρίσιμα και τα εξόχως σημαντικά. Ορθά εξαιρείται στην παρούσα φάση το τμήμα του δρόμου από Πύργο έως Καλό Νερό γιατί τόσο στην περιοχή του Kταϊφά όσο και στην Ελαία «θα βρίσκαμε μαλλί να ξάσουμε». Ακόμα κυκλοφορεί μεταξύ των  συνομωσιολόγων της συμφοράς και της μπαρούφας ο μύθος ότι οι φωτιές του 2007 μπήκαν γιατί ήθελε ο μεγαλοεργολάβος να φτιάξει το δρόμο και να τα κονομήσει σε βάρος της φύσης, του λαού και του τόπου . Στο συγκεκριμένο τμήμα είτε επιλεγούν ήπιες λύσεις με παρακάμψεις- δεν μπορεί ένας αυτοκινητόδρομος να περνά μέσα από τη Ζαχάρω και τα άλλα χωρία της περιοχής - είτε γίνει νέα χάραξη που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις προστασίας του περιβάλλοντος είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί σε επόμενη φάση.

 

Το καλό είναι τέλος ότι οι νέες συμβάσεις θα περάσουν από τη Βουλή και έτσι όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν προβλήματα και να επιδιώξουν βελτιώσεις. Να δούμε δηλαδή πόσο και που θα μπουν διόδια και πόσο θα μειωθεί αντίστοιχα η επιβάρυνση των χρηστών του δρόμου. Η κοινοβουλευτική διαδικασία είναι μια δημόσια διαδικασία που προάγει τη διαφάνεια και αυτό δεν πρέπει να θυσιάζεται στο βωμό του πρόσκαιρου κομματικού οφέλους. Η συκοφαντία είναι εύκολη, σε μια φάση που όλοι φταίνε σε όλους και όλοι θεωρούν τους διπλανούς τους ύποπτους. Με την εκτόξευση λάσπης με υπόνοιες και αυθαίρετα συμπεράσματα το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών. Προφανώς και κάποιοι μπορούν να θεωρούν ότι η εντιμότητα ξεχειλίζει στο δικό τους DNAαλλά αυτό δεν αποτελεί πολιτική προσέγγιση των πραγμάτων αλλά ψυχιατρική. Επιπρόσθετα έχει αποδειχτεί ιστορικά ότι η επικράτηση των αντιλήψεων περί καθαρού DNAέχει οδηγήσει σε τραγωδίες πολιτικές και οικονομικές. Η επικράτηση της κοινής λογικής στην οικονομία και την πολιτική, η διασφάλιση της διαφάνειας μέσα από συλλογικές διαδικασίες όπως είναι η κύρωση συμβάσεων στο κοινοβούλιο είναι ο μόνος δρόμος που μπορούν να μας βγάλουν από τα σημερινά αδιέξοδα.  Όλα δείχνουν ότι αργά αλλά σταθερά γίνονται βήματα που θα κλείσουν σύντομα τον κύκλο της αυταπάτης που κυριαρχεί σε κοινωνίες που βρίσκονται σε κρίση και πολλαπλή σύγχυση.

 

Υ.Γ. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου έμαθε από τις εφημερίδες τα όσα ανακοινώθηκαν για την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού. Δεν ξέρουμε αν η συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή περιέχει ένα μήνυμα για τις επόμενες εκλογές αλλά είμαστε βέβαιοι ότι λόγω της συγκεκριμένης απαξίωσης προήλθε η ανακοίνωση με την έκφραση δυσφορίας για τις εξελίξεις. Σε συσκέψεις για τόσο σημαντικά θέματα η περιφέρεια δεν έπρεπε να απουσιάζει αντίθετα έπρεπε να επιδιώκει συμμετοχή ακόμα και απρόσκλητη. Το να βγαίνεις μετά παραπονούμενος γιατί δεν σε παίζουν παριστάνοντας και το λιοντάρι είναι κωμικοτραγικό. Πρωτοπόροι και μεγάλοι είναι αυτοί που διαμορφώνουν το μέλλον όχι όσοι διαρκώς καταγγέλλουν συνωμοσίες εναντίον τους ζώντας σε ένα ανύπαρκτο περιβάλλον μεγαλείου.

 

 

 

panagopg@gmail.com