Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014 15:02

Λαμπρόπουλος για ρουσφέτια ή για ουσιαστικές παρεμβάσεις;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Λαμπρόπουλος για ρουσφέτια ή για ουσιαστικές παρεμβάσεις;

Η υπουργοποίηση του βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου ήταν η μεγάλη έκπληξη του ανασχηματισμού. Όσοι γνωρίζουν τα στοιχειώδη σε τοπικό επίπεδο αντιλαμβάνονται και το μέγεθος της υπέρβασης που πραγματοποιήθηκε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση επιβεβαιώθηκε το γνωστό δόγμα ότι στην πολιτική «ποτέ μην λες ποτέ» και βέβαια ότι «προχωρούν πάντα αυτοί οι οποίοι  ξέρουν να κλείνουν παλιούς λογαριασμούς». Η ιστορία δεν γράφεται από αυτούς που μένουν στο παρελθόν αλλά από αυτούς που κάνουν ένα βήμα πίσω προκειμένου να πάρουν φόρα για να κατακτήσουν το μέλλον. 

 

 

Ο Λαμπρόπουλος θα περίμεναν πολλοί ότι θα ήταν ο πρώτος που θα έφευγε από το «μαντρί» του Σαμαρά. Ευκαιρίες είχε πολλές για ηρωικές εξόδους που θα του εξασφάλιζαν ακόμα και την επανεκλογή του με ένα από τα νέα κόμματα που έχουν δημιουργηθεί στο χώρο της δεξιάς παράταξης. Δεν το έπραξε. Αντίθετα, είχε διακριτική παρουσία, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα τοπικά ή κεντρικά στον πρωθυπουργό. Την ίδια στιγμή πολλοί ορκισμένοι πρώην φίλοι του Σαμαρά βρίσκονταν διαρκώς στα κάγκελα επιδιώκοντας το ένα ή το άλλο. Σε τοπικό επίπεδο δεν έλειψαν και διάφορα παρατράγουδα με «Σαμαροφύλακες» του παρελθόντος που οδήγησαν σε αντιθέσεις και σε επιπρόσθετους πονοκεφάλους. Τα κατορθώματα των «φίλων» καταγράφηκαν στο εκλογικό αποτέλεσμα της Μεσσηνίας.

 

Ο Σαμαράς, βλέποντας ότι μόνο με τους «φίλους» δεν μπορεί να ελέγξει ούτε τη Μεσσηνία, αποφάσισε να κάνει άνοιγμα στους παλιούς «εχθρούς». Το άδειασμα σε κάποιους «φίλους» είναι μεγαλοπρεπές, αλλά δείχνει ταυτόχρονα πολιτική ωριμότητα. Όταν οι υποτιθέμενοι παλιοί εσωκομματικοί  εχθροί στο νομό, όπως για παράδειγμα ο Παναγιώτης Νίκας και ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, δείχνουν έμπρακτα την αποδοχή των επιλογών σου, δεν μπορείς να μην το πάρεις σοβαρά υπόψη σου. Όταν, επιπρόσθετα, οι συγκεκριμένοι διαθέτουν καλό πέρασμα συνολικά στην κοινωνία αλλά και ειδικότερα στον κόσμο της παράταξής σου, επίσης δεν μπορείς να το παραβλέψεις. Αυτό και τελικά ήταν που μέτρησε αποφασιστικά στην υπουργοποίηση Λαμπρόπουλου.

 

Ο Σαμαράς εκτός από υπουργό είναι προφανές ότι έχρισε και Μεσσηνιάρχη τον Λαμπρόπουλο, αναθέτοντάς του να παρακολουθεί τα μικρά αλλά και τα μεγάλα. Δεν γνωρίζουμε αν θα του αναθέσει και τη λάντζα των μικροεξυπηρετήσεων, που προφανώς έχουν βραχυκυκλώσει το πρωθυπουργικό γραφείο, αλλά είναι βέβαιο ότι θα γλιτώσει από τα τηλέφωνα για μεταθέσεις φαντάρων και αξιωματικών του στρατού. Όσοι νομίζουν ότι αυτό το κομμάτι είναι μικρό δεν ξέρουν ούτε τα βασικά για την πολιτική συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Αρκεί μόνο να θυμίσουμε ότι στην προηγούμενη θητεία του ο Λαμπρόπουλος, ως υφυπουργός στο ίδιο πόστο, δεν ξεπέρασε μόνο το Σαμαρά στις Βουλευτικές εκλογές του 2007, αλλά είχε επιτύχει και μια απίστευτη διείσδυση σε άλλους πολιτικούς χώρους.

 

Σε μια εποχή που ο απλός πολίτης δεν έχει να περιμένει τίποτα από πουθενά – με βάση την αντίληψη που έχει καλλιεργηθεί χρόνια τώρα για τη σχέση με την πολιτική και τους πολιτικούς – το αντίδωρο της μετάθεσης του φαντάρου είναι μεγάλη υπόθεση. Για να προλάβουμε δε διάφορους εξυπνάκηδες, αν κάποιοι νομίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φούσκωσε γιατί οι ψηφοφόροι είναι έτοιμοι για την «επανάσταση», θα συνειδητοποιήσουν, αργά η γρήγορα, ότι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι του δημοσίου και των ΔΕΚΟ, που είναι ο κύριος όγκος που εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί με φανατισμό, δεν θέλει επανάσταση αλλά διορισμό των παιδιών του. Όπως αντίστοιχα στα δεξιά της Ν.Δ οι μισοί θέλουν να διαγράψουν τα δάνειά τους – επιχειρηματικά και στεγαστικά - και οι άλλοι να διοριστούν συνοριοφύλακες και πενταετείς στο στρατό.

 

Ο Λαμπρόπουλος πέρα όμως από τον ψηφοθηρικό  ρόλο που αναλαμβάνει στο εσωτερικό της ΝΔ είναι σίγουρο ότι θα ασχοληθεί και με άλλα σημαντικά τοπικά ζητήματα. Η αλήθεια είναι ότι στην προηγούμενη υπουργική του θητεία δεν έδειξε ζήλο μόνο για προσωπικές εξυπηρετήσεις, αλλά έσπρωξε αρκετά τοπικά ζητήματα. Είναι καταγεγραμμένη η συμβολή του στην ολοκλήρωση του εθνικού δρόμου και στην εκπόνηση μελετών για το βασικό επαρχιακό οδικό δίκτυο. Το επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο, τόσο για τη δημοπράτηση του τμήματος Τσακώνα – Καλό Νερό, όσο και για το δρόμο Καλαμάτα – Πύλος, αλλά και το Ριζόμυλος – Κορώνη. Είναι προφανές ότι απαιτείται ο Λαμπρόπουλος να δείξει επιμονή και να ασκήσει συστηματική πίεση προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο στα σημαντικά αυτά έργα για το αναπτυξιακό μέλλον του νομού. Γνωρίζουμε ότι τα πράγματα δεν είναι απλά, ειδικά σε μια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε. Τα πρόσωπα από μόνα τους δεν αρκούν. Για να προχωρήσουν όμως κάποια πράγματα η συμβολή των προσώπων είναι καθοριστική. Αν αυτή την ιστορική περίοδο και συγκυρία δεν ενταχθούν τουλάχιστον τα οδικά έργα του νομού σε χρηματοδοτικά προγράμματα θα φέρουν προσωπική ευθύνη όλοι οι πρωταγωνιστές από το Σαμαρά μέχρι το Λαμπρόπουλο. Αυτό είναι το τοπικό ραντεβού τους με την ιστορία και από αυτό τελικά θα κριθούν. Οι μεταθέσεις των φαντάρων έχουν πρόσκαιρο όφελος και ξεχνιούνται μαζί με το αίτημα για το επόμενο ρουσφέτι.

 

Υ.Γ. Η κατάσταση στην παραλιακή της Καλαμάτας το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε δεν περιγράφεται! Αυτοί που το έζησαν δεν θα το ξεχάσουν εύκολα! Αυτοί που είναι από εδώ προφανώς και θα το ξαναζήσουν. Οι επισκέπτες όμως την επόμενη φορά θα προτιμήσουν κάτι πιο ήσυχο και λιγότερο κουραστικό. Αυτό είναι τελικά και το θέμα. Μια παραλιακή που διώχνει κόσμο γιατί η δημοτική αρχή δεν θέλει να κάνει κάτι. Τα ψέματα τελείωσαν. Χρειάζεται άμεσα η λήψη μέτρων, προσωρινών για φέτος, και ταυτόχρονα άνοιγμα της συζήτησης για ουσιαστικά μέτρα κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης της Ναβαρίνου από του χρόνου. Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες καθυστερήσεις και βολικές δικαιολογίες. Η κατάσταση είναι στο …μη παρέκει.

 

 

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER