Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014 09:23

Τα σκουπίδια παράγουν πολιτικά αποτελέσματα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Τα σκουπίδια παράγουν πολιτικά αποτελέσματα

Οι εκλογές στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης αναδεικνύουν ένα συνολικότερο πολιτικό πρόβλημα. Ο καθένας κάνει ό,τι θεωρεί ότι τον εξυπηρετεί αδιαφορώντας για αυτά που διακυβεύονται πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά. Οι στοιχίσεις των αυτοδιοικητικών παραγόντων δεν είναι πλέον μόνο κομματικές, όπως στο παρελθόν, αλλά και σε λογικές παρέας ή κοντόφθαλμων συμμαχιών χωρίς καμία προοπτική. Η λογική που θέτει την επίτευξη των μικροκομματικών, προσωπικών ή παρεΐστικων στόχων σε βάρος του συνολικότερου συμφέροντος είναι η συνταγή της χρεοκοπίας του πολιτικού συστήματος και της χώρας.

 

Πολιτική δεν είναι η διευθέτηση μηχανισμών σε εσωκομματικό επίπεδο ούτε το μοίρασμα θέσεων στο κάθε επίπεδο εξουσίας. Η επικράτηση της συγκεκριμένης αντίληψης επί σειρά ετών έχει ως αποτέλεσμα να κυριαρχεί η πολιτική μετριότητα που συγκροτεί το σημερινό πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Οι μηχανισμοί δεν θέλουν πολιτικά όντα που βλέπουν τη μεγάλη εικόνα αλλά ανθρώπους με μικρές δυνατότητες που μπορούν να υπηρετήσουν χωρίς διαφωνίες και αντιρρήσεις τους στόχους ενός συστήματος εξουσίας. Οι κομματικές ηγεσίες, μικρών και μεγάλων κομμάτων, διαχρονικά προτιμούσαν υποτελείς μεταβιβαστές της κυρίαρχης αντίληψης στην κοινωνία και όχι ανθρώπους που δρούσαν με κριτήριο την κοινή λογική και στόχο την υπηρέτηση του συνολικότερου συμφέροντος. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι η επικράτηση των μετρίων σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής που μπορούν να λειτουργούν μόνο ως ομάδες που συσπειρώνονται έναντι του κοινού εχθρού της αντίπαλης ομάδας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πολιτικής λειτουργίας όπως είναι λογικό η δράση εξαντλείται στη διευθέτηση του μικροπολιτικού ή του προσωπικού στόχου.   Οι πολιτικές διαμάχες για θέματα ήσσονος σημασίας μετατρέπονται σε μάχες «του φωτός με το σκότος» για να υποκρύψουν την πραγματικότητα. Δίνονται διαστάσεις που δεν υπάρχουν σε θέματα που δύο λογικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να διευθετήσουν σε ελάχιστο χρόνο με απολύτως αποτελεσματικό τρόπο. Η επικράτηση του ανορθολογισμού και η έλλειψη κοινής λογικής που επικρατεί στο πολιτικό επίπεδο είναι αποτέλεσμα της συγκεκριμένης πρακτικής. Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται έτσι έγκαιρα και αποτελεσματικά, τα μικροπολιτικά κυριαρχούν, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται διαρκώς η κατάσταση σε όλα τα επίπεδα.

Η περίπτωση των εκλογών στην ΠΕΔ Πελοποννήσου είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντίληψης "δεν ασχολούμαστε με τα ουσιαστικά αλλά με όλα τα υπόλοιπα". Οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Πελοποννήσου το επόμενο διάστημα έχουν ένα και μοναδικό θέμα να αντιμετωπίσουν. Τον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών. Να συμφωνήσουν πώς θα χειριστούν από κοινού αυτά που έρχονται σε σχέση με το διαγωνισμό της Περιφέρειας και αν μπορούν να βελτιώσουν ή να προωθήσουν κάποια εναλλακτική ή ακόμα και άλλη λύση. Ακόμα και αν θεωρούν ότι αυτό που προωθεί η Περιφέρεια είναι προς όφελος της κοινωνίας να το υποστηρίξουν και να το υλοποιήσουν. Δεν κάνουν όμως τίποτα απ όλα αυτά με θάρρος και πολιτική γενναιότητα. Προσπαθούν διαρκώς να θολώσουν την εικόνα. Αρχικά κρύβονται πίσω από τις κομματικές στοιχίσεις, μετά ανοίγουν διαδικαστικούς καβγάδες για το ένα ή το άλλο ζήτημα και προσπαθούν διαρκώς να κρυφτούν για να μην αντιμετωπίσουν το πραγματικό πρόβλημα.

Οι κομματικές στοιχίσεις στο επίπεδο αυτών των οργάνων είναι προφανές ότι δεν έχουν κανένα νόημα και δεν εξυπηρετούν σε τίποτα. Στην περίπτωση της ΠΕΔ η μόνη στοίχιση που έχει νόημα και λογική είναι ο τρόπος που θα επιλεγεί για την αντιμετώπιση ενός τεράστιου προβλήματος. Η διαχείριση των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο είναι θέμα που αφορά τους πάντες. Η Περιφέρεια προσπαθεί να επιβάλει μια λύση χωρίς να ενημερώσει ούτε καν τους δημάρχους. Η τακτική αυτή αν στην αρχή εντασσόταν στην πολιτική αίσθηση μεγαλείου που διακρίνει την ηγετική ομάδα της Περιφέρειας, η συνέχισή της καθίσταται ύποπτη. Τα ζητήματα οικονομικού κόστους της διαχείρισης που τίθενται από πολλούς είναι βάσιμα και η απάντησή τους θα πρέπει να είναι αναλυτική και πειστική. Τα μισόλογα, οι αφορισμοί και οι ανούσιες αντιπαραθέσεις δεν έχουν θέση στην υπεύθυνη αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος.

 Η αντιπαράθεση σε προσωπικό επίπεδο και η στοίχιση με βάση το κομματικό συμφέρον δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα. Αυτό που θα έχει ενδιαφέρον θα ήταν μια αντιπαράθεση με βάση τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της αυτοδιοίκησης στην περιοχή που είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Η αναζήτηση κοινού τόπου για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα έπρεπε να αποτελεί το κυρίαρχο ζήτημα για τους δημάρχους. Οι κουτοπόνηρες προσωπικές εντάξεις έναντι πιθανής αντιπαροχής δεν είναι αυτό που απαιτούν οι συνθήκες και επιβάλλει η υπεράσπιση των συμφερόντων των πολιτών. Ο λογαριασμός της διαχείρισης των σκουπιδιών θα φτάσει στους πολίτες και ο καθένας αργά ή γρήγορα θα πληρώσει και τον αντίστοιχο πολιτικό τίμημα. Οποιος πιστεύει ότι θα κρυφτεί μέσα στη διάχυση των ευθυνών κάνει λάθος. Το θέμα έχει ξεφύγει από την παραδοσιακή του διάσταση και η συμφωνία ή η διαφωνία του καθένα θα παράγει συγκεκριμένο πολιτικό αποτέλεσμα.

 

Υ.Γ. Η Τρίπολη έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να μαζευτούν τα σκουπίδια από τους δρόμους. Η κήρυξη μιας περιοχής σε έκτακτη ανάγκη για να μαζευτούν τα σκουπίδια δείχνει το μέγεθος της γελοιότητας αλλά  και τη χρεοκοπία ενός ολόκληρου συστήματος. Με λύσεις τραβηγμένες από τα μαλλιά για να καταλήγουν τα σκουπίδια σε χωματερές και με την επιβολή δήθεν προστίμων για να καλυφθούν οι ευθύνες, δεν πρόκειται να πάμε μακριά. Τα προβλήματα εκδικούνται όποιον τα αγνοεί ή μεταθέτει την επίλυσή τους στο μέλλον. Ενα πλέον είναι σίγουρο, ότι αν δεν υπάρξουν άμεσα αποφάσεις και δεν προωθηθούν λύσεις βιώσιμες και οικονομικές κάποιοι θα τελειώσουν την πολιτική τους παρουσία λόγω των σκουπιδιών. Από μια άποψη αυτό τελικά μπορεί να είναι και το δίκαιο.

 

panagopg@gmail.com 

 

 


NEWSLETTER